ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 8 décembre 2013

Διεθνής Οικονομία - Κόντρα Ιράν - Σαουδικής Αραβίας για την παραγωγή πετρελαίου

Η Τεχεράνη ζητεί αύξηση του μεριδίου της μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ




Της Ρουμπίνας Σπάθη

Τριβές στους κόλπους του ΟΠΕΚ καλλιεργεί η προσωρινή συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση και η προοπτική άρσης των κυρώσεων, τις οποίες επέβαλε κατά της Τεχεράνης η Δύση το 2012. Προσβλέποντας στην προοπτική αυτή και στις δυνατότητες που θα της προσφέρει για αύξηση των εξαγωγών της και της παραγωγής της, η Τεχεράνη ασκεί πιέσεις στους εταίρους της στο διεθνές καρτέλ απειλώντας με πόλεμο τιμών, ώστε να μειώσουν την παραγωγή τους και να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο.
Δηλώνει εν ολίγοις αποφασισμένη να διακινδυνεύσει μια ανατροπή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου με μια δραματική πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» προκειμένου να ανακτήσει τη θέση της δεύτερης πετρελαιοπαραγωγικής δύναμης στους κόλπους του διεθνούς καρτέλ, από την οποία εξέπεσε στην έκτη θέση εξαιτίας των κυρώσεων.
Το Ιράν αυξάνει την παραγωγή Σε μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα στη διάρκεια της εβδομάδας στη Βιέννη, το Ιράν προειδοποίησε διά στόματος του Ιρανού υπουργού Πετρελαίου, Ναμντάρ Ζανγκανέχ, πως θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του στα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι να υποχωρήσουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στα 20 δολ. το βαρέλι. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, η εξόρυξη πετρελαίου θα καθίστατο ασύμφορα δαπανηρή, καθώς τα έξοδα θα υπερέβαιναν τα έσοδα.
Στόχος της Τεχεράνης είναι, βέβαια, να επανέλθει στην προ των κυρώσεων κατάσταση, όταν η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν ήταν 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι κυρώσεις που της επεβλήθησαν το 2012 οδήγησαν σε μείωση των εξαγωγών της κατά 50% και της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια εσόδων από 3 έως 5 δισ. δολάρια.
Οι εξελίξεις σημειώνονται σε μια στιγμή που ο ΟΠΕΚ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πλεόνασμα παγκόσμιας παραγωγής και προσφοράς πετρελαίου, καθώς αυξάνεται η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, που το 2012 έφθασε στα 9,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, και συγχρόνως έχει επιστρέψει στη διεθνή αγορά το Ιράκ με τρία εκατ. βαρέλια την ημέρα, τα οποία προτίθεται να αυξήσει στα τέσσερα το 2014.
Μολονότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης αποφάσισε να διατηρήσει προς το παρόν σταθερό τον στόχο για συνολική παραγωγή 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να εξωθηθεί σε μείωση της παραγωγής για να αποτρέψει πτώση των τιμών. Το αίτημα για μείωση της παραγωγής απευθύνεται κυρίως στη Σαουδική Αραβία που παράγει πάνω από 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα προκειμένου να καλύψει τα κενά από τις κυρώσεις στο Ιράν και τις ταραχές στη Λιβύη.
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως το Ριάντ ενδέχεται να περιορίσει την παραγωγή στα 9 εκατ. βαρέλια, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω. Εκτιμούν, επίσης, πως προς το παρόν δεν θα σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στις τιμές του «μαύρου χρυσού», εκτίμηση που φαίνεται να δικαιώνεται, αν κρίνει κανείς από την οριακή αντίδραση των αγορών μόλις ανακοινώθηκε η διατήρηση της παραγωγής στα υφιστάμενα επίπεδα. Οι ιρανικές εξαγωγές θα εξακολουθούν, άλλωστε, να υπόκεινται στις κυρώσεις για τη μεταβατική περίοδο των έξι μηνών. Από τον Ιούνιο, όμως, οπότε λήγει η προσωρινή συμφωνία και αναμένεται να συναφθεί νέα και μονιμότερη, ενδέχεται να υπάρξουν ανατροπές που θα εξαρτηθούν από τη συνεννόηση ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 07/12/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire