Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Χρησιμοποιώντας ειδικά μαθηματικά μοντέλα, επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Βρετανίας υπολόγισαν ότι στα ροφήματα με ζάχαρη μπορούν να αποδοθούν:
* 133.000 θάνατοι από διαβήτη
* 45.000 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα
* 6.450 θάνατοι από καρκίνο
Στην κατηγορία «ροφήματα με ζάχαρη» ανήκει κάθε φρουτοποτό, φρουτοχυμός, αναψυκτικό, ενεργειακό ρόφημα, παγωμένο τσάι και οικιακό ρόφημα στο οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη (π.χ. ακόμα και ο φυσικός χυμός πορτοκάλι που στύβουμε στο σπίτι ανήκει σε αυτή την κατηγορία όταν του προσθέτουμε ζάχαρη).
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 5% των αποδιδόμενων σε αυτά θανάτων συμβαίνουν στις φτωχές χώρες του κόσμου, το 70,9% στις μεσαίου εισοδήματος και το 24,1% στις πλούσιες.
Η θνησιμότητα από τα ροφήματα με ζάχαρη είναι αμελητέα (κάτω από 1%) στην Ιαπωνία, όπου πιο δημοφιλής είναι η κατανάλωση διάφορων ειδών τσαγιού χωρίς ζάχαρη.
Αντιθέτως, στο Μεξικό όπου ο κόσμος πίνει πάρα πολλά ζαχαρούχα ροφήματα, το 30% των θανάτων στις ηλικίες κάτω των 45 ετών αποδίδεται σε αυτά.
Συνολικά, από τις 20 πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, το Μεξικό έχει την μεγαλύτερη αναλογία θανάτων εξαιτίας των ροφημάτων αυτών (405 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού), αν και λόγω της πληθυσμιακής διαφοράς οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα (υπερβαίνουν τα 25.300), λένε οι ερευνητές.
Οι περισσότεροι θάνατοι στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες αφορούν νέους ηλικίας 20 έως 44 ετών, επισημαίνουν.
«Η κατανάλωση των ροφημάτων αυτών δεν παρέχει οφέλη στην υγεία ενώ, αντιθέτως, η μείωσή της μπορεί να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές τον χρόνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάριους Μοτζαφαριάν, πρύτανης της Σχολής Επιστήμης & Πολιτικής της Διατροφής Friedman στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.
«Επομένως πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα η σημαντική μείωση ή και η εξάλειψή τους από τη διατροφή».
Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση των στοιχείων από δεκάδες έρευνες διατροφής σε συνδυασμό με τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και την κατανάλωση ζάχαρης σε 51 χώρες του κόσμου.
Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Circulation» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).
Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 30/06/2015
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire