ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 4 juillet 2015

ΗΠΑ και Κούβα - Ανοίγουν τις πρεσβείες τους 54 χρόνια μετά - Στις 20 Ιουλίου 2015

Και πάλι «μαζί» έπειτα από 54 χρόνια «χώρια», Ηνωμένες Πολιτείες και Κούβα περνάνε από τη θεωρία της επαναπροσέγγισης στην πράξη της αποκατάστασης των μεταξύ τους διπλωματικών δεσμών.
 

O επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στην Αβάνα, Τζέφρι Ντελαουρέντις, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Μαρσελίνι Μεντίνα. Ο Ντελαουρέντις παρέδωσε επιστολή του Μπαράκ Ομπάμα προς τον πρόεδρο της Κ
O επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στην Αβάνα, Τζέφρι Ντελαουρέντις, με τον 
υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Μαρσελίνι Μεντίνα. Ο Ντελαουρέντις παρέδωσε επιστολή 
του Μπαράκ Ομπάμα προς τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο για την αποκατάσταση 
των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών



Γιώργος ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Οι επαφές ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Αβάνα, που ξεκίνησαν στο παρασκήνιο πριν από περίπου δύο χρόνια για να «επισημοποιηθούν» τον περασμένο Δεκέμβριο υπό μορφή προεδρικών ανακοινώσεων, πλέον μπαίνουν στη φάση της πολυαναμενόμενης υλοποίησης.
Οι πρεσβείες των δύο χωρών, που παραμένουν «κλειστές» από το 1961, πρόκειται να ξανανοίξουν μόνιμα στις 20 Ιουλίου του 2015... μέσα σε κλίμα σχετικής καχυποψίας και με το αμερικανικό εμπάργκο να παραμένει. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναμένεται μάλιστα να βρεθεί αυτοπροσώπως στην Αβάνα για την... έπαρση της αστερόεσσας.

Η ιστορική απόφαση επισημοποιήθηκε χθες μέσω επιστολών που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές και επισήμων ανακοινώσεων, από τις οποίες ωστόσο δεν έλειψαν και οι αναφορές στις «πολύ σοβαρές διαφορές» που παραμένουν. «Είναι ένα ιστορικό βήμα μπροστά στις προσπάθειές μας να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας με την κυβέρνηση και τον λαό της Κούβας. Η πρόοδος που σημειώνουμε σήμερα είναι άλλη μία απόδειξη ότι δεν πρέπει να είμαστε αιχμάλωτοι του παρελθόντος», δήλωσε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, ενώ λίγο νωρίτερα κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ είχε παραδώσει σχετική επιστολή στον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών στην Αβάνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ έχουν «κοινά συμφέροντα» με την Αβάνα, για παράδειγμα σε τομείς όπως αυτός της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπενθύμισε τις «πολύ σοβαρές διαφορές» που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και επανέλαβε την ανησυχία των ΗΠΑ... για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών εντός της Κούβας. Ο Ομπάμα μάλιστα σημείωσε με νόημα ότι το άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα θα επιτρέψει στις ΗΠΑ «να αυξήσουν σημαντικά τις επαφές τους με τον κουβανικό λαό... και να διευρύνουν την εμπλοκή τους εντός της νησιωτικής χώρας».
Ανακοινώσεις
Από την άλλη, ωστόσο, ακριβώς αυτό είναι που δεν επιθυμεί η ίδια η Αβάνα, όπως φάνηκε άλλωστε και από τις ανακοινώσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κουβανική κυβέρνηση. Ο Κουβανός πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, απέστειλε κι αυτός χθες επιστολή στο αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία χαιρετίζει το επικείμενο άνοιγμα των πρεσβειών στις 20 Ιουλίου. Παράλληλα ωστόσο χθες, η κυβέρνηση Κάστρο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να κάνουν «ανατρεπτική» προπαγάνδα εντός της Κούβας μέσω ραδιοφωνικών-τηλεοπτικών εκπομπών, και να επιστρέψουν τη βάση του Γκουαντάναμο (που έχουν νοικιάσει από το 1903) πίσω στην Αβάνα. Κι όλα αυτά, με το αμερικανικό εμπάργκο απέναντι στην Κούβα να παραμένει κι αυτό σε ισχύ.
Μένει να φανεί εάν και κατά πόσο το άνοιγμα των πρεσβειών σε Ουάσιγκτον και Αβάνα θα μπορέσει να συμβάλει στη γεφύρωση των πολλών και σημαντικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Διάθεση φαίνεται να υπάρχει. Εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει και έντονη καχυποψία. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι μέχρι και τα τέλη περασμένου Μαΐου, η Ουάσιγκτον διατηρούσε επισήμως την Κούβα στη λίστα με τους «κακούς» της υφηλίου που στηρίζουν την τρομοκρατία.
ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ
Εκκληση Ομπάμα για άρση του εμπάργκο
Το χάος που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, η συνεχιζόμενη ρήξη στην Ουκρανία και η άνοδος του πολεμικού θερμόμετρου στη θάλασσα της Νότιας Κίνας μπορεί να «θολώνουν» τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα και να θέτουν την αμερικανική ηγεσία στο στόχαστρο κριτικής. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει, ωστόσο, να παρουσιάσει και σημαντικές επιτυχίες στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, επιτυχίες «ιστορικές» που μένει, βέβαια, να ολοκληρωθούν. Επιτυχίες που πιστώνονται στον Ομπάμα είναι, για παράδειγμα, τόσο η προσέγγιση με το Ιράν όσο και η προσέγγιση με την Κούβα. Ειδικά απέναντι στην Κούβα το 63% των Αμερικανών πολιτών παρουσιάζεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις («Pew Research Center») να στηρίζει τους χειρισμούς του Ομπάμα και σχεδόν το 70% να ζητάει άρση του εμπάργκο.
Ρεπουμπλικάνοι
Εκείνοι αντιθέτως που συνεχίζουν να φέρνουν εμπόδια είναι οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τις πλειοψηφίες σε Βουλή και Γερουσία. «Οι λαοί σε Αμερική και Κούβα θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα για το αμερικανικό Κογκρέσο να κάνει το ίδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες από τον Λευκό Οίκο ο ίδιος ο Ομπάμα, καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν υπέρ της άρσης του εμπάργκο. Η ομαλοποίηση των σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας θα είναι «μια μακροχρόνια και περίπλοκη διαδικασία».
Σε αυτό συμφωνούν όλοι, όχι μόνο στην Ουάσιγκτον αλλά και στην Αβάνα. Για να μπορέσει, ωστόσο, να «πάρει εμπρός» αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να γίνουν κάποια πρώτα απτά βήματα και η άρση του αμερικανικού εμπάργκο είναι ένα από αυτά. Αμερικανοί επιχειρηματίες έχουν, σε συνεργασία μάλιστα με τους κυβερνήτες Πολιτειών των ΗΠΑ, ήδη ξεκινήσει επαφές για μελλοντικές εξαγωγές στην Κούβα, ενώ ανάλογες διαθέσεις έχουν εκφράσει και χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία.



Πηγή: Έθνος
Δημοσιεύτηκε στις 02/07/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire