ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 25 juillet 2013

Αίγυπτος - Εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις

Οι ισλαμιστές που ζητούν την αποκατάσταση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν μαζικά την Παρασκευή εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στο «πραξικόπημα» που έκανε ο στρατός στην Αίγυπτο

 

Πλατεία Ταχρίρ: Η αστυνομία απωθεί υποστηρικτές του Μόρσι. Φωτογραφία:MARWAN NAAMANI / AFP 
Πλατεία Ταχρίρ: Η αστυνομία απωθεί υποστηρικτές του Μόρσι. 
Φωτογραφία:MARWAN NAAMANI / AFP  




Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι θα οργανώσουν συγκεντρώσεις σε περίπου 30 τεμένη στο Κάιρο και σε όλη τη χώρα.
Νωρίτερα ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να κατέβουν στους δρόμους την Παρασκευή, σε μια πανεθνική κινητοποίηση, προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις ένοπλες δυνάμεις που μάχονται την "τρομοκρατία".
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταδίκασαν αυτό το "ρητό κάλεσμα σε εμφύλιο πόλεμο", όπως το χαρακτήρισαν. "Η δήλωση του Σίσι είναι ένα κάλεσμα σε εμφύλιο πόλεμο", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι ο στρατηγός "φέρει πλήρως την ευθύνη για την αιματοχυσία".
Η ομιλία του Σίσι "θυμίζει εκείνην του Μπασάρ (σ.σ. του προέδρου της Συρίας) ο οποίος εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον του συριακού λαού ζητώντας να του δόσουν μια παρόμοια εντολή", εκτιμά η οργάνωση.
"Καλώ όλους τους έντιμους Αιγύπτιους να κατέβουν την Παρασκευή στους δρόμους και να μου δώσουν την εντολή για να τελειώσουμε με τη βία και την τρομοκρατία", είχε δηλώσει ο στρατηγός κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής τελετής.
Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη το απόγευμα της Τετάρτης κοντά σε ένα κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στη χερσόνησο του Σινά, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού Nile, τρεις "τρομοκράτες" σκοτώθηκαν από την έκρηξη.
Η τηλεόραση ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Ελ Αρίς του βόρειου Σινά, όπου τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου, έχουν κλιμακωθεί η ένταση και οι βίαιες ενέργειες, κυρίως εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών.
Νωρίτερα σήμερα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν δύο στρατιώτες, επίσης στο Ελ Αρίς.
Από τις αρχές του μήνα στο Σινά έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά περίπου 30 στρατιώτες, αστυνομικοί και πολίτες. Ο στρατός, που εντείνει την παρουσία του και τις επιχειρήσεις του στην περιοχή, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι στην περιοχή αυτή έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις δέκα τζιχαντιστές.
Το Σινά κατοικείται, κυρίως, από βεδουίνους, οι σχέσεις των οποίων με την κεντρική κυβέρνηση είναι κατά παράδοση τεταμένες. Την τελευταία περίοδο επίσης στην περιοχή δραστηριοποιούνται ολοένα και πιο έντονα ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, που την χρησιμοποιούν ως βάση για τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισραήλ.



Πηγή: www.enet.gr
Δημοσιεύτηκε στις 24/07/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire