ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 8 avril 2011

Νεκροί και τραυματίες από τον μετασεισμό στην Ιαπωνία

Αρχικά είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, που έληξε όμως αργότερα από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οπότε και οι κάτοικοι επέστρεψαν στις εστίες τους.
   Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 130 άτομα τραυματίστηκαν από την ισχυρή μετασεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Ιαπωνία την Παρασκευή, σκορπώντας τον πανικό.

Νεκροί και τραυματίες από τον μετασεισμό στην Ιαπωνία
Πρόκειται για έναν 79χρονο άνδρα που μετά το σοκ του σεισμού υπέστη καρδιακό επεισόδιο και κατέληξε στο νοσοκομείο και για μια 63χρονη γυναίκα με αναπνευστικά προβλήματα. Η γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο όταν σταμάτησε η παροχή οξυγόνου λόγω διακοπής ρεύματος.
Επίσης σύμφωνα με την αστυνομία περισσότεροι από 130 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον ισχυρό μετασεισμό. Ο αριθμός βεβαια δεν θυμίζει σε τίποτα την τραγωδία του Μαρτίου όπου περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 65χλμ ανοιχτά της ανατολικής παραθαλάσσιας περιοχής, κοντά στο Σεντάι, μια βιομηχανική πόλη ενώ ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να ταρακουνήσει κτίρια στο Τόκιο που βρίσκεται τουλάχιστον 330 χιλιόμετρα μακριά.
Αρχικά είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, που έληξε όμως αργότερα από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οπότε και οι κάτοικοι επέστρεψαν στις εστίες τους. Ωστόσο, ο τελευταίος σεισμός προκάλεσε πολύ λιγότερες ζημίες, δεν υπήρξε τσουνάμι και δεν επηρέασε τα πυρηνικά εργοστάσια της περιοχής.
Υπήρξε βέβαια μια μικρή διαρροή ραδιενέργειας σε μια εγκατάσταση αλλά σύμφωνα με την Tepco δεν υπάρχουν νέες ενδείξεις ζημιών στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα που μετά το σεισμό εκκενώθηκε προληπτικά.
Προκάλεσε πανικό
Η παραθαλάσσια περιοχή της βορειοανατολικής πόλης δεν είχε ακόμη επανέλθει από την καταστροφή και δεκάδες νοικοκυριά παρέμεναν δίχως ρεύμα και νερό ενώ ο νέος σεισμός προκάλεσε πανικό στις πολύπαθες περιοχές που προσπαθούσαν να ανακάμψουν μετά τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου.
Το ρεύμα κόπηκε αυτόματα και παρόλο που η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε γρήγορα, οι πληγείσες περιοχές βυθίστηκαν για αρκετές ώρες στο σκοτάδι. Περίπου 950.000 νοικοκυριά βρέθηκαν χωρίς ρεύμα δεομένου ότι έξι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.
Οι κάτοικοι για άλλη μια φορά ζουν την απειλή μιας νέας σεισμικής δόνησης και στις πόλεις της Ιαπωνίας κυριαρχούν οι εικόνες του συνωστισμού έξω από τα καταστήματα για την προμήθεια των ειδών πρώτης ανάγκης.
Ηδη στα πρατήρια βενζίνης παρατηρούνται τεράστιες ουρές υπό τον φόβο ότι οι αντλίες θα στερέψουν και πάλι ενώ τα καταστήματα που είχαν ανεφοδιάσει πλήρως τα ράφια τους με προϊόντα μετά τη φρενίτιδα που ακολούθησε το πρώτο σεισμό αδειάζουν ξανά.
«Κάτι έχει αλλάξει. Ο κόσμος φαίνεται παράξενος. Ακόμη και τα σύννεφα φαίνεται να μην κινούνται σωστά» δήλωσε στο η Ματσούκο Ιτο που μετά τον καταστροφικό σεισμό ζει σε καταφύγιο και η οποία ξύπνησε έντρομη από τον μετασεισμό.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire