ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 2 novembre 2014

«Άγνωστες πτυχές της ιστορίας»


Έργα που δημιούργησαν στην Κύπρο Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος (εικόνες)


 Εβραίοι παίζουν μουσική και τραγουδούν σε προσφυγικό καταυλισμό στην Κύπρο (1947-48).

Λευκωσία: Μετά από σχεδόν επτά δεκαετίες, τα ίχνη της παρουσίας των Εβραίων προσφύγων σε κρατητήρια στην Κύπρο επιστρέφουν και παρουσιάζονται σε έκθεση.

Έργα που δημιούργησαν Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος στην Κύπρο, κατά την κράτησή τους από τους Βρετανούς, παρουσιάζονται από την περασμένη Τετάρτη σε έκθεση που διοργανώνουν το Παγκύπριο Γυμνάσιο και η Πρεσβεία του Ισραήλ. Η έκθεση με τίτλο «Άγνωστες πτυχές της ιστορίας: έργα τέχνης Εβραίων προσφύγων από τα Βρετανικά στρατόπεδα κράτησης στην Κύπρο, 1946-49», εγκαινιάζεται στις 7μ.μ. στους χώρους των Μουσείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου όπου και θα φιλοξενηθεί μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα θα λειτουργήσουν δυο εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται σε μαθητές/τριες δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.
  
Τα εγκαίνια θα τελέσουν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και ο πρέσβης του Ισραήλ Μιχαέλ Χαράρι.

Η ιστορία των έργων

65 χρόνια μετά την αποχώρηση του τελευταίου Εβραίου πρόσφυγα από την Κύπρο, μέρος των έργων που δημιουργήθηκαν από τους πρόσφυγες στους κυπριακούς καταυλισμούς επιστρέφει στην Κύπρο.

Περισσότεροι από 52 χιλιάδες Εβραίοι, που μόλις είχαν ελευθερωθεί από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κρατήθηκαν στην Κύπρο όταν τα πλοία τους με προορισμό την Παλαιστίνη ανακόπηκαν από τους Βρετανούς.
 
Συγκεκριμένα, στην Κύπρο κατέπλευσαν 39 πλοία από τον Αύγουστο του 1946 μέχρι τον Μάιο του 1948 οι επιβάτες των οποίων κρατήθηκαν στους 12 προσφυγικούς καταυλισμούς που στήθηκαν για να τους φιλοξενήσουν. Οι τελευταίοι από αυτούς αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι τον Φεβρουάριο του 1949, με προορισμό το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ.
 
Ο κυπριακός λαός αντιμετώπισε τους Εβραίους πρόσφυγες με θέρμη και πρόσφερε τις αναγκαίες υπηρεσίες, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του με ποικίλους τρόπους.
 
Για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, η περίοδος που πέρασαν στην Κύπρο δεν ήταν τίποτε περισσότερο από το τελευταίο στάδιο στο μακρύ ταξίδι τους προς την Γη του Ισραήλ, στάδιο κατά το οποίο αναγκάστηκαν να περάσουν μήνες ολόκληρους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου ζούσαν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ακόμα κι έτσι, οι Εβραίοι κρατούμενοι εβραϊκό άνθρωποι επέδειξαν παροιμιώδη αντοχή και ζωτικότηταπροσαρμοσμένοι στις συνθήκες αιχμαλωσίας τους. Κατάφεραν, μέσω στοχευμένων ενεργειών όπως η επαγγελματική κατάρτιση, να φέρουν εις πέρας εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες: οργανώθηκαν καλλιτεχνικά εργαστήρια, μαθήματα μουσικής, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, μια χορωδία και μια ορχήστρα. Η ικανότητα να δημιουργήσουν τέχνη κάτω από σκληρές συνθήκες ήταν ένας τρόπος να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.
 
Στα έργα που δημιουργήθηκαν από τους πρόσφυγες απεικονίζονται οι μπειρίες τους και αποτύπωναν την καθημερινή τριβή στα στρατόπεδα κράτησης ή απεικόνιζαν το περιβάλλον. Άλλα έργα ακολούθησαν ένα πιο κλασικό ρεπερτόριο, με χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών παραδόσεων στην τέχνη.
 
Οι κρατούμενοι ήταν πρόθυμοι να εκθέσουν τα έργα τους. Τον Οκτώβριο του 1947 μια αξιομνημόνευτη καλλιτεχνική έκθεση εγκαινιάστηκε στον θερινό καταυλισμό της Ξυλοτύμπου. 270
 από τα εκθέματα στάλθηκαν αργότερα στο Τελ Αβίβ όπου και εκτέθηκαν τον Απρίλιο του 1948. Από τότε, τα περισσότερα από τα εκθέματα φυλάσσονται στα αρχεία του Κέντρου HaShomer HaTzair και παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα, καλυμμένα από τη σκόνη της ιστορίας.
 
Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 22369524 και 22369507.
 
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα- Παρασκευή (εκτός Τετάρτης) 9:00-15:30, Τετάρτη 9:00-17:00 και Σάββατο 9:00- 13:00.

Πηγή: philenews,Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2014 12:00 μμ  - Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 8:38 μμAucun commentaire:

Enregistrer un commentaire