ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 1 avril 2011

100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Σβορώνου, ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ιστορικούς της τελευταίας πεντηκονταετίας

  Η "Νέα Εστία" τιμά τον καινοτόμο ιστορικό
  Π.Κρημνιώτη

Τη μνήμη του ιστορικού Νίκου Γ. Σβορώνου, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, τιμά το περιοδικό "Νέα Εστία", διοργανώνοντας διήμερο συνέδριο με τίτλο "Ν.Γ. Σβορώνος: Κληρονομιά και νέες προοπτικές" την Παρασκευή 8 (5 μ.μ.) και το Σάββατο 9 Απριλίου (10 π.μ. - 3.30 μ.μ.), στην "Αίθουσα Καρατζά" της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Αιόλου 82-84). Στην προσπάθεια επανεκτίμησης και ανάδειξης της σημασίας που μπορεί να έχει, ειδικά σήμερα, το έργο του Ν.Γ. Σβορώνου, το συνέδριο θα επιχειρήσει να φωτίσει με νέο τρόπο τα πεδία και τις θεματικές τις οποίες εγκαινίασε ο καινοτόμος αυτός ιστορικός με το έργο του αλλά και με τον ίδιο τον βίο του. Παράλληλα, επιδιώκει να συζητήσει πώς αξιοποιήθηκε η σύνθετη αυτή παρακαταθήκη από τους κατοπινούς ιστορικούς, αλλά και σε ποιο βαθμό αυτοί οι τελευταίοι την έχουν αναπτύξει, ανανεώσει ή ξεπεράσει.

Ο Λευκαδίτης ιστορικός διερεύνησε ποικίλες όψεις της ιστορικής γνώσης, εγκαινιάζοντας νέα πεδία έρευνας για τη βυζαντινή και τη νεοελληνική ιστορία, ενώ εφάρμοσε και καινούργια μεθοδολογικά εργαλεία, σημαδοτώντας τη γενικότερη ανανέωση των ιστορικών και των κοινωνικών σπουδών. Η βαθιά αφοσίωσή του στο επιστημονικό του έργο συνοδεύτηκε, εξάλλου, από μια ενεργή εμπλοκή του ως ιστορικού και διανοουμένου στα μεγάλα γεγονότα της εποχής του (Κατοχή, Εμφύλιος, Ψυχρός Πόλεμος -που τον ζει εξόριστος στο Παρίσι- Μεταπολίτευση, όπου επιστρέφει στην Ελλάδα).
Την πολυκύμαντη αυτή πνευματική και προσωπική διαδρομή, που τον καθιστά μία από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες της σύγχονης ιστορίας μας, επιχειρούν ακριβώς να καλύψουν οι διάφορες ενότητες του συνεδρίου. Το κύριο ερευνητικό πεδίο του Ν.Γ. Σβορώνου συγκρότησαν οι βυζαντινές σπουδές, τις οποίες θα παρουσιάσουν η Χριστίνα Αγγελίδη και η Τόνια Κιουσοπούλου. Η γενικότερη θέασή του, ωστόσο, εστιαζόταν στη μελέτη των οικονομικών και δημοσιονομικών όρων που προσδιορίζουν τις κοινωνικές ιεραρχίες. Επ' αυτού θα αναφερθούν ο Νίκος Ε. Καραπιδάκης, ο Κώστας Κωστής και ο Πέτρος Πιζάνιας. Ταυτόχρονα, το έργο του εξακολουθεί να εγείρει μείζονα ιστοριογραφικά ερωτήματα, σε ορισμένες πλευρές των οποίων θα σταθούν, σε ξεχωριστή ενότητα, η Ελευθερία Ζέη, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ο Γιάννης Κουμπουρλής και ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος. Τέλος, η πολιτική του παρέμβαση, που υπήρξε αναπόσπαστη από την επιστημονική του στάση, επιβάλλει την ανάλυση των ιδιαίτερων ιδεολογικών προεκτάσεων της σκέψης του. Για όλα αυτά θα μιλήσουν ο Αντώνης Λιάκος, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια σφαιρικότερη συζήτηση από διακεκριμένους ομοτέχνούς του, όπως ο Σπύρος Ι. Ασδραχάς, ο Βασίλης Κρεμμυδάς και ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος, οι οποίοι είχαν επιπλέον την τύχη να τον γνωρίσουν ή και να συνεργαστούν μαζί του.
Την οργανωτική και επιστημονική ευθύνη του συνεδρίου έχουν ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο Νίκος Ε. Καραπιδάκης και ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος. Τα πρακτικά τού συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε ειδικό αφιερωματικό τεύχος της "Νέας Εστίας", μέσα στο 2011.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire