ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 22 mars 2014

Τουρκία - Αυστηρή γλώσσσα από τις ΗΠΑ κατά Ερντογάν. Σε 140 χαρακτήρες η κριτική του Βερολίνου κατά Ερντογάν για το κλείσιμο του Twitter στην Τουρκία

Αμπντουλάχ Γκιούλ: «Απαράδεκτη, η απόλυτη απαγόρευση χρήσης του Twitter» 

 

Αυστηρή γλώσσσα από τις ΗΠΑ κατά Ερντογάν - Η ΕΕ του απάντησε μέσω Twitter στα τουρκικά
Σκληρές βολές και αυστηρές προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα δέχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφασή του να κλείσει το Twitter, προκειμένου να δείξει «την ισχύ της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές των τουρκικών τηλεπικοινωνιών (TΙΒ) ανακοίνωσαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter, βάσει μιας δικαστικής απόφασης, μετά την απειλή που είχε εκτοξεύσει ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός, ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που τον εκθέτουν στο σκάνδαλο διαφθοράς που συντάραξε τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατήγγειλε τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter που διέταξε ο Ερντογάν, κρίνοντας ότι η απόφαση αυτή «αντίκειται στην επιθυμία που έχει εκφράσει η ίδια η Τουρκία να αποτελέσει ένα μοντέλο δημοκρατίας».

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και αντιτίθενται σε κάθε περιορισμό στην ελεύθερη έκφραση» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζένιφερ Ψάκι. «Προτρέπουμε την τουρκική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την πρόσβαση των πολιτών της στο Twitter και να εξασφαλίσει μια ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης», υπογράμμισε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία Φράνσις Ρικιαρντόνε, έχουν εργαστεί σε αυτό το θέμα και «εμείς έχουμε μοιραστεί τις ανησυχίες μας διαμέσου αυτών των καναλιών» προσέθεσε η ίδια.

«Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις πρέπει να αποδέχονται να ακούν τις φωνές όσων διαφωνούν με εκείνες» τόνισε η Ψάκι. «Η ύπαρξη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και η έκφραση χωρίς περιορισμούς συνιστούν ένα θεμελιώδες συστατικό στοιχείο των ανοικτών και δημοκρατικών κοινωνιών».

Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι η ελευθερία έκφρασης είναι βασική αρχή της ΕΕ. Το μήνυμα Φούλε γράφτηκε μάλιστα στο Twitter στα τουρκικά.

Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νέλι Κρους χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν «ανούσια και δειλή».

Πως οι χρήστες ξεπέρασαν τη φραγή Ερντογάν

Ωστόσο, παρά τα μέτρα αποκλεισμού από τις τουρκικές αρχές, πολλοί χρήστες του Twitter,  ξεπέρασαν ήδη την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN.

Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (εκπρόσωπός της και ηγετικό στέλεχος του κόμματος Ερντογάν) Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε πρωί-πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το πρόγραμμά του.

«Η απαγόρευση του Ερντογάν καταργήθηκε σε λιγότερο από μία μέρα«, σχολίασε στο Twitter ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Hurriyet Daily News Μουράτ Γετκίν.

Όπως ανακοίνωσε στο Reuters ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος Ακιφ Χαμζατζέμπι, θα εφεσιβάλει τη  δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία εφαρμόσθηκε ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα θα καταθέσει επίσης αγωγή κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως η απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter είναι προσωρινή και αναμένει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.



Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 21/03/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire