ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ & ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Ο γερμανικός Τύπος έκανε την αρχή, στον «χορό» μπήκε το Bloomberg, ακολούθησαν τα βρετανικά ΜΜΕ και όλοι μαζί, πλέον, πυροβολούν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποσκάπτοντας το πολιτικό του κύρος λίγες μόλις ημέρες αφότου ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ανγκελα Μέρκελ ήταν εξαρχής αρνητική στην υποψηφιότητα Γιούνκερ, τον οποίο θεωρούσε υπερβολικά «σοσιαλιστή» και χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια από τους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να καμφθούν οι αντιστάσεις της.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως και η παράταξή της, αποφεύγουν να τοποθετηθούν ανοιχτά εναντίον του νέου προέδρου της Κομισιόν, ωστόσο, η Μέρκελ έχει «επιτρέψει» στους υπόλοιπους Γερμανούς πολιτικούς και τα ΜΜΕ να κατασπαράξουν τον Γιούνκερ - προς όφελος του Βερολίνου.
Παιχνίδι
Γερμανικός Τύπος και πολιτικοί δεν κάνουν λόγο για την ταμπακιέρα, δηλαδή τη φοροδιαφυγή γερμανικών κολοσσών όπως η Deutsche Bank, αλλά στήνουν ένα παιχνίδι με «καρφώματα» εναντίον του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για τις φορολογικές πρακτικές της χώρας του, ενορχηστρώνοντας έτσι μια επίθεση αποδυνάμωσης του νέου προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος τάχθηκε εμφανώς υπέρ μιας χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής από αυτήν που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρωζώνη.
Μια επίθεση ανάλογη, αν και μεγαλύτερης κλίμακας, με εκείνη που είχε δεχθεί ο Μάριο Ντράγκι όταν διατύπωσε διαφορετική άποψη από το Βερολίνο για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ. Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι τα συμφέροντα Βρετανίας και Γερμανίας δείχνουν να ταυτίζονται αυτή τη στιγμή και οι συντονισμένες επιθέσεις εναντίον του Γιούνκερ κινούνται σε παράλληλη τροχιά.
Και, βέβαια, όλοι «ξαφνιάζονται» που ο Γιούνκερ λειτουργούσε έτσι ως πρωθυπουργός, σαν να μην είχαν την παραμικρή γνώση του φορολογικού «κουβαριού» στην Ευρώπη όταν ο Λουξεμβούργιος πολιτικός έβαζε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κομισιόν.
Χθες το «Spiegel» αναρωτιόταν εάν «επιτρέπεται να ηγείται της Κομισιόν ένας άνδρας, που είχε μετατρέψει την ίδια του τη χώρα σε φορολογικό παράδεισο». Στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού αναφέρεται ότι «ο Γιούνκερ δεν μπορεί να έχει διπλή ιδιότητα - ως πραγματικά φανατικός Ευρωπαίος αλλά και ως υστερόβουλος πρώην πρωθυπουργός, που μπλόκαρε αυστηρές συμφωνίες για τη φορολογία προς όφελος του Λουξεμβούργου».
Το δημοσίευμα καταλήγει ότι ο Γιούνκερ δεν χρειάστηκε να το εξηγήσει αυτό επαρκώς κατά την προεκλογική περίοδο, επειδή «ο πολιτικός του αντίπαλος, Μάρτιν Σουλτς, αλλοιθώριζε ήδη προς μια συμμαχία με τον Γιούνκερ».
Δράση ή παραίτηση
«Ο Γιούνκερ πρέπει τώρα να δράσει ή να παραιτηθεί» γράφει η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» επικαλούμενη Γερμανούς ευρωβουλευτές και αναφέρει ότι τώρα επιβεβαιώνεται ο Σόιμπλε, ο οποίος είχε αναφερθεί μετά τα offshore leaks στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένας διεθνής συνασπισμός εναντίον της φοροδιαφυγής μέσω της κατάχρησης του τραπεζικού απορρήτου. «Οι ευρωβουλευτές δεν ανέχονται πια τη σιωπή του Γιούνκερ» γράφει η εφημερίδα.
Η «Sueddeutsche Zeitung», που είχε δημοσιεύσει τα στοιχεία των «Luxembourg Leaks» μαζί με άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, επιτίθεται ευθέως στον Γιούνκερ, κατηγορώντας τον ότι αρνείται να απαντήσει στις καταγγελίες και υπενθυμίζει ότι ο Λουξεμβούργιος πολιτικός ήταν υπουργός Οικονομικών και πρωθυπουργός του μικρού κράτους τονίζοντας ότι «έκανε πλούσια τη χώρα του εις βάρος των άλλων χωρών και των φορολογουμένων τους».
Την Παρασκευή η Frankfurter Allgemeine είχε 4 σχετικά δημοσιεύματα, που τον χαρακτήριζαν «χαμαιλέοντα» και τον καλούσαν ούτε λίγο ούτε πολύ να παραιτηθεί. Ακόμη και όσες γερμανικές εφημερίδες δεν έχουν αιχμηρά δημοσιεύματα, συντηρούν το θέμα με αναφορές στην πρόθεση του Ευρωκοινοβουλίου να εξετάσει την υπόθεση, δημιουργώντας προβλήματα στον Γιούνκερ.
Bloomberg: To καλύτερο θα ήταν να παραιτηθεί
Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης που έβαλε κατά του νέου προέδρου της Κομισιόν σε τέτοιο βαθμό, που ζήτησε ακόμα και την παραίτησή του μετά το λεγόμενο σκάνδαλο «Luxleaks». Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «ήταν πάντα μία κακή επιλογή» για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το Bloomberg και «γίνεται πλέον ξεκάθαρο το πόσο κακή απόφαση ήταν ο διορισμός του».
Οπως αναφέρει, ο επί σχεδόν δύο δεκαετίες πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέβλεψε «την ανάπτυξη μίας χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας που έγινε φορολογικό κέντρο για τουλάχιστον 340 μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις, χωρίς να αναφερθεί κανείς στα επενδυτικά funds με σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια ευρώ σε καθαρά περιουσιακά στοιχεία».
Σύμφωνα με το Bloomberg, την προσπάθεια ανάκαμψης της ΕΕ από την κρίση «δεν μπορεί να βοηθήσει η επίβλεψη από κάποιον που πέρασε την καριέρα του ως σημαντικός άνθρωπος του παρασκηνίου, την ώρα που κατασκεύαζε και διοικούσε έναν διεθνή φορολογικό παράδεισο σε βάρος των άλλων ευρωπαϊκών κρατών».
Το δημοσίευμα καταλήγει: «Τα περισσότερα από αυτά ήταν γνωστά -ή θα έπρεπε να είναι- πριν τον διορισμό του και το Ευρωκοινοβούλιο φταίει εξίσου που εξαρχής επέμεινε για τον διορισμό του Γιούνκερ. Αλλά οι αποκαλύψεις έχουν φέρει τα θέματα στη δημοσιότητα με τρόπο που δοκιμάζει ξανά την αξιοπιστία της ΕΕ. Ο Γιούνκερ δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο και δεν κινδυνεύει αμέσως να απομακρυνθεί. Ακόμα κι έτσι, το καλύτερο για την ΕΕ θα ήταν να παραιτηθεί».
ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ο Κάμερον δεν τον ήθελε
Την ώρα που η Κομισιόν πιέζει τη Βρετανία να καταβάλει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ απειλώντας με επιβολή προστίμων, ο Τύπος της «γηραιάς Αλβιόνας» περνά συντονισμένα στην αντεπίθεση με αφορμή το σκάνδαλο του Λουξεμβούργου, ασκώντας δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για τις εκκλήσεις για παραίτησή του και επισημαίνουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν εξαρχής αντίθετος με τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Γιούνκερ πρέπει να λύσει το θέμα των φορολογικών συμφωνιών που αγνόησε στο παρελθόν», η βρετανική εφημερίδα «Independent» επεσήμανε ότι«το καθεστώς του Λουξεμβούργου ως φορολογικού παραδείσου δεν πέρασε απαρατήρητο, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε μάταια να τον αντικαταστήσει με έναν σχετικά πιο αποδεκτό φεντεραλιστή». «Την ώρα που τα ταμεία τόσων πολλών καγκελαριών είναι άδεια, φαίνεται ότι ο άνδρας που οι επικεφαλής τους διόρισαν για πρόεδρο της Κομισιόν πέρασαν χρόνια να βοηθούν στο να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση».
Εκκλήσεις Αρθρογράφος αναφέρει στην ιστοσελίδα της «Telegraph» από την πλευρά του ότι «η ακαταλληλότητα του Γιούνκερ για τη θέση ήταν ξεκάθαρη και είναι ντροπή το πόσοι βουλευτές και αρχηγοί κρατών τον ψήφισαν παρά τα ελαττώματά του». Στο άρθρο του, το οποίο τιτλοφορεί «Υπάρχουν ήδη εκκλήσεις για παραίτηση του Γιούνκερ. Σιχαίνομαι να λέω ?σας τα 'λεγα?», τονίζει ότι η ΕΕ επέλεξε να τεθεί υπό αυτού του κοντόφθαλμου, δύστροπου, ηττημένου πολιτικού για την επόμενη πενταετία.
Γερμανικά πυρά και κατά του Ντάισελμπλουμ
Μετά τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο επόμενος που μπαίνει στο στόχαστρο του Βερολίνου είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θυμίζουμε ότι προ ημερών κάλεσε τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες της για επενδύσεις, προκειμένου να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.
Σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «die Zeit» γράφει ότι «ο πραγματικός φορολογικός παράδεισος είναι η Ολλανδία και ο υπουργός Οικονομικών της είναι ο επικεφαλής του Eurogroup».
Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει ότι όλη η συζήτηση που γίνεται για το Λουξεμβούργο, αν και είναι «σωστή, είναι κάπως άδικη και δυσανάλογη». «Κι αυτό γιατί υπάρχει στην Ευρώπη μια χώρα που ρίχνει κόκκινο χαλί για τις επιχειρήσεις που θεωρούν τους φόρους μάλλον περιττούς: η Ολλανδία - ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ».
Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι «αυτές τις μέρες κανείς δεν ασχολείται με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, που τυχαίνει να είναι ο επικεφαλής του Eurogroup και άρα συνδιαμορφώνει σε έναν βαθμό την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική». Οπως γράφει η «Zeit», ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν ήταν ο εμπνευστής αυτού του συστήματος, αλλά συνέχισε με συνέπεια τον ανταγωνισμό με τις άλλες χώρες και διευκόλυνε τις συνθήκες για τις επιχειρήσεις».
Φιλοξενεί, δε, απόψεις αναλυτών που σχολιάζουν ότι «στα δύο καθοριστικά πόστα της Ευρώπης βρίσκονται εκπρόσωποι φορολογικών παραδείσων. Στις θέσεις-κλειδιά βρίσκονται άνθρωποι που πατούν το φρένο».
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Το Έθνος, 12-11-2014
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire