ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΑΧΝΕΙ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Αυθαίρετα και πρόστιμα τριών ταχυτήτων
Μέτρα τριών «ταχυτήτων» επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα αυθαίρετα, προκειμένου να πείσει τους περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες τους να τα δηλώσουν, να τα πληρώσουν και ενδεχομένως να τα σώσουν. Η οριστικοποίηση του πακέτου, που εκπορεύεται από την αναζήτηση εσόδων για τα μαύρα ταμεία του Δημοσίου, θα γίνει σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς Τίνα Μπιρμπίλη και Γ. Παπακωνσταντίνου, που είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.
Τα έσοδα υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ και για το τρέχον έτος έχουν εγγραφεί 500 εκατ. ευρώ στο Μνημόνιο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναλάβει να βρει νομική φόρμουλα «τακτοποίησης» η οποία δεν θα προσκρούει στο σαφές νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με σειρά αποφάσεων του ΣτΕ, με βάση τις οποίες είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση από την κατεδάφιση για όσα αυθαίρετα έχουν κατασκευαστεί μετά το 1983 και τις γνωστές ρυθμίσεις Τρίτση. Θεωρείται δεδομένη η γενναία μείωση των προστίμων, που θα φτάνει έως το 70% για πρώτη και μοναδική κατοικία οικογένειας χαμηλών εισοδημάτων. Εξετάζεται η κατάργηση του προστίμου διατήρησης, του ποσού που καταβάλλει κάθε χρόνο ο ιδιοκτήτης ώς την κατεδάφιση του αυθαιρέτου ή την ένταξή του στο σχέδιο.
Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος θεωρείται απαραίτητη η καταγραφή των αυθαιρέτων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κατά ομάδες, με την προώθηση ταχύρρυθμων εντάξεων στο σχέδιο σε συνδυασμό με το ξεκαθάρισμα των δασικών περιοχών που θεωρείται ότι η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη.
Οι προτάσεις που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαφοροποιούνται για καθεμία από τις τρεις «γενιές» αυθαιρέτων:
1 Οσα έχουν χτιστεί ώς το 1983 βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα και δεν αποκλείεται η πλήρης τακτοποίησή τους, ανεξάρτητα αν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις». Προβλέπεται να δοθεί νέα προθεσμία για την υποβολή δήλωσης, με την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν τον χρόνο κατασκευής τους. Δήλωση θα χρειαστεί να υποβάλουν και αυτοί που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα του 1983 αλλά δεν είχαν πληρώσει πέρα από την πρώτη δόση. Οι δηλώσεις που είχαν υποβληθεί υπολογίζονται σε 450.000.
2 Στην ενδιάμεση κατηγορία ανήκουν όσα έχουν κατασκευαστεί ώς το τέλος του 2003, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος 3212 με ευνοϊκές διατάξεις (εκπτώσεις και δόσεις) για όσους είχαν πιαστεί στην «τσιμπίδα» αλλά δεν είχαν πληρώσει τα οφειλόμενα πρόστιμα. Τότε είχαν ενταχθεί στα μέτρα περίπου 70.000 ακίνητα.
* Στις δύο αυτές κατηγορίες το πρόστιμο είναι το ίδιο, ανεξάρτητα από τη θέση ή την πολυτέλεια της κατασκευής και διαφοροποιείται μόνον για κατοικίες, ξενοδοχεία και επαγγελματικούς χώρους. Ενα αυθαίρετο 100 τετραγωνικών οφείλει 3.000 ευρώ για την ανέγερση και καταβάλλει 580 ευρώ τον χρόνο ως πρόστιμο διατήρησης. Είναι ποσά που στην πράξη δεν εισπράττονται, καθώς χάνονται στη διαδρομή μεταξύ πολεοδομίας και εφορίας, που συχνά δεν βρίσκονται στον ίδιο δήμο.
3 Σκούρα είναι τα πράγματα για τα αυθαίρετα τρίτης γενιάς, που κατασκευάστηκαν από 1/1/2004, παρά τα ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα που είχαν θεσπιστεί ως αντικίνητρο. Για πρώτη φορά το οφειλόμενο ποσό υπολογίζεται στο 100% της τιμής ζώνης που ισχύει στην περιοχή του αυθαιρέτου και προβλέπονται μόνον κάποιες μειώσεις για βοηθητικούς χώρους. Τα πρόστιμα ανέγερσης για μια κατοικία 100 τετραγωνικών κυμαίνονται από 35 έως 200 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. Το πρόστιμο διατήρησης ανέρχεται στο 50% του ποσού της ανέγερσης και επιβάλλεται για κάθε χρόνο! Στην πράξη ο «μπαμπούλας» δεν λειτούργησε, καθώς οι αυτοψίες ήταν ελάχιστες και μόνον έπειτα από κάρφωμα γείτονα, ενώ το πρόστιμο χανόταν μέσα στο χάος των πολεοδομικών γραφείων και τα παραθυράκια των ενστάσεων που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.
* Σε κάθε περίπτωση το κράτος έχει μεγάλες απώλειες γιατί στις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων φόρος υπολογίζεται μόνον για το οικόπεδο και το κτίσμα θεωρείται ως μη υφιστάμενο αφού στη σύνταξη των συμβολαίων δηλώνεται και ο αριθμός της οικοδομικής άδειας. *
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire