ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 24 avril 2011

2,23 δισ. ευρώ οι δαπάνες για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση 33%. από το 2007

Αυξήθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 5.212 άτομα σε τρία χρόνια
Του Μιχάλη Περσιάνη

Θα φανεί σε βάθος χρόνου η μείωση, απαντά το Υπουργείο Οικονομικών

Αύξηση στην απασχόληση του ευρύτερου δημόσιου τομέα καταγράφουν στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η απασχόληση στον γενικό δημόσιο τομέα κατέγραψε συνεχή αύξηση κατά τη διάρκεια όλων των τριμήνων του 2009 και 2010, παρά τις εποχιακές διακυμάνσεις. Συνολικά, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η αύξηση μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2009 και του ίδιου τριμήνου του 2010 ήταν 522 θέσεις εργασίας.


Πάντως, μεγάλη ήταν η αύξηση στους λεγόμενους «μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς» της κυβέρνησης, όπου καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων, κατά 310 άτομα ή 7%. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην κυβέρνηση αυξήθηκαν οριακά μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2009 και του τελευταίου τριμήνου του 2010, καταγράφοντας αύξηση κατά 62 άτομα.
Την ίδια εικόνα σχηματίζουν και τα ετήσια στοιχεία που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση της απασχόλησης στο Δημόσιο συνεχίζει την ανοδική πορεία που είχε από τις αρχές του 2008, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου.

Η Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει αύξηση των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 5.212 άτομα, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 7,99% από τις αρχές του 2008 μέχρι τις αρχές του 2011. Από τους 5.212, οι 242 νέοι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι υπάλληλοι τοπικών αρχών. Όσον αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται άμεσα στην κυβέρνηση, αυτοί αυξήθηκαν την τελευταία τριετία κατά 1.642 άτομα, σημειώνοντας αύξηση 3,4%.

Αύξηση καταγράφεται, επίσης, στους αριθμούς εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Παρά τις απολύσεις, στο τέλος του 2010 εργάζονταν σε κρατικές εταιρείες και επιχειρήσεις 2,66% περισσότεροι υπάλληλοι από ό,τι στο τέλος του 2007. Η αύξηση μεταφράζεται σε 268 άτομα.

Από τα στοιχεία διαφαίνεται πως ο ρυθμός αύξησης του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει σημειώσει κάμψη, παρά την προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης να περιορίσει τις προσλήψεις. Το γεγονός ότι στο Δημόσιο αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 5.212, καταδεικνύει ωστόσο πως δεν μπορεί να ασκηθεί ουσιαστικός έλεγχος στη Δημόσια Υπηρεσία. Ακόμα και οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από το κράτος συνεχίζουν να αυξάνουν τον αριθμό υπαλλήλων τους, ενώ για τις συνολικές αυξήσεις ελάχιστα ευθύνονται οι τοπικές αρχές.
Σε 7,5 χρόνιαΤην ίδια στιγμή, η αύξηση των δαπανών μισθολογίου του κράτους πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Οι δαπάνες μισθολογίου στον προϋπολογισμό του 2011 ξεπέρασαν τα 2,23 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το 2007, όταν οι δαπάνες ήταν 1,68 δισ. ευρώ, η αύξηση που καταγράφεται είναι της εντυπωσιακής τάξης του 33%.

Σημειώνεται πως, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς της «Καθημερινής», εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός αύξησης των δαπανών μισθολογίου στην κυβέρνηση, οι δαπάνες θα διπλασιαστούν σε λιγότερο από οκτώ χρόνια. Σημειώνεται, ωστόσο, πως για το 2011 η αύξηση των δαπανών είναι μικρότερη από την τάση των προηγούμενων δύο ετών και περιορίστηκε στο 5%, νοουμένου ότι δεν θα υποβληθούν συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί.

Η επιβράδυνση της αύξησης του κρατικού μισθολογίου μπορεί να κριθεί ως επιβεβλημένη. Οι «αυτόματες» αυξήσεις, μέσα από την ΑΤΑ, τις γενικές αυξήσεις και τις προσαυξήσεις που δίνονται στο Δημόσιο, αυξάνουν τις δαπάνες μισθολογίου ακόμα και με μείωση του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων. Η αύξηση αυτή παραμένει ταχεία και οι ρυθμοί των τελευταίων χρόνων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κριθούν ως διατηρήσιμοι. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δαπάνες του κρατικού μισθολογίου αυξάνονται πολύ ταχύτερα από το ΑΕΠ και η επίδρασή τους στον προϋπολογισμό και στην οικονομία είναι δυσβάστακτη.
Εξηγεί το ΥπουργείοΜε τη σειρά του, το Υπουργείο Οικονομικών εξηγεί πως η αύξηση στον συνολικό αριθμό των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να αναγνωστεί με προσοχή. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, όπως σημειώνεται, δεν ελέγχεται πλήρως από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει τρόπο να επιβάλει μειώσεις στον αριθμό υπαλλήλων σε διάφορα τμήματα εκτός της κεντρικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, χωρίς να αμφισβητούνται τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σημειώνεται πως τα στοιχεία του Υπουργείου προέρχονται από το λογιστήριο του κράτους και αφορούν τον αριθμό εργαζόμενων που πληρώνονται από το κράτος.
Επιπλέον, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου εξηγούν πως αρκετές από τις μειώσεις στις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο δεν είναι ακόμα ορατές, αλλά θα φανούν σε βάθος χρόνου, ενώ και η επίδρασή τους στις συνολικές δαπάνες προσωπικού του κράτους θα είναι επίσης μακροπρόθεσμη.

Οι μειώσεις, όπως σημειώνεται, σε μεγάλο βαθμό αφορούν την κατάργηση θέσεων εργασίας που έχουν κενωθεί, κυρίως λόγω αφυπηρετήσεων δημοσίων υπαλλήλων. Οι κενωθείσες αυτές θέσεις αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: Αρχικά, εάν είναι απόλυτα απαραίτητο, πληρούνται μέσα από την ίδια τη Δημόσια Υπηρεσία. Έπειτα, μπορεί να καταργηθούν πλήρως και να μην πληρωθούν ποτέ. Μια τρίτη επιλογή είναι να πληρωθούν αυτές οι θέσεις από άτομα που ήδη εργάζονται στο Δημόσιο ως έκτακτοι υπάλληλοι και να καταργηθεί η έκτακτη θέση που εγκαταλείπουν.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνουν στελέχη του Υπουργείου, πολλές θέσεις από τις οποίες αφυπηρετούν δημόσιοι υπάλληλοι διαγράφονται ή στη θέση τους διαγράφεται θέση εκτάκτου. Η επίδραση αυτών των κινήσεων ίσως να μη φαίνεται άμεσα, αλλά θα είναι ορατή στο μέλλον.

Επιπλέον, σημειώνεται πως αρκετές φορές η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προσλήψεις λόγω ειδικών αναγκών, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα από τη μετακίνηση υπαλλήλων. Ως παράδειγμα αναφέρονται οι υπηρεσίες υγείας, όπου δεν μπορούν να αντικατασταθούν ιατροί και νοσηλευτές με άλλες ειδικότητες. «Δεν μπορείς να διορίσεις δασονόμο στο Νοσοκομείο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

www.kathimerini.com.cy

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire