ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 1 décembre 2013

Κύπρος - Παράξενη αυτή η εκστρατεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, που θέλει να πείσει το λαό για τα οικονομικά οφέλη της λύσης.




Άριστος Μιχαηλίδης

 

Μας παραξενεύει κυρίως η απλούστευση που κάνουν οι επιχειρηματίες μας, σαν να και ακολουθούν κατά γράμμα τα δελεαστικά σενάρια ξένων, που τους προσφέρουν στο πιάτο την τεράστια αγορά της Τουρκίας για να κάνουν χρυσές δουλειές.


Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά σχέδια της Άγκυρας να μετατρέψει την Κύπρο σε νομό της Τουρκίας, πιστεύουν ότι τους περιμένει με ανοικτές αγκάλες για να τους κάνει πολυεκατομμυριούχους.
Όμως, καλό θα ήταν να μελετήσουν και το κόστος της λύσης. Γιατί από τη μια έχουμε τις θεωρίες για το ότι, ας πούμε, θα γίνουν μεγάλες μπίζνες στη μεγάλη τουρκική αγορά και, από την άλλη, έχουμε τα υπαρκτά δημοσιονομικά προβλήματα που βυθίζουν τη χώρα.
Το 2003, το Γραφείο Προγραμματισμού, έκανε μια μελέτη για το κόστος της λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν. Υπολογιζόταν ότι το συνολικό κόστος θα ήταν 16,6 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή 28,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίστηκε ακόμα και το κόστος που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει το συνιστών τουρκοκυπριακό κράτος, που ήταν €1,3 δισ. Υπολογίστηκαν δαπάνες για ανοικοδόμηση, για επανεγκατάσταση προσφύγων, αναβάθμιση του λιμανιού Αμμοχώστου, νέα δημόσια κτήρια, ακόμα και προεδρικό μέγαρο, κίνητρα για να φύγουν έποικοι κ.ά.
Για όσους δεν θυμούνται, να θυμίσουμε ότι το σχέδιο Ανάν απάλλασσε την Τουρκία από κάθε οικονομική συνεισφορά. Δεν θα πλήρωνε ούτε σεντ για την εφαρμογή του σχεδίου. Υπήρχαν βέβαια υποσχέσεις για εισφορές από διεθνείς δωρητές, αλλά πέρα από τις υποσχέσεις, που μπορεί να έφερναν ένα-δυο δισεκατομμύρια, τα υπόλοιπα θα τα αναλάμβανε το ε/κ συνιστών κράτος, που τότε ήταν ισχυρό ως Κυπριακή Δημοκρατία. Σήμερα, όμως;
Ασφαλώς, αν πλησιάσουμε στη λύση δεν θα την απορρίψουμε λόγω κόστους, αλλά καλό είναι να ξέρουμε τι μας γίνεται παρά να ονειροβατούμε όταν με ένα χρέος €25 δισ., που ήδη έχουμε, καταστραφήκαμε.
Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, μαζί με το τ/κ Επιμελητήριο, αντί να κάνουν εκστρατείες για να πείσουν το λαό για τα οφέλη, ως να είναι ο λαός που εμποδίζει τη λύση, ας κάνουν εκστρατείες στους εμποροβιομήχανους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο, στα ξένα επιμελητήρια, να τους διαφωτίσουν ποιος κρατά όμηρο τον κυπριακό λαό και την οικονομία και τους επιχειρηματίες και να τους πείσουν να παρέμβουν στις κυβερνήσεις τους για να βοηθήσουν. Αυτό θα ήταν όντως εθνικό έργο.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 01/12/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire