ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 30 août 2015

Κύπρος : Οι έποικοι θα πάρουν περιουσίες των προσφύγων


Το περουσιακό και οι έποικοι


Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*

Η συμφωνία για το περιουσιακό-επί της αρχής-εισάγει δίπλα στον ιδιοκτήτη και τον χρήστη, με τα ίδια δικαιώματα. Φαίνεται ότι ουσιαστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί το θέμα και να καταλήξει σε μια συμφωνία, αλλά να το παραπέμψει σε μια επιτροπή μετά τη λύση στην οποία θα συμμετέχουν ισάριθμα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Εκεί δε που τα μέλη της Επιτροπής δεν θα συμφωνούν μεταξύ τους, που το πιθανότερο θα είναι για όλες τις περιπτώσεις, με εξαίρεση τις ελάχιστες εκείνες  που θα θεωρούνται ξεκάθαρες( δεν έχει κτιστεί, δεν χρησιμοποιείται η περιουσία), θα καλείται ένας ξένος δικαστής να συμμετέχει σε αυτή, για να αποφασίζει ουσιαστικά για λογαριασμό του ιδιοκτήτη και του χρήστη, για την τελική έκβαση της υπόθεσης τους. Το κράτος δηλαδή θα αποποιείται των εξουσιών του και της κυριαρχίας του. Επιπλέον δε το θέμα των περιουσιών θα ανάγεται στις διαπροσωπικές σχέσεις και τις διαπροσωπικές διαφορές, ως να μη  υπήρξε ποτέ εισβολή και κατοχή, και ως το θέμα να μη είναι το αποτέλεσμα της βίαιης εκδίωξης των ανθρώπων από τα σπίτια τους. Δυστυχώς φαίνεται ότι στη βιασύνη του να καταλήξει σε συμφωνία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να αποδεχτεί πολλαπλές ασάφειες  σε αρκετά θέματα ή να  παραπέμψει τα πλέον ακανθώδη  μετά τη λύση, σε ξένους δικαστές ως επιδιαιτητές, κάτι που μόνο την Τουρκία εξυπηρετεί.

Στο περιουσιακό εμπλέκεται και το θέμα των εποίκων. Διότι χρήστες των ελληνοκυπριακών περιουσιών δεν είναι μόνο Τουρκοκύπριοι αλλά και έποικοι. Εφόσον δε στο θέμα αυτό δεν υπαρξει καθαρή συμφωνία, θα πρόκειται για  μεθόδευση παραμονής των εποίκων από την πίσω πόρτα. Διότι από την στιγμή που θα αναγνωριστούν ως χρήστες θα έχουν και το δικαίωμα παραμονής στην Κύπρο. Στην ουσία οι έποικοι τοποθετούνται στην ίδια κατηγορία με τους πρόσφυγες- ιδιοκτήτες, με ίσα δικαιώματα επί της περιουσίας των προσφύγων. Αντί δε το θέμα να λυθεί στις διαπραγματεύσεις, οι πρόσφυγες θα αγωνίζονται μετά τη λύση ενώπιον μιας επιτροπής και ενώπιον ξένων δικαστών για να διεκδικήσουν την περιουσία τους ! Σε τελευταία ανάλυση ο σφετεριστής, ακόμη και ο έποικος σφετεριστής, θα έχει τα ίδια δικαιώματα με τον νόμιμο ιδιοκτήτη ! Επιπλέον θα δημιουργηθούν περιπλοκές που ενδεχομένως θα  χρειαστούν χρόνια για να επιλυθούν.
Η επίκληση της περίπτωσης Δημόπουλου,  για να δικαιολογηθεί η εξίσωση χρήστη-ιδιοκτήτη,  δεν ευσταθεί, επειδή απομονώνεται από μια σειρά άλλων αποφάσεων του ίδιου δικαστηρίου, από το διεθνές δίκαιο και από την διεθνή πρακτική. Επιπλέον εφόσον διεξάγονται διαπραγματεύσεις, το περιουσιακό θα πρέπει να λυθεί μαζί με τα άλλα θέματα στο πλαίσιο της τελικής λύσης και όχι να παραπεμφθεί σε μια επιτροπή και ένα ξένο δικαστή μετά την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό στους πρόσφυγες, ειδικά στη μεγάλη μάζα τους που δεν θα διαθέτει τη δυνατότητα να διεκδικεί για χρόνια το αυτονόητο. Τα κόμματα, οι οργανώσεις, το Εθνικό Συμβούλιο, οι πολίτες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό μέσα από την λογική μιας λύσης που θα είναι βιώσιμη και δεν θα καταρρεύσει την επομένη της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διότι τότε θα είναι πλέον αργά. Επιτέλους ας δημιουργήσουμε με την λύση ένα κράτος , όπως τα υπόλοιπα κράτη του πλανήτη και όχι μια καρικατούρα κράτους για πολίτες  με ειδικές ανάγκες που θα εκχωρούν την κυριαρχία του σε εγγυήτριες δυνάμεις και σε ξένους δικαστές. Οι πολίτες αυτού του τόπου, Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, αξίζουν καλύτερη τύχη από αυτή που τους επιφυλάσσεται μέσα από μια λύση, με ένα κρατικό μόρφωμα, μοναδικό στον κόσμο, με ανάπηρη ελευθερία και ανάπηρη δημοκρατία.

Υ.Γ. Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων προχωρεί ακάθεκτη. Και δεν είναι οι καχεκτικές φωνές της ακελικής νομενκλατούρας που θα την σταματήσουν, αναξιόπιστες από την στιγμή που στο Κυπριακό και όχι μόνον, η νομενκλατούρα αυτή συνεργάζεται αρμονικά με τον Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ για την επιβολή της Αμερικανο-Νατοϊκής λύσης. Η δημόσια περιουσία θα ξεπουληθεί έναντι πινακίου φακής για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και ιδεοληψίες.


*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire