ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 22 novembre 2014

Εικόνες από την Αμφίπολη

Ανθρώπινες απεικονίσεις στα επιστύλια του τάφου της Αμφίπολης - έρευνες και για άλλα μνημεία

Λεπτομέρεια του ψηφιδωτού με την αρπαγή της Περσεφόνης που αποκαλύφθηκε στον δεύτερο θάλαμο του αρχαίου τάφου

Αχνοί χρωματισμοί και ενδείξεις ανθρώπινων απεικονίσεων σε μαρμάρινα επιστύλια από τον ταφικό θάλαμο με το περίτεχνο ψηφιδωτό, είναι τα στοιχεία που αποκάλυψε η ώς τώρα σωστική συντήρηση των ευρημάτων από τον τύμβο Καστά, που πραγματοποιείται στα εργαστήρια του αρχαιολογικού μουσείου της Αμφίπολης.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης,

Παράλληλα, προανήγγειλε την έναρξη μιας νέας φάσης ανασκαφών στην Αμφίπολη, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν άλλων ταφικών μνημείων που βρίσκονται ακόμα κρυμμένα κάτω από τη γη.

Ο κ. Τασούλας συνοδευόταν από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Λίνα Μενδώνη, την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη και την υπεύθυνη επικοινωνίας της ανασκαφής Αννα Παναγιωταρέα.

Οπως σημείωσε ο υπουργός, «αυτές οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν χρωματισμούς και αχνές απεικονίσεις προσώπων, οι οποίες με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο ευδιάκριτες και συνεπώς και οι ανακοινώσεις μας θα γίνουν πιο ευδιάκριτες».

Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει η επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες. «Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά» υπογράμμισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως «αυτή είναι και η γοητεία της αρχαιολογίας».

«Αυτό μνημείο έχει συναρπάσει τον ελληνικό λαό και έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο παγκόσμιο θαυμασμό. Θέλω να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι το μνημείο της Αμφίπολης αδικείται από τις φωτογραφίες που έχετε δει. Είναι ακόμη πιο σπουδαίο. Είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό. Είναι ακόμη πιο περικαλλές» είπε ο κ. Τασούλας, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε τον τύμβο.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον» υπογράμμισε.

Η εξέλιξη της έρευνας

Αναφερόμενος στο πώς θα εξελιχθεί η έρευνα, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως «είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν».

«Εχουμε να κάνουμε μελέτες στερέωσης, πολλές συντηρήσεις, ώστε αυτό το μνημείο όσο το δυνατόν γίνεται και σε χρόνους αρχαιολογικούς να είναι ορατό και να το θαυμάζουν όλοι», σημείωσε.

Ο κ. Τασούλας επανέλαβε πως η έρευνα δεν τελειώνει εδώ και πως οδηγό για τους αρχαιολόγους θα αποτελέσει η γεωλογική διασκόπηση, με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, που είναι σε εξέλιξη από την επιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε μια περιοχή γύρω στα τρία στρέμματα πάνω από την ανασκαφή.

Τα αποτελέσματα της διασκόπησης αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι τις εργασίες δεν θα μπλοκάρουν οι καιρικές συνθήκες, και εν συνεχεία θα αποφασιστεί από τους αρχαιολόγους εάν και πού μπορούν να γίνουν δοκιμαστικές τομές για τον εντοπισμό άλλων θαμμένων μνημείων.

«Αυτή η τομογραφία της ανασκαφής θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της σωστικής συντήρησης των ευρημάτων. Εδώ στο μουσείο της Αμφίπολης γίνονται οι εργασίες και ήταν χθες εδώ και οι επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του υπουργείου στο πλαίσιο αυτής της συντήρησης» είπε ο κ. Τασούλας.

Όσον αφορά στον σκελετό που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ο κ. Τασούλας είπε ότι το υπουργείο είναι στη φάση αναζήτησης του επιστημονικού φορέα που θα αναλάβει την έρευνα. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι η μελέτη θα γίνει από έλληνες επιστήμονες.

«Είχα τη χαρά να συγχαρώ τους εργάτες, τους ανασκαφείς, τους μηχανικούς, τους συντηρητές και τους αρχιτέκτονες, οι οποίοι αποδίδουν στην Ελλάδα, στην παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα, ένα τόσο απαράμιλλο εύρημα» είπε και πρόσθεσε: «Η φάση που ξεκίνησε το 2012 έφτασε σ' ένα σημείο ολοκλήρωσης. Ξεκινά μια επόμενη φάση, στην οποία θα εμπλακούν ακόμη περισσότεροι επιστήμονες και ακόμη μεγαλύτερη διεπιστημονική συνεργασία» τόνισε ο κ. Τασούλας.

Για δε την ανάπτυξη και υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής, ο υπουργός δήλωσε: «Με εντολή του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον δήμο Αμφίπολης και ευρύτερα αυτό το ισχυρό αναπτυξιακό απόθεμα που πηγάζει από το απαράμιλλο εύρημα σύντομα θα δρομολογηθεί με τις κατάλληλες μελέτες και εν συνεχεία τις κατάλληλες υλοποιήσεις».

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στο υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει ομιλία για το θέμα από την αρχαιολόγο Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire