ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 26 juillet 2013

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 26/07/2013




Η απόφαση για το ποσοστό του τελικού κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων της  Τράπεζας Κύπρου, το πρώτο προσχέδιο αξιολόγησης του κυπριακού Μνημονίου από την Τρόικα, η κατάθεση του τέως Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, η αντίδραση του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ στις προσλήψεις συμβούλων στα Yπουργεία και το τραγικό δυστύχημα με τον εκτροχιασμό του τρένου στην Ισπανία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.


Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σήμερα το τελικό κούρεμα» γράφει ότι, αποφασίζεται σήμερα το τελικό κούρεμα και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι πάνω από 50%. Η απόφαση θα παρθεί σε πρωινή συνάντηση με την Τρόικα στην Κεντρική Τράπεζα και θεωρείται το πιο σημαντικό βήμα για την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, που τοποθετείται πλέον στις 31 Ιουλίου. Η Κεντρική Τράπεζα θέλει να προλάβει τη συνεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 1ης Αυγούστου στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποδοχή κυπριακών ομολόγων που κατέχει η Τράπεζα Κύπρου για σκοπούς ρευστότητας.
Διαβάστε επίσης:
Πολιτική: Στο ΔΗΚΟ επέλεξαν να ...πάνε διακοπές
Κοινωνία: Χασισόδεντρα στον δρόμο προς τον Πρωταρά
Σαρρής στην Ερευνητική: Ευθύνες Χριστόφια για Λαϊκή
Ερυθρός Σταυρός: Ομάδες κοινωνικής στήριξης λόγω κρίσης
Φ.Α.: Ενδιάμεση απόφαση για ενδιάμεση λύση

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το πρωτοσέλιδο του «Φιλελεύθερου»


Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Η ώρα του κουρέματος», γράφει στο κύριο της θέμα ότι θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση του ποσοστού του κουρέματος καταθέσεων, με τις προβλέψεις να ποικίλουν και να κυμαίνονται από 40% μέχρι και 60%. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δηλώσεις του, με τις οποίες αμφισβητούσε ότι η Λαϊκή είναι βιώσιμη, συνέτεινε στην αύξηση του
ELA. Αλλού, γράφει ότι μάλλον αρνητική θα είναι η απάντηση στη ρωσική ITERA και σε σύσκεψη σήμερα στο Προεδρικό αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη διαχείριση του θέματος σε σχέση με τη Ρωσία.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο «Μόνος δρόμος ο διαχωρισμός» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Σοφοκλής Μιχαηλίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη οδός από το διαχωρισμό της Τράπεζας σε επενδυτική και εμπορική, σημειώνοντας ότι η λύση αυτή είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι ο αριθμός των άπορων συμπολιτών μας σήμερα ξεπερνά τις 42 χιλιάδες και καταβάλλονται προσπάθειες συντονισμού των φορέων για καλύτερη προσφορά της παρεχόμενης βοήθειας. Αλλού, γράφει ότι οκτακόσιες αγωγές κατατέθηκαν σε κυπριακά και αγγλικά δικαστήρια από Αγγλους εναντίον Κυπρίων
developers, νομικών τους συμβούλων και τραπεζών, που αφορούν υποθέσεις απάτης με αγορές ακινήτων.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παρανομούν οι κυβερνώντες» ότι ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου δηλώνει ότι
  αν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και επαναφορά της νομιμότητας για τις παράνομες προσλήψεις συμβούλων στα Υπουργεία, όπως σημειώνει και ο Γενικός Εισαγγελεας, θα μελετήσει τρόπους αντίδρασης. Αλλού γράφει για τη βελτίωση του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης από την Τράπεζα Κύπρου που περιλαμβάνει επιπλέον δύο μισθούς και κάλυψη Ταμείου Υγείας μέχρι το 2016. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι ΠΕΟ-ΣΕΚ καταγγέλλουν ότι ο Υπουργός Παιδείας διαλύει τις εργασιακές σχέσεις μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε `εργολάβους`.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα
Cyprus Mail κάτω από τον τίτλο «Η Γερμανία ήθελε ένα `δραστικό κούρεμα`» γράφει στο κύριο της θέμα για την κατάθεση του τέως ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, όπου δήλωσε ότι κατά το πρώτο Γιούρογκρουπ η Κύπρος δεν είχε καθόλου στήριξη στην προσπάθεια της κατά της επιβολής φόρου στις ασφαλισμένες και μη καταθέσεις. Αλλού, γράφει για την απόφαση της ΕΤΥΚ να αναστείλει τη σημερινή απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων μετά την νέα συμφωνία για το σχέδιο αποχώρησης. Αλλού, γράφει ότι οι σκύλοι στις ΗΠΑ θα έχουν σύντομα το δικό τους ειδικό κανάλι στην τηλεόραση, το οποίο θα τους κρατά συντροφιά μέχρι να επιστρέψουν τα αφεντικά τους.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα
The Cyprus Daily, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σε ισορροπία», γράφει ότι η σημερινή είναι μια κρίσιμη ημέρα για την Τράπεζα Κύπρου καθώς αποφασίζεται το ύψος του τελικού κουρέματος των καταθέσεων, αλλά και για την οικονομία γενικότερα καθώς αναμένεται η αξιολόγηση του προγράμματος από την Τρόικα. Αλλού, κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει για τη χθεσινή τραγωδία στην Ισπανία με τον εκτροχιασμό του τρένου. Σε άλλο της θέμα, γράφει για την εκστρατεία του Δήμου Λάρνακας για μετακίνηση των δεξαμενών πετρελαίων από τον δρόμο της Δεκέλειας, ως πρώτο βήμα για τουριστική και οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «Κοινωνία ώρα μηδέν!», γράφει στο κύριο της θέμα για ανησυχητική αύξηση στις αυτοκτονίες, για έξαρση στα ψυχολογικά προβλήματα και τα οικογενειακά δράματα λόγω των επιπτώσεων της κρίσης. Αλλού, γράφει για δήλωση- ομολογία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στη Βουλή με «παραδοχές ενοχής για τα εγκλήματα της Δεξιάς». Σε άλλο θέμα γράφει πως όταν τόσος κόσμος ασχολείται με το βασιλικό παιδί και όχι με τα εκατομμύρια άλλα που γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν σε άθλιες συνθήκες, τότε η ανθρωπότητα έχει χάσει τη συνείδησή της.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι», κάτω από τον τίτλο «Συμπαιγνία ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ!», γράφει στο κύριο της θέμα ότι εμφανής είναι η προσέγγιση των δύο μεγάλων κομμάτων στο Κυπριακό και η πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των δύο κομμάτων, "αποτελεί την απαρχή της συνεννόησης των δύο δήθεν αντίπαλων πόλων". Αλλού, γράφει για την υπόθεση της αγοραπωλησίας της τ/κ περιουσίας στη Δρομολαξιά και την κατάθεση του ζεύγους Λιοτάτη ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, με τους ισχυρισμούς τους ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και ποδοσφαιρικά σωματεία. Σε άλλο της θέμα γράφει για την τραγωδία στην Ισπανία με τον εκτροχιασμό του τρένου.



 
Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 26/07/2013 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire