ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 3 mars 2012

Κυπριακά χάλια

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Δείγματα σοφίας και κινδυνολογίες
Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
ΤΟ 2011έκλεισε με δημοσιονομικό έλλειμμα 6,01%, έλεγε χτες η μια είδηση του Φιλελεύθερου (και επιβεβαιώθηκε με ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών) και, η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 9,6% τον Γενάρη του 2012, έλεγε η άλλη είδηση.
Δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε ότι τον Μάιο του 2011 ο Φιλελεύθερος αποκάλυψε έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, που ετοίμασε ένα από τα στελέχη του, που προέβλεπε ακριβώς ότι το έλλειμμα αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 6% (πήγε 6,01%, τελικά) και η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 8% με προοπτική περαιτέρω αύξησης κατά τη διάρκεια του 2012 (και έφτασε από τον πρώτο μήνα στο 9,6%). Όταν γράψαμε τότε αυτά τα στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών και εσχάτως συγγραφέας, Χαρίλαος Σταυράκης, διέψευδε ότι υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο και εξηγούσε ότι επρόκειτο «για αυτό που ονομάζεται διεθνώς worstcase scenario». Και επιτίθετο σε όσους το σχολίασαν και σ’ εμάς που το προβάλαμε: «Όσοι έτρεξαν με μεγάλη ευχαρίστηση να υιοθετήσουν και να προβάλουν αυτό το ακραίο σενάριο είναι φανερό ότι συνεχίζουν την ίδια αντιπολιτευτική τακτική, να ισοπεδώνουν τα πάντα». Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Σταύρος Ευαγόρου, κατηγορούσε τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο, που σχολίασαν το σενάριο, για κινδυνολογίες. «Επέλεξαν ένα ακραίο σενάριο, το worstcase scenario, που είθισται να ετοιμάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις για να κινδυνολογήσουν και πάλι και να στείλουν τα δικά τους προεκλογικά μηνύματα, κάνοντας και πάλι ζημιά στην ίδια την οικονομία» (5/5/2011). Τώρα πια που ισοπεδώθηκαν τα πάντα, δεν μας εξήγησε κανένας πώς κι έγινε πραγματικότητα το «worstcase scenario». Άραγε οι Σταυράκης και Ευαγόρου, που είναι φίλοι κολλητοί, όπως έγραψε ο συγγραφέας, συνεχίζουν να συχνάζουν μαζί στο Αperitivo και ξεχωρίζουν εκεί τις κινδυνολογίες από την πραγματικότητα;
Το άλλο, που δεν μπορούμε να ξεχνούμε, προπάντων αυτές τις μέρες, που μελετούμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς τηςΑΗΚ, είναι το εξής γεγονός: Στις 22/3/2010, στη διάσκεψη για τα δύο χρόνια διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος ρωτήθηκε γιατί ενώ ο ίδιος έδινε διαβεβαιώσεις ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Κύπρο από την ΕΕ για την εκπομπή ρύπων δεν θα το επωμίζονταν οι καταναλωτές, στο τέλος η ΑΗΚ το μετακύλησε στους λογαριασμούς. Ο κ. Χριστόφιας έδωσε το λόγο στον υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, ο οποίος, πάντα μάγκας και αποφασιστικός, δήλωνε ότι τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς «κανένας δεν έλαβε ακόμα έστω και ένα λογαριασμό (της ΑΗΚ) με αυτή την επιπρόσθετη επιβάρυνση». Διαβεβαίωνε μάλιστα ότι υπάρχουν οδηγίες για να βρεθούν άλλοι τρόποι και να μην πληρώσει ο καταναλωτής. Αυτά τον Μάρτιο του 2010. Τελικά, οι καταναλωτές μοιράστηκαν το πρόστιμο των €15 εκατομμυρίων για το 2010 και το 2011, σε ποσοστά μέχρι και 3% για τον καθένα και η μοιρασιά συνεχίζεται και το 2012.
Αυτά τα δείγματα σοφίας και ικανότητας της ηγεσίας μας, μπορεί σήμερα να τα βλέπουμε ως απολαυστικά αναγνώσματα (και υπάρχουν πολλά παρόμοια) αλλά όταν η κυβέρνηση κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι οργανωμένα καλλιεργούν στους πολίτες την απολιτικοποίηση και την απαξίωση, διερωτώμαστε αν επικοινωνεί ο λόγος τους με τη λογική.
aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire