ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 25 avril 2011

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 26/04/10


 

Η έναρξη της τριήμερης συνεδρίας του Ενικού Συμβουλίου για μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης, αλλά και για την εξέταση των εξελίξεων στο Κυπριακό υπό το φώς της ''εκλογής'' Ντερβίς Ερογλου, δεσπόζει των κυρίων θεμάτων στον σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες της Δευτέρας προβάλλουν επίσης πρωτοσέλιδα το θέμα της μεταφοράς της διαχείρισης του δημόσιου χρέους από την Κεντρική Τράπεζα στο Υπουργείο Οικονομικών, την αυξητική τάση στις προσφυγές Ε/κ στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και την πραγματοποίηση συσκέψεων για το Κυπριακό, σήμερα και αύριο στη Νέα Υόρκη, υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μετέωρο το δημόσιο χρέος'', γράφει ότι μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται μετέωρη η διαχείριση του δημόσιο χρέους, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυπριακή οικονομία, καθώς με απόφαση της Κυβέρνησης από την 1η Αυγούστου η διαχείριση του χρέους μεταφέρεται από την ΚΤ στο ΥΠΟΙΚ, το οποίο δεν φαίνεται έτοιμο να το αναλάβει. Αλλού γράφει ότι ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Ρολάνδης θεωρεί ότι μόνο μια τετραμερής διαπραγμάτευση μπορεί να εξασφαλίσει την προσαρμογή της διαδικασίας στις προσυμφωνημένες αρχές.

''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Υπόμνημα ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο'', αναφέρεται στο κύριο του θέμα στην έναρξη σήμερα της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και σημειώνει ότι ο ΔΗΣΥ καταθέτει υπόμνημα με τις θέσεις, αλλά και τις προτάσεις του στα νέα ενδεχόμενα που δημιουργεί η ''εκλογή'' του Ντερβίς Ερογλου, ενώ ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι ζητούν από τον Πρόεδρο Χριστόφια να καταθέσει γραπτώς τις δικές του προτάσεις. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία εισηγείται στη Βουλή όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης συνεπάγεται και ταυτόχρονα στέρηση της άδειας οδηγού.
Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο ''Μαζικές αιτήσεις για την επιτροπή'' και μιλά για ''μαζικοποίηση των προσφυγών Ε/κ στην επιτροπή αποζημιώσεων'', καθώς περίπου ενάμισι μήνα από την απόφαση του ΕΔΑΔ υποβλήθηκαν 42 αιτήσεις τη στιγμή που ο μέσος όρος καταχώρησης αιτήσεων κατά τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της ήταν μόλις εννέα αιτήσεις ανά μήνα. Αλλού γράφει ότι καμία αναφορά στην κοινή δήλωση της 1ης Ιουλίου 2008, με τη οποία συμφωνήθηκε ως αναπόσπαστο κομμάτι των διαπραγματεύσεων η αρχή της μίας κυριαρχίας και ιθαγένειας, δεν υπάρχει στην επιστολή Ερογλου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.
''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σε κλίμα έντασης'', αναφέρεται στην έναρξη της τριήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η επίτευξη συγκλίσεων είναι δύσκολο εγχείρημα, καθότι ''οι διαφωνίες είναι τέτοιες που δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας''. Αλλού γράφει ότι 23 θανατηφόρα δυστυχήματα με 26 νεκρούς σημειώθηκαν το 2010, μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με 14 θανατηφόρα με 17 νεκρούς την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Πήραν μπρος οι μηχανές'' ότι σε τρεις πρωτεύουσες επικεντρώνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό αυτή την εβδομάδα. Στη Λευκωσία όπου αρχίζει η τριήμερη συνεδρία του ΕΣ, στη Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο συσκέψεις για το Κυπριακό υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ και στις Βρυξέλλες όπου αύριο θα αποφασιστεί κατά πόσον ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο θα παραπεμφεί στην Επ. Νομικών της Ευρωβουλής ή όχι. Αλλού γράφει ότι οι 15 από τους 19 υδροφορείς της Κύπρου κινδυνεύουν με υπεράντληση και υφαλμύριση λόγω των γεωτρήσεων.
Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Επαναβεβαίωση της βάσης'', αναφέρεται στην έναρξη της τριήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια πως το ζητούμενο αυτή την ώρα είναι η επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του τουρκοκυπριακού Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζέτ Ιζτζάν, ο οποίος τόνισε ότι ''δεν θα επιτρέψουμε να εξαναμειστούν οι ελπίδες για λύση''.

Πηγή: www.sigmalive.com/ΚΥΠΕ
Δημοσιεύθηκε στις 26/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire