Να υποχωρήσει η ΕΚΤ Μήπως τώρα που η Ιταλία απέκτησε καινούργια κυβέρνηση θα σωθεί η Eυρωζώνη; Σε καμία περίπτωση. Τα επιτόκια δανεισμού στις χώρες που δοκιμάζονται ανεβαίνουν και οι οικονομίες συρρικνώνονται. Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει αγοράζοντας μεγάλο όγκο κρατικών ομολόγων. Οι χρηματαγορές δεν κοιτάζουν μόνο αν τηρούνται οι υποσχέσεις για περικοπές δαπανών, αλλά και αν καταρρέουν τα φορολογικά έσοδα ή αν οι άλλοι επενδυτές πουλούν ομόλογα. Η παραμικρή αφορμή μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα ρευστοποιήσεων.
Το EFSF έχει εξαντλήσει τις δυνάμεις του, ενώ και η λεγόμενη μόχλευση βασίζεται σε εντελώς παράλογες προσδοκίες. Επίσης, η εύλογη πρόταση των Γάλλων για μετατροπή του EFSF σε κρατική τράπεζα με εγγυημένη πρόσβαση στις πιστώσεις της ΕΚΤ απορρίφθηκε από την καγκελάριο Μέρκελ. Απομένει λοιπόν μόνο μία λύση. Να εγγυηθεί η ΕΚΤ ότι θα αγοράζει απεριόριστο όγκο ομολόγων, ώστε το επιτόκιο στις χώρες της κρίσης να μην ξεπεράσει το 5-6%. Φυσικά αυτό θα προξενήσει εξέγερση στη Γερμανία. Αν όμως η εναλλακτική είναι η διάσπαση της Ευρωζώνης, ελπίζουμε η Μπούντεσμπανκ να υποχωρήσει.
EL PAISΠρώτο βήμαOι κυβερνητικές κρίσεις που ξέσπασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία, εξαιτίας της κακής διαχείρισης της κρίσης χρέους, είχαν ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουλίου ο οδικός χάρτης της Ε. Ε., ο οποίος αναπτύχθηκε περαιτέρω και επικυρώθηκε στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου. Οι σύνοδοι αυτές είχαν ως αντικείμενο να επιλύσουν το ζήτημα της κρίσης χρέους των δύο μεσογειακών χωρών. Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης. Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία και την Ελλάδα ήταν ένα σημαντικό βήμα. Τώρα αυτό που επείγει είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξομάλυνσης των θεσμών σε αμφότερες τις χώρες και να επανέλθει η ηρεμία στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης για να ξαναρχίσει το έργο της. Εργο δύσκολο, που περιλαμβάνει από το πρόβλημα του χρέους συγκεκριμένων χωρών, μέχρι την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και μέχρι την ενίσχυση του EFSF. Και όλα αυτά στο πλαίσιο ύφεσης της οικονομίας, η οποία τονίζει τους κοινωνικούς κινδύνους αυτής της κρίσης.
GLOBALPOSTΤρόμος για ύφεσηΟι τεχνοκράτες που κρατούν στα χέρια τους το πηδάλιο Ελλάδας και Ιταλίας ανακάλυψαν ότι η παρουσία τους δεν καθησύχασε τις αγορές ούτε συσπείρωσε τους πολιτικούς γύρω τους. Ο Μάριο Μόντι δέχθηκε ήδη την άρνηση του Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτη της «Λέγκας του Βορρά», που διεμήνυσε ότι δεν θα του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Στην Ελλάδα, ο κύριος Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι δεν θα υπογράψει την επιστολή δεσμεύσεων που απαιτεί η Ε. Ε. Η διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας αποδείχθηκε όταν η Unicredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 6.200 υπαλλήλους εξαιτίας απωλειών δέκα δισ. ευρώ, που οφείλονται στο ότι κατέχει ελληνικά ομόλογα. Στη Βρετανία, από την άλλη, καταγράφεται σημαντική μείωση πωλήσεων οίνου. Οι Βρετανοί μεσοαστοί περιορίζουν τις δαπάνες τους. Κι όταν οι Εγγλέζοι κόβουν το αλκοόλ, είναι βέβαιο ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι χαμηλή. Νερό, γάλα για το μωρό, ψωμί… όλα θα μπορούσαν να περικοπούν, αρκεί στο τραπέζι να υπάρχει καλό κρασί. Προφανώς οι Βρετανoί τρέμουν ότι η κρίση της Ευρωζώνης θα οδηγήσει την οικονομία τους σε ύφεση.
THE GUARDIANΔαίμονεςΟι ανά τον κόσμο αγανακτισμένοι επικρίνονται ως μη ρεαλιστές. Στην πραγματικότητα, η πολιτική τάξη είναι αυτή που υιοθετεί την ουτοπία, την ώρα που οι διαδηλωτές μας θυμίζουν την πραγματικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην Ευρώπη, το θολό όραμα του ενιαίου νομίσματος οδήγησε την Ελλάδα σε κοινωνικό όλεθρο, την Ισπανία και άλλες χώρες σε μαζική ανεργία. Σε πολλές χώρες η ευημερούσα αστική τάξη -η υποτιθέμενη βάση του καπιταλισμού- έγινε ανέφικτος στόχος. Πολύς κόσμος οδηγείται στη φτώχεια και σε μια ζωή χωρίς ελπίδα. Η Ιστορία μάς λέει πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η διαδικασία. Θεωρούμε δεδομένο ότι μια αιφνίδια κατάρρευση, όπως αυτή που συνέβη στη Σοβιετική Ενωση, δεν μπορεί να συμβεί σε μια προηγμένη οικονομία της αγοράς. Αυτό το συμπέρασμα θα δοκιμαστεί σκληρά μέσα στα επόμενα χρόνια. Παρότι είναι απίθανο να επιστρέψουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που είδαμε πριν από 30 χρόνια, οι δαίμονες της Ευρώπης δεν έχουν σβήσει. Η απόδοση ευθυνών στις μειονότητες υπήρξε ανέκαθεν λαϊκή αντίδραση έναντι οικονομικών δυσχερειών και ο εθνικισμός μπορεί να αποβεί τρομακτικά καταστροφικός.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 16/11/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire