ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 28 mars 2014

Ενώ οι Ευρωπαίοι ακούνε τα ευχολόγια της Ουάσιγκτον, η Μόσχα στρέφεται αποφασιστικά στην Ασία όπου μεταφέρεται το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας



Στροφή προς Ανατολάς

Αδάμ Γιαννίκος

Το πλήθος στατιστικών με το οποίο οι πιστοί της Ουάσιγκτον ερμηνεύουν τις Γραφές της ανάκαμψης δεν φαίνεται διόλου να επηρεάζει τις κινήσεις τακτικής των αντιπάλων. Μετά τις Ιαπωνία, Νότιο Κορέα και Βιετνάμ, η περιοδεία του Ιγκόρ Σεχίν στην Ασία, στενού συνεργάτη του Πούτιν και επικεφαλής του πετελαιϊκού κολοσσού Rosneft ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Ινδία.
Με νωπές τις ευχαριστίες του Πούτιν για την «αυτοσυγκράτηση και αντικειμενικότητα» που επέδειξε η ινδική κυβέρνηση στα της Ουκρανίας, ο Σεχίν ανακοίνωσε προκαταρκτική συμφωνία με την ONGC, την εθνική ενεργειακή της Ινδίας, για τη συμμετοχή της τελευταίας στις νέες υπεράκτιες μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου -εννιά στη Θάλασσα Μπά-ρεντς και μία στη Μαύρη Θάλασσα- ώστε να κατευθύνουν ενέργεια στην ινδική αγορά. Με τα αποθέματα της Σιβηρίας να εξαντλούνται, η Μόσχα επιζητά το δικό της μερίδιο σε LNG και shale gas με μπροστάρη τη Rosneft του πιο αγαπημένου ολιγάρχη της.
Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη εισαγωγέας αμερικανικών οπλικών συστημάτων και ενεργειακά εξαρτημένη, καθώς εισάγει το 82% του πετρελαίου από τις χώρες του Περσικού. Προσπαθώντας να χαλιναγωγήσει το ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το Νέο Δελχί επιθυμεί διακαώς να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές. Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Ιαπωνία αυξήθηκαν 45% μέσα στο 2013, παίρνοντας μερίδιο 7% στις ανάγκες των Ιαπώνων για ενέργεια. Η Ρωσία σχεδιάζει να διπλασιάσει τις ροές πετρελαίου και αερίου προς την Ασία τα επόμενα είκοσι χρόνια. Η επικείμενη συμφωνία με την Κίνα για παροχή φυσικού αερίου αναμένεται να υπογραφεί με την επίσκεψη του Πούτιν τον Μάιο στο Πεκίνο και περιγράφεται ως το Αγιο Δισκοπότηρο της Μόσχας, βάζοντας την Κίνα μπροστά από τη Γερμανία στη λίστα των κορυφαίων εισαγωγέων. Τα στατιστικά σ' αυτήν την άκρη του κόσμου πάνε για ρεκόρ.

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire