Τομά Πικετί: «Η συνταγή λιτότητας είναι καταστροφική για την ευρωζώνη»
Καταστροφική για την ευρωπαϊκή οικονομία θεωρεί τη συνταγή της λιτότητας και τη γερμανική προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία ο νέος σταρ της παγκόσμιας οικονομίας Τομά Πικετί. Αντίθετα, εκτιμά ότι η λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους βρίσκεται στην πολιτική και δημοσιονομική ένωση των χωρών της ευρωζώνης, τις οποίες καλεί να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των αυστηρών κανόνων του Μάαστριχτ.
«Ενα κοινό νόμισμα με 18 διαφορετικά δημόσια χρέη και διαφορετικά επιτόκια, 18 διαφορετικά κοινωνικά και δημοσιονομικά συστήματα είναι ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει και δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Δημιουργήσαμε ένα τέρας» τόνισε κατηγορηματικά, απαντώντας σε ερωτήσεις ολλανδών βουλευτών.
«Η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν το 2011-2012 ότι δεν επιθυμούσαν πλέον να μοιράζονται τα χαμηλά επιτόκια με τη Νότια Ευρώπη. Αν όμως οι μεγάλες διαφορές στα επιτόκια συνεχιστούν τα επόμενα δέκα χρόνια τότε οι αγορές θα περιμένουν ότι κάποια χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη». Στο πλαίσιο αυτό ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ το 2009 να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. «Δώσαμε περισσότερη δύναμη στις αγορές να καταστρέψουν την ευρωζώνη».
Απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» ο γάλλος οικονομολόγος δήλωσε κατηγορηματικά: «Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ευρώπη προχώρησε σε λανθασμένες επιλογές λιτότητας με αποτέλεσμα χαμηλή ανάπτυξη και μηδενικό πληθωρισμό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πιο ισχυρή πολιτική και δημοσιονομική ένωση της ευρωζώνης, με ένα κοινό ταμείο δημοσίου χρέους ώστε να επωφεληθούμε όλοι από τα ίδια χαμηλά επιτόκια, έναν κοινό φόρο στις επιχειρήσεις ώστε οι μεγάλες πολυεθνικές να πληρώνουν περισσότερο από ό,τι οι μικρομεσαίες. Αυτή, όμως, η προοπτική απαιτεί μια βαθιά αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών θεσμών». Κατά τον Πικετί το Κοινοβούλιο της ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίζει ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο του ελλείμματος, ενώ θεωρεί απαραίτητη μια προοδευτική φορολόγηση στον πλούτο, καθώς και αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών. «Ζητάμε από την Ελλάδα να βελτιώσει το φορολογικό της σύστημα, ενώ την ίδια ώρα οι Ελληνες μεταφέρουν τα χρήματά τους σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες».
Πηγή: Τα Νέα
Δημοσιεύτηκε στις 06/11/2014
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire