Σ' ένα ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα στη διεθνή σκηνή, με νέα τετελεσμένα και δεδομένα στις σχέσεις Ανατολής - Δύσης, συμπληρώθηκαν χθες 15 χρόνια από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας στο πλαίσιο της εμφύλιας σύγκρουσης στο Κόσοβο.

Η απροκάλυπτη, τυχοδιωκτική, μαζική επιδρομή βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους - μέλους του ΟΗΕ δίχως την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά της στην Ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης, ως ένα κρούσμα διεθνούς παρανομίας, οι υπεύθυνοι του οποίου δεν λογοδότησαν ποτέ μέχρι σήμερα.
Τη διαταγή για την έναρξη των βομβαρδισμών έδωσε στον διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα. Η επιχείρηση έφερε την κωδική ονομασία... "Ευσπλαχνικός Άγγελος" και συμμετείχαν σε αυτή 12 χώρες της Συμμαχίας.
Οι πρώτοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία στην Αδριατική στις 19.45 της 24ης Μαρτίου 1999 και έπληξαν συστήματα της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας στο Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τη δυτική Σερβία. Ακολούθησαν 78 ημέρες αλλεπάλληλων σαρωτικών βομβαρδισμών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στη Γιουγκοσλαβία, μεταξύ των οποίων και ο εγκληματικός βομβαρδισμός του κτηρίου της σερβικής ραδιοτηλεόρασης στο κέντρο του Βελιγραδίου.
Αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών στάθηκε η αποτυχία των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας για το καθεστώς αυτονομίας του Κοσόβου, γεγονός που χρεώθηκε στο καθεστώς Μιλόσεβιτς. Αργότερα ο στρατηγός Κλαρκ, στο βιβλίο του "Ο Σύγχρονος Πόλεμος", αποκάλυψε ότι οι προετοιμασίες για τους βομβαρδισμούς είχαν ξεκινήσει τον Ιούνιο του 1998...
Οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τα συμμαχικά αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν συνολικά 420.000 βλήματα, ενώ από τα πλοία στην Αδριατική 1.300 πύραυλοι τύπου Κρουζ. Το ΝΑΤΟ έρριξε επίσης 37.000 βόμβες διασποράς που προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, αλλά και βλήματα απεμπλουτισμένου ραδιενεργού ουρανίου.
Μέχρι σήμερα οι ακριβείς απώλειες σε ανθρώπινα θύματα δεν είναι γνωστές. Η κυβέρνηση της Σερβίας υπολογίζει ότι σκοτώθηκαν 2.500 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.008 ήταν ένστολοι (αστυνομικοί και στρατιωτικοί), ενώ τραυματίστηκαν 12.500, μεταξύ των οποίων 2.700 παιδιά. Ανεξάρτητες πηγές, ωστόσο, που καταμετρούν και τα θύματα των βομβαρδισμών στο Κόσοβο, όπου η σερβική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση, αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι περίπου 4.000.
Η Γιουγκοσλαβία -και κυρίως η Σερβία- υπέστη τεράστιες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταστράφηκαν συνολικά 25.000 κτήρια, όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, 14 αεροδρόμια, δύο διυλιστήρια, το 1/3 των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής και σχεδόν όλα τα εργοστάσια της χώρας. Επίσης, αχρηστεύτηκαν 595 χιλιόμετρα σιδηρογραμμών, 470 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και 44 μεγάλες γέφυρες, εκ των οποίων οι 38 καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η σερβική κυβέρνηση εκτίμησε τις υλικές ζημιές που υπέστη η χώρα σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι βομβαρδισμοί έληξαν με την υπογραφή, στις 9 Ιουνίου 1999, της συμφωνίας του Κουμάνοβο (στην ΠΓΔΜ), που προέβλεπε την ανάπτυξη "ειρηνευτικών δυνάμεων" στο Κόσοβο υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ μέχρι να διευθετηθεί το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας.



Πηγή: Η Αυγή
Δημοσιεύτηκε στις 25/03/2014