ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 3 novembre 2014

Σουηδή Ευρωβουλευτής: Παραβίαση διεθνούς Δικαίου οι δραστηριότητες της Τουρκίας




ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν καθαρή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, δηλώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σεσίλια Γουϊκστρομ, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το θέμα ως ευρωπαϊκό.


Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Γουϊκστρομ αναφέρεται στην προσωπική της εμπειρία της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Εξηγεί τι μπορεί να κάνει για τους πολίτες η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζει την άποψή της για το πώς μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών, αναφέρεται στην ανάγκη για ίσα δικαιώματα για όλους και επισημαίνει ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη και να μην την βλέπουμε ως τον αποδιοπομπαίο τράγο για την κρίση.

Ευρωπαϊκό ζήτημα η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου

Η Σουηδή Ευρωβουλευτής αναφέρεται σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νησί το 2012 ως μέρος αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο έκθεσης για τους αγνοούμενους.

«Έχω δει τις κατεχόμενες περιοχές, έχω μεταβεί εκεί, έχω δει την καταστροφή των πολιτιστικών μνημείων, των εκκλησιών, των κοιμητηρίων, των μοναστηριών», λέει.

Έχω δει, θυμάται, «κόκαλα να εξέχουν από τάφους σε ένα από τα κοιμητήρια. Είναι η πολιτιστική κληρονομιά που καταρρέει μπροστά στα μάτια μας και είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό ζήτημα».

Η κ. Γουϊκστρομ αποκαλεί το θέαμα που αντίκρισε «μία καταστροφή».

«Πρέπει να θυμόμαστε, ότι η Κύπρος, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι ένα ανοιχτό μουσείο ευρωπαϊκής ιστορίας», αναφέρει.  Από το νησί έχουν περάσει «οι Βενετοί, οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες και οι Βυζαντινοί και πιο πιο πρόσφατα οι Βρετανοί και τώρα κατά τραγικό τρόπο υπάρχει η κατοχή από μια τρίτη χώρα», προσθέτει.

Καθαρή παραβίαση διεθνούς δικαίου της θάλασσας οι τουρκικές δραστηριότητες

Η κ. Γουϊκστρομ σημειώνει ακόμα ότι «πρέπει να πιστέψουμε στη συμφιλίωση και στην πλήρη επανένωση αυτής της όμορφης νήσου».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό δεδομένων των εντάσεων στην περιοχή, αναφέρει ότι έχει μιλήσει με τον Ε/κ διαπραγματευτή, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίο, όπως λέει, «σέβεται πολύ».

«Κατανοώ ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο αυτή τη στιγμή», σημειώνει.

Αναφερόμενη στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, εκφράζει τη θέση ότι «οι δραστηριότητες της τουρκικής πλευράς είναι μια πρόκληση και αποτελούν μια καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».
«Το τραγικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφεύγουν να το αντιμετωπίσουν ως ένα ευρωπαϊκό θέμα», λέει, προσθέτοντας ότι «είναι τώρα ένα πρόβλημα Κύπρου – Τουρκίας πάνω κάτω».

Εγώ, το βλέπω, υπό το πρίσμα ότι και η δική μου ασφάλεια κινδυνεύει, συμπληρώνει.

Στο θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αναφέρει, «υπάρχουν πολύ περισσότερα που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε, για να σας πω την αλήθεια».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Γουϊκστρομ εκφράζει τη θέση ότι το ζήτημα «θα έπρεπε να είχε προγραμματιστεί (για συζήτηση) πιο νωρίς», προσθέτοντας ότι «κάπως, κάποιος προσπάθησε να το αποφύγει, δεν ξέρω πως έγινε».

Τώρα, αναφέρει, «έχει μπει στην ημερήσια διάταξη». Είμαι μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών και έχω πληροφορηθεί ότι βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη για την ολομέλεια του Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες».

Διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι η ίδια προτίθεται να συμμετέχει στη συζήτηση που θα γίνει.

Η Επιτροπή Αναφορών εργαλείο γεφύρωσης του κενού μεταξύ πολιτών και θεσμών

Απαντώντας σε ερώτηση για την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της οποίας προεδρεύει και πώς μπορεί να βοηθήσει στη σμίκρυνση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρώπη, η κ. Σουηδή Ευρωβουλευτής εξηγεί ότι «πρόκειται για μια πολύ ασυνήθιστη Επιτροπή, η οποία ασχολείται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

Οι πολίτες της ΕΕ ή κάτοικοι της ΕΕ οι οποίοι υποβάλλουν απευθείας παράπονο που εμπίπτει εντός του πεδίου εφαρμογής της Επιτροπής καλούνται να εξηγήσουν το παράπονό τους ενώ παράλληλα στην Επιτροπή καλούνται και άλλα μέρη από το κράτος μέλος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα.

Η αναφορά μπορεί να αποτελεί ατομικό αίτημα, παράπονο ή παρατήρηση όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, ή έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση συγκεκριμένης θέσης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Ερωτηθείσα πόσα παράπονα λαμβάνει η Επιτροπή, αναφέρει ότι πέρσι έλαβε περισσότερες από 3,000 αναφορές.

«Η Επιτροπή Αναφορών δεν είναι η λύση, αλλά ένα εργαλείο γεφύρωσης του κενού», επισημαίνει.

Κληθείσα να δώσει ένα παράδειγμα, αναφέρεται σε παράπονο που έλαβε η Επιτροπή από μια γυναίκα από την Κύπρο σε σχέση με την αποζημίωση ιατρικών εξόδων. «Έγραψα μια επιστολή στον Πρόεδρο αυτής της Δημοκρατίας και εντός μερικών εβδομάδων υπήρξε απάντηση στην οποία αναφερόταν ότι `αναλαμβάνουμε πλήρη ευθύνη γι αυτή την υπόθεση`», λέει.

Σε ερώτηση αν παρά την πολιτική φύση της Επιτροπής, η ίδια νοιώθει ότι υπάρχουν απτά αποτελέσματα, αναφέρει ότι σε κανένα κράτος μέλος δεν αρέσει να φαίνεται να πράττει κάτι το λάθος
  (name and shame)».

Συνολικά από την Κύπρο, προσθέτει, η Επιτροπή έχει λάβει 7 με 8 παράπονα, προσθέτοντας ότι αυτά αφορούσαν περιβαλλοντικά θέματα όπως την περιοχή
Natura 2000, μια υπόθεση γονικής επιμέλειας, το περίκλειστο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου και το κυνήγι άγριων προστατευμένων πτηνών.

Η κ. Γουϊκστρομ αναφέρεται και σε επίσκεψη που είχε στο γραφείο της Κύπριας Επιτρόπου Διοικήσεως Ελίζας Σαββίδου.

«Με εντυπωσίασε η ίδια και ο αριθμός των τομέων που καλύπτει σ` αυτή τη χώρα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτό «είναι ανήκουστο σε άλλα κράτη μέλη».

Εκφράζει παράλληλα την πλήρη υποστήριξή της, προσθέτοντας ότι το έργο της είναι αξιόλογο.

Οι εκλελεγμένοι πολιτικοί πρέπει να είναι μπροστάρηδες για τα ίσα δικαιώματα

Η Ευρωβουλευτής, η οποία προσεγγίστηκε από ακτιβιστή ΛΟΑΤ κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στη Λευκωσία, εκφράζει τη θέση ότι «οι εκελελεγμένοι πολιτικοί δεν πρέπει να ακολουθούν την κοινή γνώμη, πρέπει να καθοδηγούν την κοινή γνώμη και να δηλώνουν ότι όλοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα».

Αναφερόμενη στην πρώτη πορεία περηφάνιας που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο νωρίτερα φέτος, σχολιάζει την απουσία πολλών εκλελεγμένων πολιτικών, σημειώνοντας ότι στις φωτογραφίες είδε μόνο τον Χρήστο Στυλιανίδη, τότε Ευρωβουλευτή.

«Στη χώρα μου όποιος έμενε σπίτι του, θα διέπραττε πολιτική αυτοκτονία», λέει.

Θυμάται ότι πριν από 18 χρόνια στη χώρα της δεν υπήρχε περίπτωση να πάει σε πορεία περηφάνιας ιερέας.
  «Έκανα την αρχή, ήμουν νεαρή τότε και ιερέας, δεν ήμουν ούτε πολιτικός», αναφέρει.

«Περπάτησα φορώντας το κολάρο μου και ο κόσμος με χειροκροτούσε όπου πήγαινα», λέει, προσθέτοντας ότι τον επόμενο χρόνο στην πορεία πήγαν 10 ή 15 ιερείς.

Απαντά αρνητικά σε ερώτηση αν άφησε πίσω της την ιεροσύνη για την πολιτική, λέγοντας ότι τελεί τις υπηρεσίες της στην Εκκλησία σε εθελοντική βάση.

Αν δεν είστε ευχαριστημένοι από τους πολιτικούς σας, απολύστε τους

Η κ. Γουϊκστρομ ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι «στον κόσμο αξίζουν οι πολιτικοί που έχει, παντού».

«Αν δεν είστε ευχαριστημένοι, απολύστε μας και προσπαθήστε να κάνετε κάτι καλύτερο εσείς, ή ορίσετε κάποιον άλλο».

Προσωπικά, η ίδια βλέπει τον εαυτό της στην πολιτική μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα, «ποτέ για να διοικώ, αλλά για να υπηρετώ τους ανθρώπους», σημειώνει.

Σήμερα, αναφέρει, «αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση στην Ευρώπη αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο επικίνδυνο και δύσκολο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που βλέπουμε».

Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για την κρίση

Η Σεσίλια Γουϊλκστρομ θεωρεί ότι «η Ευρώπη είναι μέρος της λύσης και δεν πρέπει να υποδεικνύεται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος για την κρίση».

Στην Ευρώπη, προσθέτει πληρώνουμε σήμερα το τίμημα γι' αυτά που έπραξαν οι πολιτικοί στα κράτη μέλη.

Υπενθυμίζει ότι ο πληθυσμός των 28 κρατών μελών της ΕΕ αναλογεί σε μόλις 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και προσθέτει ότι «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός
  ότι η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο». Δεν είναι οι ΗΠΑ, δεν είναι η Ασία, είμαστε εμείς, συμπληρώνει.

Εκφράζει τη θέση ότι «πρέπει να είμαστε λίγο πιο περήφανοι γι' αυτό που έχουμε».
  Έχουμε, προσθέτει, «τη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο και όταν είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε από την κρίση θα το καταφέρουμε».

Η Σουηδή Ευρωβουλευτής αναφέρει επίσης ότι «πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την ευημερία γιατί πιστεύω ότι έτσι θα γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών».


- tothemaonline.com, Δευ 03 Νοεμβρίου 2014 11:13

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire