ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 6 avril 2011

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 06/04/2011

Η διάσκεψη Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας χθες για την εσωτερική διακυβέρνηση και τα διάφορα θέματα που αναδείχθηκαν μέσα από τις απαντήσεις του Προέδρου στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.
Αλλά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι η φυλάκιση με αναστολή πρώην αξιωματικών της ΥΚΑΚ για την απόδραση Κίτα, το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας των ΚΑ και της Olympic Air, η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την καταπολέμηση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, το ντόπινγκ Κυπρίων αθλητών κ.ά.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ενας Χριστόφιας εναντίον όλων…» και γράφει ότι στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιτέθηκε εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, επιτέθηκε στα ΜΜΕ με προσβλητικές εκφράσεις, ‘κάρφωσε’ τέως υπουργό που πήρε ανεργιακό επίδομα και δεσμεύθηκε για μείωση της στρατιωτικής θητείας. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη διάσκεψη Τύπου των εκτελεστικών προέδρων ΚΑ και Olympic Air και γράφει ότι άφησαν ανοιχτά όλα τα σενάρια στη στρατηγική συνεργασία τους.
Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εννοούσε Χάσικο, φωνάζει ο Αβέρωφ» γράφει ότι φωτιές άναψε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με την αναφορά του σε Υπουργό της Κυβέρνησης Κληρίδη, ο οποίος διεκδίκησε, και βάσει νόμου έλαβε, ανεργιακό επίδομα μετά την αποχώρησή του από την Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι για τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση απόδρασης του Αντώνη Προκοπίου Κίτα, αναφέρεται στην καταδίκη τριών αξιωματικών της ΥΚΑΝ και κάνει λόγο για επιλεκτικές διώξεις.
«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Υπουργός χωρίς όνομα στο στόχαστρο του Δημήτρη Χριστόφια» και γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιτέθηκε έντονα εναντίον της αντιπολίτευσης, του Διοικητή της Κεντρικής και των ΜΜΕ, και ήταν ιδιαίτερα καυστικός εναντίον Υπουργού της κυβέρνησης Κληρίδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι λάμβανε ανεργιακό επίδομα, χωρίς να τον κατονομάσει. Αλλού γράφει ότι 15 Κύπριοι αθλητές εντοπίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια ντοπαρισμένοι, ενώ Κύπρια αθλήτρια έλαβε κτηνιατρικά φάρμακα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή.
«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ανοικτή επίθεση στο Διοικητή» και γράφει ότι η επίθεση του Προέδρου Χριστόφια κατά του Διοικητή της ΚΤ ξεχώρισε από τη χθεσινή διάσκεψη του Προέδρου, ο οποίος κατηγόρησε το Διοικητή ότι έχασε το μέτρο, ότι ξεπέρασε τα όρια της δεοντολογίας με τις συνεχείς τοποθετήσεις του κατά της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης σε αντίθεση με τον ίδιο που σέβεται το θεσμό της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι θυσιάζουν το Εθνικό Δάσος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας στη Λευκωσία για να κάνουν κυκλικό κόμβο, κάτι το οποίο δεν δίνει λύσεις στο κυκλοφοριακό.
Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Φιλολαϊκά αντιμετωπίζεται η κρίση» γράφει ότι το φιλολαϊκό προσανατολισμό της Κυβέρνησης κατέθεσε χθες σε διάσκεψη Τύπου για την εσωτερική διακυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαιώνοντας πως θα υλοποιήσει στο έπακρο το πρόγραμμά του, παρέθεσε κατά τρόπο τεκμηριωμένο το τεράστιο έργο που έχει επιτελεστεί στα τρία χρόνια διακυβέρνησης και σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Προβάλλει επίσης τη συνάντηση ΑΚΕΛ-ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου δεσμεύτηκαν για προώθηση της λύσης του θέματος της Αμμοχώστου.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ο Πρόεδρος απέρριψε ευθύνες για την οικονομία» και γράφει ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε εκ νέου οποιαδήποτε ευθύνη για την υποβάθμιση της οικονομίας από διεθνείς οίκους και εξέφρασε αγανάκτηση για τις επικρίσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την κυβερνητική οικονομική πολιτική. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά ότι υπάρχει κενό στην «διαδικασία κάτω από το νόμο περί Αρχείου Πληθυσμού για εγγραφή νεογέννητων.
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «Financial Mirror» γράφει στο κύριο θέμα της «Ολοι φταίνε για την υποβάθμιση εκτός από μας» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, επιρρίπτοντας ευθύνες ότι δεν κατάφερε να ελέγξει τις κυπριακές τράπεζες που προέβησαν σε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανεβάζοντας τα επιτόκια, αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι θεωρεί πως είναι ο πληθωρισμός και όχι το χρέος που έχει καταστεί η μεγαλύτερη απειλή στην ευρωζώνη.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire