ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 16 août 2015

Ψυχολογία - Η τέχνη της συγχώρεσης
Η συγχώρεση είναι δύσκολη. Όταν έχουμε πληγωθεί, όταν έχουμε απορριφθεί ή όταν έχουμε απογοητευθεί είναι δύσκολο να ξεχάσουμε και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η συγχώρεση μπορεί να είναι θεραπευτική τόσο για την ψυχική μας όσο και για την σωματική μας υγεία. Όταν συγχωρούμε κάποιον έχουμε λιγότερο άγχος, μειώνουμε τον κίνδυνο για κατάθλιψη και δεν νιώθουμε θυμό που όταν συσσωρεύεται μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις. Πως, όμως μπορούμε να μάθουμε να συγχωρούμε;

1.Αναγνωρίστε τις αιτίες: Γιατί κάποιος σας πλήγωσε; Βρείτε τον λόγο για τον οποίο κάποιος σας έφερε σε αυτή τη θέση –είτε είναι η ζήλεια, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η έλλειψη ευαισθησίας κλπ. –έτσι ώστε να σταματήσετε να το παίρνετε προσωπικά, δηλαδή να το βλέπετε μόνο μέσα από τη δική σας οπτική.
2.Ανακαλύψτε τους λόγους για τους οποίους είστε ακόμα θυμωμένη: Γιατί είναι δύσκολο για εσάς να συγχωρέσετε κάποιον; Μήπως ακόμα αισθάνεστε ντροπή ή αδικία; Μήπως θέλετε εκδίκηση; Ζητήστε την βοήθεια κάποιου ειδικού ή κάποιου φίλου ώστε να μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.
3.Απωθήστε τα αρνητικά συναισθήματα: Γράψτε σε ένα χαρτί το περιστατικό που σας πλήγωσε και πως σας έχει επηρεάσει. Η έκφραση των συναισθημάτων σας, θα σας κάνει να απωθήσετε τα αρνητικά συναισθήματα και να αφήσετε πίσω σας όσα έχουν συμβεί.
4.Προσπαθήστε να καταλάβετε: Μην προσπαθήσετε να συγχωρέσετε την πράξη που σας πλήγωσε αλλά τον άνθρωπο που την έκανε. Η αδυναμία του να φανεί αντάξιος των περιστάσεων είναι δικό του ελάττωμα, όχι δικό σας.
5.Συγχωρήστε έστω και 'στη φαντασία σας': Φανταστείτε πως θα αισθανόσασταν αν συναντούσατε τον άνθρωπο που σας πλήγωσε και τον συγχωρούσατε. Είναι ένας τρόπος να απαλύνετε τον πόνο σας και να αισθανθείτε καλύτερα. Ίσως κάποια στιγμή, να σας δοθεί η ευκαιρία να το κάνετε και από κοντά.Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 12/08/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire