ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 27 décembre 2013

Εντουαρντ Σνόουντεν: Εγώ τη δουλειά μου την έκανα


Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε τις αποκαλύψεις για τα προγράμματα μαζικών παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων, καθώς στο γαϊτανάκι της υποκλοπής τεράστιου όγκου δεδομένων ήταν πιασμένες πολλές χώρες και οι υπηρεσίες τους, επέλεξε να ταρακουνήσει ξανά τον κόσμο με ένα εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα. 

«Ενα παιδί που γεννιέται σήμερα δεν θα μάθει ποτέ τι σημαίνει ιδιωτική ζωή» δήλωσε στο μήνυμά του ο Σνόουντεν. «Η πραγματικότητα ξεπέρασε το οργουελικό 1984»



 
Κατερίνα ΤΖΑΒΑΡΑ

«Ενα παιδί που γεννιέται σήμερα δεν θα μάθει ποτέ τι σημαίνει ιδιωτική ζωή» δήλωσε στο μήνυμά του ο Σνόουντεν. «Η πραγματικότητα ξεπέρασε το οργουελικό 1984» Η πραγματικότητα ξεπέρασε κατά πολύ το εφιαλτικό οργουελικό «1984» και «ένα παιδί που γεννιέται σήμερα δεν θα μάθει ποτέ τι σημαίνει ιδιωτική στιγμή», είπε. Από την πλευρά του, πάντως, η «αποστολή εξετελέσθη».
Το καθιερωμένο εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα, που μεταδίδει κάθε χρόνο το βρετανικό Channel 4, έδωσε φέτος βήμα στον Εντουαρντ Σνόουντεν, που λίγες ημέρες πριν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «από πλευράς προσωπικής ικανοποίησης, αποστολή εξετελέσθη» και νιώθει ότι έχει κερδίσει αφού «δεν ήθελε να αλλάξει την κοινωνία αλλά θέλησε να δώσει στην κοινωνία την ευκαιρία να αποφασίσει αν εκείνη θέλει να αλλάξει».
Προβληματισμός και αγωνία του παραμένει ωστόσο το πώς «ένα παιδί που έρχεται σήμερα στον κόσμο θα μεγαλώσει χωρίς να μάθει ποτέ τι σημαίνει ιδιωτική στιγμή ή σκέψεις που δεν καταγράφονται και δεν αναλύονται. Και αυτό είναι πρόβλημα επειδή ο σεβασμός του ιδιωτικού απορρήτου είναι αυτός που μας επιτρέπει να αποφασίσουμε ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε».
Η προσέγγισή του δεν είναι σε καμία περίπτωση μηδενιστική. «Μαζί μπορούμε να βρούμε μια καλύτερη ισορροπία», επισημαίνει. «Να σταματήσουμε το πρόγραμμα των μαζικών παρακολουθήσεων και να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι, αν πράγματι επιθυμεί να μάθει πώς νιώθουμε, κοστίζει λιγότερο το να μας ρωτήσει από το να μας κατασκοπεύει».
Την περασμένη εβδομάδα, ομοσπονδιακός δικαστής κήρυξε αντισυνταγματική τη μαζική συλλογή δεδομένων τηλεφωνικών συνομιλιών, ενώ επιτροπή συμβούλων της προεδρίας συνέστησε σειρά μεταρρυθμίσεων.
Στη συνέντευξη Τύπου πριν από τις γιορτές, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπαινίχθηκε ότι ίσως υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση των προγραμμάτων παρακολούθησης της NSA.
Για την ώρα, ο Εντουαρντ Σνόουντεν παραμένει προσωρινά στη Ρωσία και εκκρεμεί αίτημα χορήγησης ασύλου στη Βραζιλία.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire