ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 26 juillet 2013

Κύπρος - Ανεύθυνοι και αδιάβαστοι

Οι πολιτικοί δεν πήραν είδηση ότι ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου είχε ανακοινωθεί πριν από ενάμιση μήνα και τοποθετούνται σήμερα, χωρίς να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις 

 


Κωστάκης Αντωνίου


Είναι πρωτοφανής η ανευθυνότητα πολιτικών ηγετών, βουλευτών, πολιτικών κομμάτων και του Αρχιεπισκόπου, με την οποία τοποθετούνται σε καίρια ζητήματα που αφορούν τον τόπο. Χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο, χωρίς να είναι πλήρως ενημερωμένοι, χωρίς να ζητούν να πληροφορηθούν, προτού αρθρώσουν λόγο.


Η καλή συνάδελφος Νάνσια Παλάλα, στο χθεσινό ρεπορτάζ της, είχε γράψει ότι η απόφαση για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου ήταν γνωστή πριν από ενάμιση μήνα. Συγκεκριμένα, σε ανεπίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου (13 Ιουνίου 2013) είχαν ανακοινώσει απόφαση διαχωρισμού των τραπεζικών εργασιών από τον τομέα διαχείρισης ακινήτων. Η νέα τράπεζα, είχαν πει, "θα διαχειρίζεται τα ακίνητα και δεν θα έχει σχέση με τραπεζικές εργασίες. Θα επιδιώξει μάλιστα τη σταδιακή διάθεση των στοιχείων ενεργητικού που δεν θεωρούνται σημαντικά για τη λειτουργία της, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον, το κομμάτι αυτό να αποσπαστεί πλήρως και να λειτουργεί ως ξεχωριστή νομική οντότητα, ειδικά αν εξευρεθούν εξωτερικοί συνεργάτες που θα αναλάβουν τη διαχείρισή του".
Τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου διευκρίνισαν, ακόμη, ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν στη νέα Τράπεζα ακίνητα ιδιοκατοίκησης.
Όλα αυτά δημοσιεύθηκαν και προβλήθηκαν στα ΜΜΕ, πριν από ενάμιση μήνα. Ουδείς πολιτικός έλαβε γνώση. Ουδείς διάβασε. Ουδείς ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί. Και όταν, ύστερα από μήνα και πλέον, διέρρευσε η "μπαγιάτικη" είδηση, αποφάσισαν να τοποθετηθούν. Έκαμε την αρχή ο Αρχιεπίσκοπος, και ακολούθησαν πολιτικοί και βουλευτές. Χωρίς να ζητήσουν ενημέρωση, είτε από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είτε από τα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, χωρίς να γνωρίζουν λεπτομέρειες και τι ακριβώς θα γίνει, ήλθαν και εξέφρασαν αντίθεση στην επιδιωκόμενη ρύθμιση.
Οι μόνοι που αποτέλεσαν εξαίρεση, είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος αντιμετώπισε με νηφαλιότητα και περίσκεψη το όλο θέμα και απέφυγε να παρασυρθεί από το κύμα αντιδράσεων των λαοπλάνων. Ακόμη ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο οποίος, αφού φρόντισε να ενημερωθεί από τον Πανίκο Δημητριάδη, δήλωσε ότι το κόμμα του θα μελετήσει "πολύ πιο προσεκτικά την πρόταση και δεν θα βιαστεί να καταθέσει ολοκληρωμένη άποψη". Υπέδειξε, μάλιστα, ότι "θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, πάρα πολύ μελετημένοι και ενημερωμένοι αναφορικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, προτού διατυπώσουμε τις όποιες θέσεις".
Το θέμα της οικονομίας και κυρίως το τραπεζικό κομμάτι της είναι καίριο και σημαντικό στην προσπάθεια να σταθεί ο τόπος στα πόδια του. Κανένας δεν μπορεί να παίζει μαζί του. Και οι πολιτικοί και οι βουλευτές, οι οποίοι κατευθύνουν τις εξελίξεις, οφείλουν να μελετούν, να ενημερώνονται και να μη βιάζονται να τοποθετηθούν προτού έχουν πλήρη γνώση. Αντί τούτου, παίζουν με αυτό το καίριο πρόβλημα και τοποθετούνται ασυλλόγιστα και κατά τρόπο ανεύθυνο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται και αποφασίζουν για όλα τα θέματα επιβίωσης της χώρας, χωρίς να γνωρίζουν και χωρίς να κατέχουν το αντικείμενο για το οποίο μιλούν ή λαμβάνουν αποφάσεις.
Είναι αυτό δείγμα της ανεπάρκειας της ηγεσίας, του τρόπου που σκέφτεται, και της άγνοιας που τη χαρακτηρίζει. Αλλά και του λαϊκισμού που τη διακρίνει.
Δικαιολογημένα οι πολίτες έπαυσαν προ πολλού να εμπιστεύονται τον λόγο και τις πράξεις των πολιτικών και των βουλευτών.
Έχασαν και το τεκμήριο της αξιοπιστίας του λόγου και το τεκμήριο της ορθής κρίσης...
Υ.Γ. Φίλε Πέτρο Καρεκλά, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.



Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 25/07/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire