ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 28 juillet 2013

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 28/07/2013



Οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον καθορισμό του ύψους του «κουρέματος» στην Τράπεζα Κύπρου, η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία με τα προβλήματα των εργαζομένων και τις περικοπές στους τομείς Υγείας - Παιδείας και οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων. Οι εφημερίδες φιλοξενούν επίσης συνεντεύξεις πολιτικών και άλλων αξιωματούχων για διάφορα θέματα της επικαιρότητας .

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει ότι αδιέξοδο δημιουργήθηκε χθες το απόγευμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης και σήμερα αναμένεται, εκτός απροόπτου, ο τρίτος γύρος.
 
Διαβάστε επίσης:
Ρώσοι τα νέα αφεντικά στην Τράπεζα Κύπρου:
Οι νέοι μέτοχοι μετά το «κούρεμα».
Ζέτα Αιμιλιανίδου: Πώς θα εφαρμοστεί η νέα κοινωνική πολιτική.
Σάββας Βέργας: Τα προσωπικά οφέλη πάνω από το κόμμα για τον Καρογιάν.
Λεμεσός: Μάστιγα η ρύπανση των παραλιών.
Η Χρυσοκάβα της Κερύνειας στο φως μετά από 39 χρόνια: Εξαιρέθηκε από τη στρατιωτική ζώνη του στρατού κατοχής.
Άγκυρα: Αυλαία μέχρι τον Φεβράρη.
Διοικητής ΥΚΑΝ: Και 13χρονοι χρήστες ναρκωτικών.
Βρυξέλλες-Τουρκία: «Δώρα» με συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής.
Βρετανία: Ο νέος διάδοχος προκάλεσε φρενίτιδα.
Χ.Πετρίδης: Να αποφευχθεί υπερπροσφορά ακινήτων.
 
 
Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων» γράφει για ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπως παρατίθενται από το ΚΕΒΕ το οποίο κρούει τον κώδωνα, μεταξύ άλλων, για το φιλοδώρημα αφυπηρέτησης, το πλεονάζον και τα ταμεία προνοίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι συνεχίστηκαν χθες οι διαβουλεύσεις για το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου και ότι η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται το «κούρεμα» να φθάσει κοντά στο 45%. Αλλού η «Α» γράφει ότι διεξάγονται σήμερα παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα και ότι για πρώτη φορά το Κυπριακό δεν δεσπόζει της εκστρατείας.
 
«Σκληρή πάλη με τους τροϊκανούς» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που αναφέρει ότι μέχρι αργά χθες βράδυ γίνονταν εξαντλητικές προσπάθειες για «κλείδωμα» του ποσοστού του «κουρέματος» στην Τράπεζα Κύπρου. Σε άλλο δημοσίευμα φιλοξενείται ανάλυση για το θέμα του φυσικού αερίου, τις κινήσεις της Άγκυρας για να μεταφέρει τους αγωγούς στα δικά της παράλια και πώς επηρεάζεται η Λευκωσία. Αλλού η «Σ» σε οικονομική ανάλυση αναφέρει ότι η Κύπρος πληρώνει ακριβά τις αρχικές εκτιμήσεις της
PIMCO και της Κεντρικής.
 
Με τίτλο στο κύριό της θέμα «Βαθύ κούρεμα σε Υγεία-Παιδεία», η «Χαραυγή» αναφέρει ότι οι δαπάνες του κράτους θα μειωθούν μέχρι το 2016 κατά 1,025 δις ευρώ με τις μεγαλύτερες περικοπές να αφορούν τα Υπουργεία Υγείας (106 εκατ. ευρώ) και Παιδείας (96,5 εκατ.). Αλλού η εφημερίδα προβάλλει το θέμα της φορολογικής αμνήστευσης και διερωτάται κατά πόσο είναι μέτρο εξυπηρέτησης του κεφαλαίου ή αναγκαιότητα. Σε άλλο δημοσίευμά της η «Χ» προβάλλει την εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΕΔΟΝ και της Προοδευτικής Κίνησης για απομάκρυνση των Βάσεων και αντίθεση στην ένταξη σε νατοϊκά προγράμματα.
 
Η αγγλόγλωσση «
Cyprus Mail», με τίτλο «Πιθανότερος ο συνασπισμός στις τουρκοκυπριακές εκλογές», αναφέρεται στις «εκλογές» σήμερα στα κατεχόμενα και τις εκτιμήσεις ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα θα πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό με δεύτερο το Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες η Κυβέρνηση υλοποίησε το 90% των εξαγγελιών της. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι οι Αρχές στη Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν σε ένα σεφ από τη Νότιο Αφρική τη διαμονή στη χώρα λόγω του ότι είναι υπέρβαρος.
 
Η εβδομαδιαία «Καθημερινή», με τίτλο στο κύριό της θέμα «Προεδρικό στοίχημα για την Κύπρο», γράφει ότι ο Πρόεδρος διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τράπεζα Κύπρου θα σωθεί και ότι δέχεται αφόρητες πιέσεις γιατί λόγω της αλόγιστης όπως αναφέρεται χρηματοδότησης, η βιομηχανία των ακινήτων έχει καταστεί η «αχίλλειος πτέρνα» της τράπεζας. Αλλού αναφέρεται ότι προωθείται η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με βασική απομείωση 40% συν μετατροπή του υπολοίπου σε μετατρέψιμα αξιόγραφα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι γίνονται μαζικές απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο και ότι σε κάθε Υπουργείο ετοιμάστηκε λίστα για τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
 
Η εβδομαδιαία «Μάχη», με τίτλο «Επιμένει η Τουρκία για Αμμόχωστο-Τύμπου», προβάλλει συνέντευξη της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους για θέματα Κυπριακού και φυσικού αερίου. Η «Μ» φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του βουλευτή Μάριου Μαυρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι είναι αναγκαίο κακό ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου για να σωθεί η Κύπρος. Επίσης σε άλλο δημοσίευμα γράφει για συνεχή αναβάθμιση των στρατευμάτων του Αττίλα, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχίες για επεισόδιο υπό το φως και των κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
 

Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 28/07/2013 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire