ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 28 juillet 2013

Υγεία - 7 συμπτώματα για τα οποία ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ακόμα και στο γιατρό μας

«Γιατί συγκαίγομαι όταν περπατάω; Γιατί έχω ακράτεια ούρων όταν τρέχω; Είναι φυσιολογικό να έχω πολύ κερί στο αυτί μου; Γιατί γουργουρίζει το στομάχι μου;» Ερωτήματα, που οι περισσότεροι έχουμε, άλλα ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε ακόμη και τον γιατρό μας, βρίσκουν απαντήσεις ευθύς αμέσως. 




 
«Γιατί έχω ακράτεια ούρων όταν τρέχω;»
Η ακράτεια λόγω της άσκησης δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Μάλιστα προκαλείται εξαιτίας δύο βασικών παραγόντων:
1. Η ακράτεια εμφανίζεται, όταν η πίεση μέσα στην κοιλιά υπερβαίνει την αντίσταση στην άκρη της ουροδόχου κύστης, δηλαδή εάν ο μυς του σφιγκτήρα της ουρήθρας, δεν κλείνει με αρκετή δύναμη. Το τρέξιμο ή άλλες έντονες σωματικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτήν την αύξηση στην κοιλιακή πίεση και την επακόλουθη διαρροή ούρων.
2. Ο άλλος κύριος λόγος είναι η υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης, όπου οι μύες του τοιχώματος (της ουροδόχου κύστης), θα πρέπει να χαλαρώσουν όταν γεμίζει η κύστη. Αυτό προκαλεί μια αίσθηση του επείγοντος ή ακόμα και διαρροή ούρων.
Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια ούρων με τις έντονες δραστηριότητες, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ουρολόγο.

«Γιατί συγκαίγομαι όταν περπατάω;»
Το σύγκαμα είναι ο ερεθισμός του δέρματος από τη χρόνια τριβή του. Άρα είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει, όταν ζεσταίνονται οι μηροί. Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, ειδικά σε ανθρώπους με υπερβολικό βάρος. Η καλύτερη θεραπεία για την κατάσταση αυτή, είναι η απώλεια βάρους.
Σε ακραίες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μια κρέμα με 1% υδροκορτιζόνη συνήθως συνίσταται από τους ειδικούς, αλλά η χρήση της δε θα πρέπει να υπερβεί τις δύο εβδομάδες, καθώς τα κορτιζονούχα προϊόντα μπορεί να οδηγήσουν σε λέπτυνση του δέρματος.

«Γιατί μυρίζουν τα πόδια μου;»
Τα δύσοσμα πόδια είναι αποτέλεσμα εφίδρωσης της περιοχής (των ποδιών). Ακόμα και όταν τα πόδια σας δεν είναι ιδρωμένα όμως, υπάρχει ένα βακτήριο στο σώμα, που ονομάζεται φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος. Μόλις ιδρώνετε «ενεργοποιείται» αυτό το βακτήριο και εκπέμπει οσμές. Τα διαφορετικά είδη βακτηρίων μπορούν να εκπέμπουν διαφορετικά είδη οσμών και αυτός είναι ο λόγος, που τα πόδια ορισμένων ανθρώπων μυρίζουν διαφορετικά.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσοσμα, όταν φοράτε νάιλον κάλτσες, που δεν μπορούν να απορροφήσουν τον ιδρώτα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη περισσότερη εφίδρωση. Η πιο αποτελεσματική λύση είναι η χρήση αντιιδρωτικών προϊόντων.

«Είναι φυσιολογικό να έχω πολύ κερί στα αυτιά μου;»
Η συσσώρευση κεριού δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Για να απαλλαγείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές φαρμακευτικές σταγόνες (ή εναλλακτικά λάδι) που βοηθούν το κερί να βγει από τον λαβύρινθο του αυτιού πιο εύκολα.
Οι σταγόνες αυτές βοηθούν στην ουσία στη διάλυση του κεριού και κρατούν το κανάλι του αυτιού ανοιχτό. Επίσης, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ΩΡΛ για να ελέγξει το ωτολαρυγγολογικό σας σύστημα.

«Γιατί έχω πολλές βλέννες;»
Η βλέννα είναι μία ουσία που εκκρίνεται από τη μύτη, ειδικά όταν κάποιος είναι κρυωμένος. Τα κλιματιστικά και η εναλλαγή από ζεστό σε κρύο περιβάλλον ευνοεί την υπερ- έκκρισή τους, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει, είναι ο ψεκασμός με ειδικό φαρμακευτικό αλατούχο νερό δύο φορές την ημέρα, έπειτα φυσικά από την υπόδειξη του γιατρού σας. Με τον τρόπο αυτό, ενυδατώνετε τα ρουθούνια σας και αποφεύγετε το εσωτερικό στέγνωμά τους, που ευνοεί την παραγωγή της βλεννώδους ουσίας.

«Γιατί αισθάνομαι φαγούρα στον πρωκτό;»
Είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα και σχεδόν ποτέ δε σχετίζεται με κάτι σοβαρό. Μάλιστα, το 95% από αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιοπαθές, που σημαίνει ότι η πραγματική αιτία είναι άγνωστη. Η περίπτωση της φαγούρας είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη με την εφαρμογή τοπικά μίας ειδική κρέμας και της επιμελούς καθαριότητας.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της φαγούρας όμως, παίζει και η διατροφή. Έχει παρατηρηθεί, ότι η υπερκατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην εμφάνιση του φαινομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις κύριοι «ένοχοι» είναι η μπύρα, ο καφές και η σάλτσα ντομάτας.

«Γιατί γουργουρίζει τόσο δυνατά το στομάχι μου;»
Το γουργουρητό είναι ένα αόριστο σύμπτωμα, που θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Μπορεί να πρόκειται για δυσανεξία στη λακτόζη και τροφική δυσανεξία σε κάτι πιο σοβαρό, όπως μία φλεγμονώδης νόσο του εντέρου ή νόσος του Crohn, για παράδειγμα.
Ωστόσο, θα μπορούσε να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση σόδας ή την κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα, όταν τρώτε. Εάν ο βρυχηθμός είναι τόσο δυνατός, που σας ενοχλεί και διαρκεί για περισσότερο από μια ημέρα, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περαιτέρω εξέταση.



Πηγή: www.clickatlife.gr
Δημοσιεύτηκε στις 22/07/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire