ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 30 avril 2011

Καντάφι: «Κανείς δεν μπορεί να με εξαναγκάσει να φύγω από τη χώρα μου»

Καντάφι: «Κανείς δεν μπορεί να με εξαναγκάσει να φύγω από τη χώρα μου»


Τρίπολη 

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προχώρησε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι. Ο Μ.Καντάφι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διατάξει κατάπαυση του πυρός, εάν και η άλλη πλευρά κάνει το ίδιο και άφησε «ανοιχτή την πόρτα» για διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, επανέλαβε ότι «κανείς» δεν μπορεί να τον εξαναγκάσει να φύγει από τη χώρα του. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι την ώρα του διαγγέλματος του Λίβυου ηγέτη, ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν κτίριο παρακείμενο του τηλεοπτικού σταθμού.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό κανάλι της Λιβύης τα χαράματα του Σαββάτου, ο Καντάφι είπε: «Είμαστε έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός, αρκεί αυτό να μην αφορά μόνο τη μια πλευρά».

«Είμαστε οι πρώτοι που θα αποδεχθούμε μια ανακωχή των εχθροπραξιών και είμαστε οι πρώτοι που θα την εφαρμόσουμε, αλλά η επιδρομή των Σταυροφόρων του ΝΑΤΟ δεν έχει σταματήσει ακόμα» ανέφερε ο Λίβυος ηγέτης.

Την ίδια ώρα, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη Λιβύη. «Δεν φεύγω» τόνισε. «Κανείς δεν μπορεί να με εξαναγκάσει να φύγω από τη χώρα μου και κανείς δεν μπορεί να μου πει να μην πολεμάω για αυτήν».

Πάντως, ο M.Καντάφι επιχείρησε έναν διπλωματικό ελιγμό προσκαλώντας τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της Συμμαχίας στη Λιβύη.

«Εμείς δεν τους επιτεθήκαμε, ούτε διασχίσαμε τη θάλασσα, γιατί τότε μας επιτίθενται;» επεσήμανε ο Λίβυος ηγέτης.

Κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ σε διαπραγματεύσεις και έστειλε μήνυμα προς τις δυτικές κυβερνήσεις, λέγοντας ότι αν είναι το πετρέλαιο που τους ενδιαφέρει τότε είναι έτοιμος να επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια με τις δυτικές εταιρείες πετρελαίου.

«Στόχος ο Καντάφι»

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν εγκαταστάσεις στην Τρίπολη της Λιβύης που βρίσκονται δίπλα στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης Τζαμαχιρίγια, την ώρα που ο Μουάμαρ Καντάφι απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η επιχείρηση είχε στόχο τον Λίβυο συνταγματάρχη.

«Ένα κτίριο δίπλα στο κτίριο Τζαμαριχίγια βομβαρδίστηκε στη διάρκεια της μετάδοσης του διαγγέλματος του Μουάμαρ Καντάφι και αυτό σημαίνει ότι ο ηγέτης της επανάστασης αποτελεί ο ίδιος στόχο» μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση αφότου ο Μ.Καντάφι ολοκλήρωσε την ομιλία του.

Τελεσίγραφο στους αντάρτες της Μιζουράτα

Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι επανέκτησε τον έλεγχο του λιμανιού της Μιζουράτα -κάτι που διέψευσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το καθεστώς Καντάφι απέστειλε τελεσίγραφο στις πολιορκημένες από τα λιβυκά στρατεύματα δυνάμεις των ανταρτών στην πόλη, να παραδώσουν τα όπλα τους εντός τεσσάρων ημερών, προκειμένου να τους παρασχεθεί αμνηστία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραΐμ σε δημοσιογράφους, η κυβέρνηση της χώρας του συνεργάστηκε αρμονικά με την κυβέρνηση της γειτονικής Τυνησίας, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό συνοριακό επεισόδιο.

Δικαιολόγησε δε την εισβολή λιβυκών στρατευμάτων στην τυνησιακή παραμεθόριο, λέγοντας ότι αυτή οφειλόταν στην επίθεση που δέχτηκαν από δυνάμεις των ανταρτών, κράτησε ελάχιστα και σχεδόν αμέσως τα κυβερνητικά στρατεύματα επανέκτησαν τον συνοριακό έλεγχο και επέστρεψαν στις θέσεις τους εντός του Λιβυκού εδάφους.

Ο Μούσα τόνισε ότι η χώρα του σέβεται απόλυτα την ακεραιότητα της γείτονος χώρας.

Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος του Καντάφι προειδοποίησε ακόμα όσους ξένους υπηκόους μάχονται στις τάξεις των ανταρτών να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. «Διαφορετικά θα σας τελειώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε για τη Μιζουράτα, με κάθε στρατιώτη, με κάθε νεαρό μαχητή, με κάθε γυναίκα» τόνισε.

Το λιβυκό καθεστώς απείλησε ότι θα επιτεθεί σε κάθε ξένο πλοίο που θα εισέλθει στο λιμάνι της Μιζουράτα, προσθέτοντας ότι η όποια βοήθεια προς την πόλη «θα πρέπει να γίνει μόνο από εδάφους και υπό την επίβλεψη του λιβυκού στρατού, επειδή το λιμάνι της πόλης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας».

Πάντως, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Τρίπολης, επιμένοντας ότι ο έλεγχος του λιμανιού της Μιζουράτα παραμένει στα χέρια των ανταρτών, οι οποίοι μάλιστα διευρύνουν μέρα με τη μέρα την περίμετρο της επικράτειάς τους γύρω από την πολιορκημένη από τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι πόλη.

Σύμφωνα με οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μιζουράτα.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire