Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Το πρωί, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.
Στη δοξολογία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αμυνας, Κώστα Παπακώστα.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης.
Μετά τη δοξολογία, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, παρόντος του Προέδρου Χριστόφια, τέλεσε τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, εν μέσω μικροεπεισοδίων που προκάλεσε ομάδα της ΕΛΑΜ.
Το απόγευμα, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών 55-59, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα της ΕΟΚΑ και το Ιδρυμα του Απελευθερωτικού Αγώνα τίμησαν την επέτειο με εκδήλωση στο κλειστό γήπεδο «Ελευθερία» στη Λευκωσία.
Το Υπουργείο Αμυνας ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των εορτασμών ρίφθηκαν 21 χαιρετιστήριες βολές πυροβόλων με την ανατολή του ηλίου και θα ριφθούν και με τη δύση του ηλίου, από το στρατόπεδο ''Χρήστου Σαμάρα'' στην περιοχή Αθαλάσσας.
Δηλώσεις Προέδρου Χριστόφια
Η τουρκική πλευρά πλείστες τόσες φορές παρουσιάζεται πραγματικά ενωμένη και με μια φωνή σε ό,τι αφορά στους απαράδεκτους χειρισμούς της στο Κυπριακό, ενώ εμείς αλληλοεξοντωνόμαστε, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στέλλοντας μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο.
Σε δηλώσεις του μετά τη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''το μήνυμα της σημερινής μέρας, της σημερινής επετείου είναι μήνυμα προβληματισμού και άντλησης διδαγμάτων. Ακόμα μετά τα όσα έχουμε υποστεί, μετά τις τόσες θυσίες αγωνιστών της ελευθερίας, δυστυχώς, ξανά η ενότητα βρίσκεται στα αζήτητα. Και αυτό το θεωρώ τραγικό για την πατρίδα μας''.
Αν δεν επέλθει ενότητα ανεξαρτήτως πολιτικών, ιδεολογικών και κομματικών επιδιώξεων ''δεν θα δούμε χαΐρι'', ανέφερε. Να διδαχθούμε από την τουρκική πλευρά, διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας ότι ''η τουρκική πλευρά πλείστες τόσες φορές παρουσιάζεται πραγματικά ενωμένη και με μια φωνή σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς του Κυπριακού, τους χειρισμούς τους απαράδεκτους, τους χειρισμούς τους σκληρούς, τους χειρισμούς οι οποίοι στοχεύουν στη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Εμείς τι κάνουμε; Εμείς αλληλοεξοντωνόμαστε''.
Αυτό είναι το μήνυμα και αυτό είναι το δίδαγμα, είπε εξηγώντας ότι εάν υπάρξει ενότητα θα μπορέσουμε τελικά να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και τις μεθοδεύσεις των φίλων της Τουρκίας. ''Δεν θα αναφερθώ σε αυτούς, είναι πολύ γνωστοί και ένας από αυτούς, αν θέλετε ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο αποικιοκράτης για τον οποίον μιλούμε σήμερα σε αυτή την επέτειο''.
Αβέρωφ Νεοφύτου: "Ναι, είναι αυτοί οι ωραίοι Ελληνες''
Γιορτάσαμε και φέτος την επέτειο της 1ης Απριλίου αναβαπτιζόμενοι στο πνεύμα της θυσίας των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και καταθέσαμε τα στεφάνια μας στα φυλακισμένα μνήματα, ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.
«Ναι Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ναι, είναι αυτοί οι ωραίοι Ελληνες που έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχουμε εμείς και να υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για την οικονομία και ειδικά την αναφορά του ότι η σημερινή ημέρα δεν του επιτρέπει να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Φαντάζομαι να ήταν άλλη ημέρα. Γιατί σήμερα επειδή είναι η επέτειος προετοίμασε εσάς τους δημοσιογράφους ότι θα είναι πολύ προσεκτικός και όντας πολύ προσεκτικός μας έστειλε στα δικαστήρια της ιστορίας. Αν ήταν άλλη μέρα και άλλες εποχές, θα μας έστελνε, χωρίς δεύτερη σκέψη, στη Σιβηρία».
Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, είπε, δηλώνει πιο ανήσυχος για τον τόπο και την οικονομία. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση, είπε, για όλα φταίνε οι ξένοι, κάποιοι που με συμπαιγνίες δημιουργούν τον πανικό, οι Οίκοι Αξιολόγησης, ενώ αφήνουν και σαφή υπονοούμενα για τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η Κυβέρνηση χρειάζεται επαφή με την πραγματικότητα, πρόσθεσε. «Το επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο ο πρώτος τη τάξει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε.
Γιατί, συνέχισε, οι 30.000 άνεργοι, ο ένας στους δύο συνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας , οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που άλλες κλείνουν, άλλες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, το κάθε νοικοκυριό που γονατίζει από την ακρίβεια, ο κάθε Κύπριος οικογενειάρχης που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και με τους νέους φόρους, το ΦΠΑ στα τρόφιμα, τις αυξήσεις στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, «όλα αυτά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα του πανικού που δημιουργούν κάποιοι και όχι ελλείψει κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να μειώσουν τις επιπτώσεις και να απαμβλύνουν τα προβλήματα που βιώνει ο Κύπριος πολίτης».
Ας κατεβούν στον κόσμο, είπε, και να κάνουν έναν περίπατο σε οποιαδήποτε εμπορική οδό. Αν πάνε στην Πάφο, συνέχισε, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια οικονομική τραγωδία. Ακόμα και στην πιο εμπορική οδό της Λευκωσίας, πρόσθεσε, στη Λεωφόρο Μακαρίου, θα δουν κάθε 5-6 καταστήματα να αναρτάται ανακοίνωση ‘προς ενοικίαση ή πώληση’. «Τα προβλήματα υπάρχουν, άλλοι ζουν σε έναν άλλο κόσμο, χωρίς όραμα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς προτάσεις για την οικονομία», κατέληξε.
Σχολιάζοντας νωρίτερα έξω από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι συμφωνεί με τον Αντρο Κυπριανού πως η αντιπαράθεση του Υπουργού Οικονομικών με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας βλάπτει την οικονομία. ''Θα ήθελα ειλικρινά να γνωρίζω αν αυτή την άποψη τη συμμερίζεται και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών ο οποίος μαζί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιρρίπτουν την ευθύνη της νέας υποβάθμισης στην Κεντρική Τράπεζα επειδή όπως λένε έχει την ευθύνη για την εποπτεία των τραπεζών''.
Μάριος Καρογιάν: ''Είμαστε μπροστά σε δύσκολα, πολύ δύσκολα δεδομένα''
Την ανάγκη ενός συλλογικού προβληματισμού και ανάλυσης των σημερινών συνθηκών και δεδομένων για το τι δέον γενέσθαι στο Κυπριακό, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, σε ομιλία του στον εορτασμό της επετείου της 1ης Απριλίου 1955 που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγίου Δομετίου.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής επέκρινε την στάση της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, δεν ικανοποιείται ''ούτε και με κάποιες γενναιόδωρες προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι'' και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ευελιξία.
Υπογράμμισε ακόμη πως στο σημερινό παιγνίδι συμφερόντων η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να αποκτήσει πιο ισχυρά όπλα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αξίας. ''Έχουμε τις δυνατότητες να καταστούμε ακόμα πιο σημαντικός εταίρος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου'', συμπλήρωσε.
''Έχουμε αποδεχθεί ως οδυνηρό, ιστορικό και ύστατο συμβιβασμό τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όχι όμως με το περιεχόμενο που επιθυμεί η Τουρκία. Ούτε με το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν. Για μας δεν έχει σημασία η ονομασία της λύσης. Σημασία έχει το περιεχόμενό της'', είπε στην ομιλία του ο κ. Καρογιάν και πρόσθεσε: ''Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός. Για να είναι βιώσιμη όμως πρέπει να είναι δίκαιη''.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι ''η κατοχική δύναμη άλλα έχει κατά νουν. Παραμένει αδιάλλακτη και επιμένει σε μαξιμαλιστικές θέσεις. Δεν ικανοποιείται ούτε με κάποιες γενναιόδωρες προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων''.
''Τι κάνουμε λοιπόν; Έχουμε περιθώρια για περαιτέρω ευελιξία; Έχουμε περιθώρια περαιτέρω υποχωρήσεων; Είναι δυνατόν να φτάσουμε σε συγκλίσεις με την Τουρκία; Η απάντηση είναι προφανής. Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Μόνο λύση που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της'', είπε ο κ. Καρογιάν και συνέχισε: ''Η δική μας απάντηση μια πρέπει να είναι: Οχι, δεν έχουμε καμιά διάθεση να μηδενίσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και να καταστούμε εθνικά αυτόχειρες''.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ''είμαστε μπροστά σε δύσκολα, πολύ δύσκολα δεδομένα''.
''Πρέπει συλλογικά να προβληματιστούμε, συλλογικά να μελετήσουμε, να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε συνθήκες και δεδομένα και συλλογικά να καταλήξουμε στο δέον γενέσθαι'', είπε.
Οπως ανέφερε, ''ας μην επιτρέψουμε στις όποιες διαφορές και διαφωνίες σε θέματα χειρισμών και τακτικής να αποδυναμώσουν το μέτωπο του αγώνα μας. Δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις και πολιτικές συγκρούσεις στη βάση κομματικών σκοπιμοτήτων''.
Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τη θυσία των ηρώων του αγώνα του 1955-59, λέγοντας ότι ''αν σκεφτούμε σε ποιες συγκυρίες γιορτάζουμε σήμερα την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, θα κατανοήσουμε καλύτερα και το νόημα και τα μηνύματά της''.
''Διαφυλάσσουμε'', είπε, ''το νόημα και τα μηνύματα της 1ης Απριλίου 1955, που σήμερα τιμούμε, μόνο αν τα προεκτείνουμε στο σήμερα δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο και μια σύγχρονη προοπτική''.
''Σε μια εποχή που ο κυπριακός Ελληνισμός επιβάλλεται να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να ενδυναμώσει τις αντοχές και τις αντιστάσεις του και να διεκδικήσει τα δίκαια του, πρέπει να έχει ως οδοδείκτες τα οράματα, τους στοχασμούς και τα ιδανικά των ηρώων και των μαρτύρων του. Με αυτά θα ενισχύσει το ηθικό του οπλοστάσιο, ώστε να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες επιβουλές, δυσκολίες και αμφισβητήσεις'', κατέληξε ο κ. Καρογιάν.
ΕΔΕΚ: ''Να αγωνιστούμε για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού''
Το μήνυμα της 1ης Απριλίου είναι ότι ''ενωμένοι διασφαλίζοντας τις ορθές θέσεις, να αγωνιστούμε για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κούλης Μαυρονικόλας.
Σε δηλώσεις μετά την πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, ο κ. Μαυρονικόλας αναφέρθηκε και στην οικονομία. ''Υποδεικνύεται και από την Κεντρική Τράπεζα της ΕΕ ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα. Θα πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομία μας και θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να διεξάγουμε με επιτυχία τον αγώνα μας''.
“Οφείλει η Κυβέρνηση να λάβει άμεσα τέτοια μέτρα που θα δώσουν προοπτική και ορίζοντα στην οικονομία και να βγουν οι νέοι μας από την ανεργία'', κατέληξε.
ΕΥΡΩΚΟ: ''Αν θέλουμε ενότητα...''
Πέρα από το να δοξάζουμε τους αγώνες των ηρώων πρέπει να αναλογιζόμαστε και τις δικές μας ευθύνες, αν θέλουμε να τους τιμούμε έμπρακτα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης.
Σε δηλώσεις μετά την πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν νοείται σήμερα, αναλογιζόμενοι τα ελάχιστα που οφείλουμε σε αυτούς, να μην κάνουμε έναν αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αρχών.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για την έλλειψη ενότητας, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι ''θα μπορούσαμε κάλλιστα να ενωθούμε πάνω στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη βάση ότι δεν δεχόμαστε ξένους στρατούς, ξένες εγγυήσεις και εποίκους στον τόπο μας''. Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για ενότητα, πρόσθεσε. ''Αν τα αποδέχεται, εμείς είμαστε μαζί του αύριο το πρωί'', πρόσθεσε.
Γιαννάκης Μάτσης: ''Όλοι μαζί ενωμένοι''
Οι διαφορετικές σκληρές τοποθετήσεις όσων υποστήριζαν και όσων ήταν αντίθετοι στο Σχέδιο Ανάν πρέπει να παραμεριστούν για να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μπροστά, δήλωσε σήμερα ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης σε ομιλία του για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου στη Λευκωσία.
«Η συγκλονιστική διαπίστωση από τους ίδιους τους τουρκοκυπρίους ότι στα κατεχόμενα σήμερα διαμένουν 650 χιλιάδες έποικοι και 130 χιλιάδες τουρκοκύπριοι, δηλαδή 800 χιλιάδες συνολικά, καθιστούν την Κύπρο την πρώτη κατά πλειοψηφία πληθυσμού μουσουλμανική χώρα της ΕΕ χωρίς να συμπεριλαμβάνω στους αριθμούς αυτούς, τους διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές μουσουλμάνους», ανέφερε.
Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο κ. Μάτσης είπε: «Αλλά και η δική σας διαπίστωση ότι σε σημαντικά θέματα ουσίας η πρόοδος είναι περιορισμένη, σας παρέχει την εύλογη δικαιολογία για να μην πω την αναγκαιότητα, να προβληματιστείτε και να προβάλετε με αποφασιστικότητα ξεκάθαρες θέσεις που να συμπίπτουν με την διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο προς το συμφέρον όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου».
Εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολο να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας και το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση βασικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της Ενωμένης Ευρώπης και συνιστούν εν εξελίξει κίνδυνο για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «αν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά τώρα θα βρεθούμε πολύ σύντομα σε αφόρητα δύσκολες συνθήκες στο μέλλον».
Ο κ. Μάτσης παρότρυνε τον Πρόεδρο Χριστόφια «μπροστά στην αδίστακτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας να προβάλλετε με παρρησία και αυτοπεποίθηση αυτές τις θέσεις και θα πετύχετε την καθολική ενότητα του κυπριακού λαού και θα μας έχετε όλους δίπλα σας», προσθέτοντας ότι «δεν είναι εύκολα τα πράγματα όπως έχουν εξελιχθεί. αλλά μπορούμε ενωμένοι και μονόβουλοι να αντιστρέψουμε το σκηνικό. Η παρέλευση του χρόνου έχει μεγάλη σημασία», είπε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «διαφορετικές όμως σκληρές τοποθετήσεις όσων υποστήριζαν και όσων αντιτίθεντο στο Σχέδιο Ανάν να παραμερισθούν για να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μπροστά», συμπληρώνοντας πως πρέπει «να αντιμετωπίσουμε όλοι ενωμένοι το μέλλον, να σεβασθούμε όλοι όλους».
Σύμφωνα με ον κ. Μάτση έτσι θα «δώσουμε κατεύθυνση και κίνητρο στη νεολαία μας, η οποία απογοητευμένη από το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό της κομματικοποιημένης αντιπαράθεσης, απέχει από την ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρήσουμε όσα μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και να κτίσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου».
«Διακαής ήταν στο παρελθόν και εντονότερη θα παραμείνει στο μέλλον η γνήσια και ειλικρινής επιθυμία μας να επιτύχουμε χωρίς καθυστέρηση διευθέτηση του κυπριακού και συμπόρευση με τους τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.
«Θέλω όμως να υπογραμμίσω προς τους Τουρκοκυπρίους ότι είναι και δική τους ευθύνη όχι μόνο να αποκομίσουν τα ωφελήματα που προδιαγράφει η Ευρώπη, αλλά και να είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν και τις ανάλογες υποχρεώσεις για την σωστή αντιμετώπιση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.
«Να τους σεβασθούμε και να μας σεβασθούν, διότι η Ευρωπαϊκή Κύπρος θα ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της και σε κανέναν άλλον», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είμαστε και παραμένουμε περήφανοι Έλληνες και δεν διανοούμαστε να στερήσουμε από τους συνοίκους μας όσα θεωρούμε δικά μας αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα».
Μεταξύ άλλων ο κ. Μάτση αναφέρθηκε στην ανάγκη να προβληθεί ο εποικισμός των κατεχομένων, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου καθώς και στην ανάγκη ελέγχου του γεωπολιτικού χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. |
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire