ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 26 juillet 2013

Τι γράφει ο ξένος τύπος 25/07/2013



LE FIGARO

Το Ελληνικό Δημόσιο


Οι Ελληνες εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στον νόμο που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων του κράτους και την αναγκαστική μετακίνηση θέσης για πολλούς άλλους. Η κοινή γνώμη δεν είναι, ωστόσο, με το μέρος τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kapa Research, που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου, το 60,6% των Ελλήνων εγκρίνει τις απολύσεις των υπαλλήλων, ενώ το υπόλοιπο 47,4% στην πλειοψηφία του αποτελείται από τους ευνοϊκά διακείμενους προς την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις διαμαρτυρίες.
Αυτή η δημοσκόπηση εξηγεί σε κάποιο βαθμό την αυξανόμενη δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Υπάρχουν επίσης και άλλες ερμηνείες. Οι εφημερίδες όπως το «Εθνος» δημοσιεύουν εβδομαδιαία περιπτώσεις υπαλλήλων που λάμβαναν τον μισθό τους ενώ απουσίαζαν από το καθήκον τους για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αρκετοί από αυτούς έχουν γίνει δακτυλοδεικτούμενοι λόγω της ενίοτε προνομιούχου θέσης τους. Το κλίμα είναι ακόμη πιο βαρύ, εφόσον ο ελληνικός πληθυσμός θεωρεί ότι οι ποικίλες «γιατρειές» της λιτότητας δεν οδηγούν πουθενά.


REUTERS

Γερμανικές εκλογές

Τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, που μαστίζονται από την οικονομική ύφεση, αναμένουν τη νίκη της σημερινής καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, με ελπίδα και ταυτόχρονα με φόβο. Εχουν ήδη περάσει τέσσερα χρόνια από την έναρξη της κρίσης και οι λαοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου φοβούνται ότι μία τρίτη θητεία της κ. Μέρκελ στην εξουσία υπαγορεύει μεγαλύτερη λιτότητα και οικονομικός άγος. Τα πέντε κράτη που εφάρμοσαν τη συνταγή της Μέρκελ προχώρησαν σε γερές περικοπές στην Παιδεία και την Υγεία, βρίσκονται σε ύφεση από το 2008, ενώ σε Ισπανία και Ελλάδα η ανεργία ξεπέρασε το 27%. Παρ’ όλα αυτά οι ηγέτες του Νότου στέκονται για άλλη μία φορά στο πλάι της Γερμανίδας καγκελαρίου ως στενοί της σύμμαχοι. Οι προσπάθειες που κατέβαλε η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε να στηρίξουν τις κυβερνήσεις στα κράτη που μαστίζονται από την κρίση και να αποκαταστήσουν την εικόνα της χώρας μάλλον απέτυχαν, καθώς επικρατεί η άποψη ότι ακόμα κι όταν οι Γερμανοί ενήργησαν το έκαναν μόνο για να αντιμετωπίσουν τους εθνικούς τους στόχους, όπως η διάσωση των τραπεζών που έχουν εκτεθεί στη νότια Ευρώπη και η κάλυψη των Γερμανών φορολογουμένων.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 25/07/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire