ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 24 août 2015

Ελλάδα - Εκλογές και παρασκήνια

Ψάχνουν υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών
Οι εκλογές βλάπτουν μεν την οικονομία αλλά γίνονται προς όφελος της Δημοκρατίας, λέει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας, ο οποίος ανησυχεί ιδιαιτέρως για το τι θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει ήδη δρομολογηθεί.
Ο μοναδικός τρόπος για να ηρεμήσουν οι αγορές αλλά και οι δανειστές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι «να σχηματιστεί μια ισχυρή υπηρεσιακή κυβέρνηση με ικανά στελέχη, ανθρώπους έντιμους που θέλουν να δουλέψουν και, κυρίως, να τοποθετηθεί ένας υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος να λειτουργεί ως κανονικός υπουργός Οικονομικών. Και, το κυριότερο, να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ακόμη και σε λίγες ημέρες». Αυτά λέει ο κεντρικός τραπεζίτης, με τη σημείωση ότι αν μετά τις εκλογές υπάρξει κυβέρνηση που μπορεί «να σταθεί», τότε τα capital controls «θα αφαιρεθούν γρηγορότερα».
Το ερώτημα βεβαίως που ανακύπτει είναι ποιος θα είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών. Κάποια από τα γνωστά πουλάκια που τριγυρνούν στην Ηρώδου Αττικού μού λένε ότι το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί μόνο τα πολιτικά κόμματα ή την επερχόμενη υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου αλλά και την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία θέλει έναν ικανό υπουργό που να μπορεί να ομιλεί με τους έξω. Ποιος όμως θα δεχθεί αυτή τη θέση έστω και για λίγες ημέρες; Ακούστηκαν και ακούγονται ονόματα, αλλά χωρίς συγκεκριμένη κατάληξη. Πάντως ως την Παρασκευή που διαλύεται η Βουλή υπουργός Οικονομικών παραμένει ο Ευκλ. Τσακαλώτος και έχει ακόμη πολλά να διευθετήσει... Ισως ο κ. Τσακαλώτος να είναι και ο καταλληλότερος άνθρωπος για να παραμείνει και ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών. Γνωρίζει το πρόβλημα, έχει διαπραγματευθεί το Μνημόνιο, ομιλεί με τους έξω και έχει στενή συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ξέχασαν τον Ολάντ!

«Ευκλείδη, πάρε εσύ τον Ντάισελμπουμ και εγώ θα πάρω τη Μέρκελ και τον Γιούνκερ». Με αυτή την εντολή που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας στον υπουργό Οικονομικών την επόμενη κιόλας ημέρα της έγκρισης του Μνημονίου από το Eurogroup και της εξασφάλισης της δόσης ελήφθη η απόφαση για τις εκλογές. Κάπου στην πορεία των τηλεφωνημάτων ξέχασαν να τηλεφωνήσουν στον πρόεδρο Ολάντ, αλλά το διευθέτησε και αυτό ο απερχόμενος Πρωθυπουργός. Ουδείς άλλος γνώριζε πέραν των στελεχών που είχαν συγκεντρωθεί εκείνο το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου την απόφαση για διεξαγωγή εκλογών την 20ή Σεπτεμβρίου. Απλώς διακινούσαν το σενάριο για τα θερινά τμήματα της Βουλής ώσπου να πάρουν το «πράσινο φως» από τους δανειστές. Το επιχείρημα για την ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών προς την κυρία Μέρκελ ήταν ισχυρό, τόσο ισχυρό που η γερμανίδα καγκελάριος το χρησιμοποίησε σε κάποιες από τις δηλώσεις της: «Οι εκλογές είναι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης». Αυτά της είπε ο κ. Τσίπρας για να πάρει το OK, αυτά επανέλαβε και η κυρία Μέρκελ.
Και καλά, θα πείτε, αποφασίζουν να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές χωρίς να ενημερώσουν κανέναν από το πολιτικό σύστημα; Κανέναν από τους θεσμούς; Ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ετσι έκριναν οι κυβερνώντες, έτσι έπραξαν, και αν κάποιοι είδαν το πρωί της Πέμπτης τον στενότερο συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα Ν. Παππά να διαβαίνει την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου, δεν ήταν, όπως εγκύρως πληροφορούμαι, για να ενημερώσει τον Πρόεδρο για το θέμα των εκλογών αλλά για να συνεργαστεί μαζί του σε κάποιο άλλο υπηρεσιακό θέμα που έχρηζε προσοχής. Μία ώρα έμεινε στο Προεδρικό, κουβέντα για εκλογές. Λέτε;

«Δεν παίζεται με τίποτα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποφασίσει εδώ και εβδομάδες να συνεννοείται με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου μόνο μέσω σημειωμάτων ή μέσω τρίτων, μετά τις «παρατηρήσεις» που του έκανε για «θεσμικά ατοπήματα», κάνοντας τον Πρ. Παυλόπουλο έξω φρενών. Ούτε «καλημέρα» δεν θέλει να της πει. Ελα όμως που δεν καταλαβαίνει από τέτοια η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής και την Παρασκευή τού τηλεφώνησε: «Κύριε Πρόεδρε, γιατί με παρακάμπτετεεε;» του είπε με εκείνο το γνωστό ύφος που ξεκινάει χαριτωμένα και χαμογελαστά και εν συνεχεία γίνεται καταπιεστικό. Ηταν για το θέμα των διερευνητικών εντολών, για το οποίο ο κ. Παυλόπουλος, έτσι όπως ενήργησε, εφάρμοσε πιστά το Σύνταγμα, όπως γνωμοδότησε και πλήθος συνταγματολόγων (Δημητρόπουλος, Αλιβιζάτος, Σωτηρόπουλος, Χρυσόγονος). Να κατηγορεί όμως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θεσμικό ατόπημα; Αλλά ποια παρακάμπτει ποιον; Η κυρία Κωνσταντοπούλου απέφυγε(;) να ενημερώσει, ως όφειλε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μεταβολή που επήλθε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με την ανεξαρτητοποίηση 25 και πλέον βουλευτών της Λαϊκής Ενότητας του Π. Λαφαζάνη και το μόνο που είπε για να δικαιολογηθεί ήταν: «Αυτή είναι προσωπική μου ερμηνεία»! Και από πότε ο/η Πρόεδρος της Βουλής έχει προσωπικές ερμηνείες; Σύμφωνα με κάποιον από τους συνεργάτες του Προέδρου ο κ. Παυλόπουλος ακούστηκε να λέει: «Αυτή η γυναίκα δεν παίζεται με τίποτα».

Λαφαζάνης συναντά Τσίπρα!

Αυτή κι αν είναι προεκλογική συνάντηση. Αύριο Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα συναντηθούν στην Κουμουνδούρου ο Π. Λαφαζάνης και ο Αλ. Τσίπρας. Αύριο, βλέπετε, θα λάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Λαφαζάνης ως τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα και έχει σκοπό να την αξιοποιήσει πλήρως, όπως λέει. Να συναντηθεί δηλαδή με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην Χρυσής Αυγής), με πρώτο τον κ. Τσίπρα. Τι θα του πει; Αν θέλει στήριξη και συνεργασία, να... σκίσει το Μνημόνιο, διαφορετικά θα είναι αντίπαλός του. Επίσης, ότι έχει κάποιες δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν τρίτο κόμμα (σ.σ.: δημοσκοπήσεις Αυγούστου δεν θεωρούνται αξιόπιστες) και ότι θα συνεργαστεί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τον Αλ. Αλαβάνο αλλά και με συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποτελούν ή αποτελούσαν ισχυρό χαρτί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οχι, για το «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο που σχεδίαζε προεκλογικά δεν θα του πει τίποτε. Ισως όμως ο κ. Τσίπρας να τού υπενθυμίσει ότι του ζητούσε επιμόνως «να πάρουμε το σχέδιο Σόιμπλε, αυτό με το... time out από την ευρωζώνη, και φύγαμε...».
Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκεσε την Παρασκευή η σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα για το Μεταναστευτικό, το οποίο έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, και δεν ειπώθηκε τίποτε το σημαντικό. Τα ίδια και τα ίδια, με προτάσεις να ανακυκλώνονται συνεχώς. Καλά, θα πείτε, τέσσερις ώρες και δεν βγήκε καμία είδηση; Κι όμως, βγήκαν: Πρώτον, τώρα που ο κ. Τσίπρας παραιτήθηκε από πρωθυπουργός άρχισε να αντιλαμβάνεται την έννοια του... κράτους και πώς αυτό μπορεί να προστατευθεί και εγκατέλειψε κάποιες ακτιβιστικές απόψεις που είχε. Μου το μετέφερε αυτό ένας από τους υπουργούς που μετείχαν στη σύσκεψη. Δεύτερον, η Τασία Χριστοδουλοπούλου προσπαθούσε να φορτώσει τις δικές της αρμοδιότητες σε άλλους: «Πρέπει ο τάδε να κάνει αυτό, πρέπει ο δείνα να δράσει» έλεγε συνεχώς. Και, τρίτον, ο Γιάννης Πανούσης τούς ανακοίνωσε ότι δεν θέλει να παραμείνει ως υπηρεσιακός υπουργός, παρότι όλοι τον πίεζαν να το κάνει.

Θεομπαίχτες!

Μέσα στους άλλους μπελάδες που έχει να διαχειριστεί ο Αλ. Τσίπρας κατά την προεκλογική περίοδο, έχει να διαχειριστεί και τη φωτιά που του άναψε ο Τάσος Κουράκης! Ο απερχόμενος υφυπουργός Παιδείας συναντήθηκε μέσα στον Αύγουστο με την... Ενωση Αθέων (όσο κι αν δεν το πιστεύετε, υπάρχει τέτοια Ενωση) και τους υποσχέθηκε μάλιστα ο αθεόφοβος κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Το έμαθε η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Πρωθυπουργό μέσω συνεργατών του με συνέπεια να κινδυνέψει προς στιγμήν να πέσει η κυβέρνηση από την Εκκλησία, προτού πέσει από το Μνημόνιο. Σε χρόνο ρεκόρ οργανώθηκε συνάντηση του κ. Κουράκη με την Ενωση των Θεολόγων, στην οποία απ' ό,τι κατάλαβα ο υφυπουργός προσήλθε όχι αυτοβούλως.

Προσήλθε καταναγκαστικά και για να τους διευκρινίσει ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του και ότι το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει κανονικά στα σχολεία όπως και η πρωινή προσευχή. 
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 23/08/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire