ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 31 mars 2014

Κύπρος : Γνώριζε ο Αναστασιάδης για τη διαπλοκή του υπουργού του...



Καταγγελίες από τον τέως Αρχηγό της Αστυνομίας

Ο Ιωνάς έκανε και τον Αρχηγό - Οι επιστολές Παπαγεωργίου


Λευκωσία: Προτού η Αστυνομία γυρίσει σελίδα, θα πρέπει να εξεταστούν σε βάθος τα όσα καταλογίζει στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου και ειδικά τα όσα αφήνονται να αιωρούνται ή να υποδεικνύονται -εμμέσως πλην σαφώς- εναντίον του Ιωνά Νικολάου για παρέμβαση σε επιχείρηση της Αστυνομίας που στρεφόταν εναντίον εταιρείας φρουρών ασφαλείας.

Οι εν λόγω καταγγελίες βρίσκονται στα χέρια του προέδρου Αναστασιάδη εδώ και αρκετές μέρες και καταγράφονται σε δύο πολυσέλιδες επιστολές που στάλθηκαν στο Προεδρικό από τον τέως Αρχηγό, Μ.Παπαγεωργίου στις 21/1/2014 και, η πιο πρόσφατη, στις 12/3/2014, δηλαδή, μόλις δυο εβδομάδες πριν την παύση του. Μάλιστα στην εν λόγω επιστολή, ο κ. Παπαγεωργίου καλούσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να λάβει το συντομότερο διορθωτικά μέτρα, καθώς η κατάσταση με τη συμπεριφορά του Υπουργού Δικαιοσύνης «είναι άκρως ανησυχητική».


Ο «Φ» εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα το περιεχόμενο και των δυο επιστολών του τέως Αρχηγού. Μ.Παπαγεωργίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι επιστολές, όπως μας κοινοποιήθηκαν, δεν καταγράφουν τα ονόματα των εμπλεκόμενων προσώπων της νύχτας. Έχουν απαλειφθεί από τον τέως Αρχηγό για ευνόητους λόγους. Ειδικότερα, στην επιστολή του, ημερ. 12/3/2014, ο κ. Παπαγεωργίου καταγγέλλει τα εξής στον Πρόεδρο Αναστασιάδη:

«Αναγκάζομαι υπό τις περιστάσεις να επανέλθω προκειμένου να σας ενημερώσω ότι ο κ. Υπουργός έχει πρόσφατα εντείνει ακόμη περισσότερο την άσκηση πίεσης σε βάρος τόσο του Αρχηγού Αστυνομίας όσο και άλλων αξιόλογων στελεχών της Δύναμης, πλείστοι των οποίων είναι φίλα προσκείμενοι προς την Κυβέρνηση.

» Παραθέτω ενδεικτικά δείγματα της συμπεριφοράς αυτής: Την 28/2/2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του κ. Υπουργού µε σκοπό τη διοργάνωση και πραγματοποίηση επιχείρησης κατά των φρουρών ασφαλείας της ιδιωτικής εταιρείας ΧΧΧ, του κ. ΧΧΧ και του γιου του ΧΧΧ.

» Η εν λόγω εταιρεία παρέχει ασφάλεια στα νυκτερινά κέντρα που προμηθεύονται ποτά από την εταιρεία ΧΧΧ του ΧΧΧ. Ο κ. Υπουργός, αναφερόμενος στην εταιρεία του κ. ΧΧΧ είπε χαρακτηριστικά ότι ''δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες''.

» Ενώ αρχικά συμφωνήθηκε µε τον κ. Υπουργό ότι η επιχείρηση θα πραγματοποιείτο µέχρι τις 14-15/3/2014,
 λίγο αργότερα ο κ. Υπουργός έδωσε οδηγίες, αν είναι εφικτό, αυτή να γίνει το Σαββατοκύριακο 8 ή 9/3/2014.

» Μάλιστα, το πρωί της 8/3/2014, όταν τον ενημέρωσα ότι η επιχείρηση µάλλον θα γινόταν το επόμενο Σαββατοκύριακο, µου έκαμε σφοδρή παρατήρηση. Γι' αυτό έδωσα άμεσα οδηγίες και ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε αυθημερόν και η επιχείρηση έγινε το ίδιο βράδυ (8/3/2014).

» Την επόμενη, 9/3/2014, όταν ενημέρωσα τον κ. Υπουργό για τα αποτελέσματα της επιχείρησης, προφανώς λόγω παρεμβάσεων που δέχθηκε, µου έκαµε νέα σφοδρή παρατήρηση, επικαλούμενος ότι στοχοποιήσαµε την πιο πάνω εταιρεία. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι είναι η πολλοστή φορά που ο κ. Υπουργός παρεμβαίνει στο καθαρά επιχειρησιακό έργο της Αστυνομίας και μάλιστα προκαλεί πολλά και σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της, τα οποία ''φορτώνει'' είτε στον υπογράφοντα είτε σε άλλα στελέχη».

Με τον κ. Παπαγεωργίου να επισημαίνει στην κατακλείδα της επιστολής του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Σας διαβεβαιώ έντιμα και με κάθε ειλικρίνεια ότι τάχθηκα εξ αρχής ανεπιφύλακτα, στην πιστή τήρηση του Νόμου και στην υλοποίηση του προγράμματος της Κυβέρνησης. Δυστυχώς, το κύριο, αν όχι το μόνο μου, πρόβλημα είναι η όλη στάση και συμπεριφορά του κ. Υπουργού, η οποία συχνά αποδεικνύεται άδικη και ισοπεδωτική τόσο σε βάρος μου όσο και σε βάρος αρκετών αξιόλογων στελεχών της Αστυνομίας».

Η υπόσκαψη και η προεκλογική δήλωση…

Οι πρώτες καταγγελίες εναντίον του Ιωνά Νικολάου διαβιβάστηκαν γραπτώς από τον τέως Αρχηγό Αστυνομίας προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 21/1/2014. Με επιστολή, όπου ο κ. Παπαγεωργίου καταγγέλλει προσπάθεια «φαγώματός» του.
 

Συγκεκριμένα αναφέρει επί λέξει: «Μετά από σοβαρό προβληµατισµό αρκετών µηνών, θεώρησα τελικά αναγκαίο, εξ αφορμής και των πρόσφατων συμβάντων στις Κεντρικές Φυλακές, να υποβάλω το παρόν (υπό µορφή σηµειώµατος για ευνόητους λόγους) που αφορά την όλη συμπεριφορά του κ. Υπουργού έναντι του Αρχηγού Αστυνομίας.

» Επισημαίνω καταρχήν, µετά µεγάλης µου λύπης, την προσπάθεια φίμωσής µου από τον κ. Υπουργό, κατά την ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής συζήτηση του ως άνω θέματος, αλλά και το γεγονός ότι µέχρι και σήμερα ουδεµίας ενημέρωσης έτυχα εκ µέρους του σε σχέση µε αποφάσεις και µέτρα που εμπλέκουν την Αστυνομία επί του θέματος των Κεντρικών Φυλακών.

» Δυστυχώς, η όλη µέχρι σήμερα αντιμετώπισή µου από τον κ. Υπουργό ήταν ανέκαθεν εχθρική και αποσκοπούσε στο ''φάγωµά'' µου. Αναφέρω ενδεικτικά µια των δηλώσεών του, που έγινε στις 6/2/2013 σε προγραµµατισµένη συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο: ''Μόλις αναλάβουμε εν να τον φάµε''.

» Ως προεκλογική, η δήλωση αυτή θα ήταν κατανοητή, αν δεν ακολουθούσαν και άλλες µετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όπως αυτές που έγιναν πρόσφατα σε άλλη συγκέντρωση, αλλά και συναφείς δηλώσεις του στα ΜΜΕ που είδαν το φώς της δημοσιότητας.

» Θα µπορούσε να λεχθεί ότι τα πιο πάνω αποτελούν απλή ένδειξη, πλην δυστυχώς, παρόμοιες συμπεριφορές, μικρό δείγμα των οποίων καταγράφεται στο συνηµµένο παράρτημα, εκδηλώνονται αρκετά συχνά, τόσο µε ανεπίτρεπτες κατά νόµο παρεμβάσεις, όσο και µε δηλώσεις, µε ''ανώνυµη'' τροφοδότηση των ΜΜΕ επί αστυνομικών θεμάτων εμπιστευτικής φύσης και µε ασφυκτικές πιέσεις που µε εκτρέπουν από τα κύρια καθήκοντά µου.

» Κρίνω σκόπιµο να επισημάνω ότι τάχθηκα εξ αρχής και ανεπιφύλακτα, υπέρ της πιστής τήρησης του προγράµµατος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και της προβολής του έργου της Κυβέρνησης. Οι όποιες θέσεις, αποφάσεις και ενέργειές µου, χαρακτηρίζονται από απόλυτη προσήλωση προς το εν λόγω πρόγραµµα και την πιστή τήρηση του Νόµου.

» Η περί του αντιθέτου εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο κ. Υπουργός έχει αλλότριους σκοπούς. Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα της όλης συμπεριφοράς του, λυπούμαι να παρατηρήσω, επηρεάζεται αρνητικά, τόσο το κύρος και η αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας, όσο και η εικόνα της Κυβέρνησης.

» Αν απαιτηθεί, µπορώ να παρουσιάσω συναφή έγγραφα και λοιπά στοιχεία. Για τις όποιες διευκρινίσεις, είμαι στη διάθεσή σας, αν και όταν κριθεί αναγκαίο ή επιθυμητό».

Παράρτημα με ενέργειες Ιωνά

Μαζί με την παραπάνω επιστολή, ο κ. Παπαγεωγίου απέστειλε και πεντασέλιδο σημείωμα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με διάφορες ενέργειες του Ιωνά Νικολάου που θεωρεί ότι επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες περί «φαγώματός» του. Μεταξύ άλλων, ο τέως Αρχηγός αναφέρει τα εξής:

 «Συχνά παρεμβαίνει στο έργο μου ως Αρχηγού Αστυνομίας ή και δίδει οδηγίες σε στελέχη της Αστυνομίας εν αγνοία μου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα και να καλλιεργείται απειθαρχία στο Σώμα».

● «Ενοχλείται γιατί ανέπτυξα μια στενή και ειλικρινή συνεργασία με τον προϊστάμενο της ΚΥΠ, επιχειρεί δε να την περιορίσει ή και να την σταματήσει».

● «Χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση μαζί μου, δίδει προφορικές αλλά και γραπτές οδηγίες με τις οποίες ακυρώνει ή και σταματά έργα ή πρωτοβουλίες της ηγεσίας της Αστυνομίας, πλείστες των οποίων εκφεύγουν κατά νόμο της αρμοδιότητάς του».

● «Τη 2/12/2013, κατά την πρωινή εκ μέρους μου ενημέρωση, ο κ. Υπουργός μου δήλωσε δεικτικά και με νόημα: ''Τώρα ετελειώσαν τζιαι οι εκλογές στο ΔΗΚΟ'' υπονοώντας προφανώς τη μη επανεκλογή του κ. Μ. Καρογιάν. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρέλαβα από το Υπουργείο 35 επιστολές από τις οποίες οι 23 χαρακτηρίστηκαν ως κατεπείγουσες. Όλες ανεξαίρετα έφεραν ημερομηνία σύνταξης την ίδια ημέρα 2/12/2013, πλην, όμως είναι άγνωστο από πότε συντάχθηκαν».

Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/192363/o-ionas-ekane-kai-ton-archigo-oi-epistoles-papageorgiou#sthash.FmtjWWDn.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire