ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 17 mars 2014

Τουρκια : Ενδο-ισλαμικός πόλεμος

Γκιουλέν: Σφοδρότερος ακόμη και από εποχές χούντας ο διωγμός μας

Νέες βολές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα κατά Ερντογάν

Γκιουλέν: Σφοδρότερος ακόμη και από εποχές χούντας ο διωγμός μας
(REUTERS)

Αγκυρα




Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν καταφέρθηκε εκ νέου σε υψηλούς τόνους εναντίον του Ερτντογάν, λέγοντας πως ο «διωγμός» που υφίσταται το κίνημά του είναι σφοδρότερος ακόμη και από τις εποχές της διακυβέρνησης της χώρας από στρατιωτικά καθεστώτα.

Η συνέντευξη του Γκιουλέν, αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, δόθηκε στη Zaman την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός βλέπει στο δίκτυο Γκιουλέν ένα «νέο-Εργκένεκον, το νεο-εργκένεκον της Πενσιλβάνια», όπως είπε χαρακτηριστικά την Κυριακή.

Ο Γκιουλέν λέει πως «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι δέκα φορές χειρότερο από αυτό που είχαμε υποστεί κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών πραξικοπημάτων». «Είμαστε αντιμέτωποι με μια παρόμοια μεταχείριση (σ.σ. όπως εκείνη των πραξικοπηματιών) αλλά αυτή τη φορά από τα χέρια πολιτών οι οποίοι έχουν την ίδια θρησκευτική πίστη με εμάς», είπε ο Γκιουλέν.


Το κίνημά του είχε αντιμετωπίσει πολλές διώξεις από τη δικαιοσύνη μετά τα στρατιωτικά πραξικοπήματα —τέσσερα μετά το 1960— και πάνω απ' όλα μετά από αυτό της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 για τη δράση του εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Ο Γκιουλέν επέκρινε έντονα τον Ερντογάν, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι επιδιώκει ασταμάτητα να βλάψει το κίνημά του, το οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί ότι συνωμοτεί εναντίον του ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.

«Μου προκαλούν βαθιά θλίψη όλα αυτά (. . .) αλλά θα περάσουν, έχω υπομονή»
, πρόσθεσε.

Το κίνημα του Γκιουλέν, το οποίο ανήκει στο ίδιο ισλαμοσυντηρητικό κίνημα από το οποίο προήλθε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), υποστήριζε σθεναρά επί σειρά ετών το κυβερνών από το 2002 κόμμα αυτό, ιδίως συμβάλλοντας να μειωθεί η ιστορική επιρροή του στρατού στην τουρκική πολιτική ζωή.

Αλλά οι δύο συμμαχικές αυτές δυνάμεις διεξάγουν πλέον έναν ανελέητο πόλεμο, μετά την αποκάλυψη στα μέσα Δεκεμβρίου ενός σκανδάλου διαφθοράς το οποίο κλυδωνίζει την κυβέρνηση και προκαλεί πολιτική κρίση.

Ο Ερντογάν κατηγορεί την αδελφότητα, «μια οργάνωση η οποία έχει δημιουργήσει ένα κράτος εν κράτει», όπως υποστηρίζει, ότι ενορχήστρωσε τις έρευνες για τις υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες στοχοθετούν τον ίδιο και στενούς του συνεργάτες με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνησή του, κάτι που το Χιζμέτ αρνείται.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire