ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 23 avril 2011

Εξοπλίζει πολίτες ο Καντάφι για αντιμετώπιση εισβολής

«Αν έρθει το ΝΑΤΟ, θα φέρουμε κόλαση»

Φωτογραφία
Προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ απεύθυνε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης, ο οποίοςδήλωσε ότι οι λιβυκές Αρχές εξοπλίζουν πολίτες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή χερσαία επίθεση από τις δυτικές δυνάμεις. «Πολλές πόλεις έχουν οργανωθεί σε ομάδες για να πολεμήσουν οποιαδήποτε πιθανή εισβολή του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μούσα Ιμπραχίμ σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί σε «όλο τον πληθυσμό» τουφέκια και ελαφρά όπλα. «Αν το ΝΑΤΟ έρθει στη Μισράτα ή σε οποιαδήποτε λιβυκή πόλη θα φέρουμε την κόλαση στο ΝΑΤΟ. Θα είμαστε μια πύρινη σφαίρα. Θα του κάνουμε δέκα φορές περισσότερο κακό απ’ ό,τι στο Ιράκ», σημείωσε. Τα σχόλια αυτά γίνονται μετά τη δέσμευση της Γαλλίας προς τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι και να αποστείλει στρατιωτικούς συνδέσμους για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς.
«Εξοπλίζουμε όλο τον πληθυσμό, όχι για να πολεμήσει τους αντικαθεστωτικούς. Αυτό που πολεμάμε είναι το ΝΑΤΟ και αν το ΝΑΤΟ σκεφτεί να έρθει στο έδαφός μας να καταλάβει οποιαδήποτε πόλη στη Λιβύη δεν θα έχει να αντιμετωπίσει τον λιβυκό Στρατό αλλά τις λιβυκές φυλές, τους νεαρούς Λίβυους, άνδρες και γυναίκες», προσέθεσε ο Ιμπραχίμ.
Όσον αφορά στη Μισράτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο λιβυκός Στρατός έχει τον έλεγχο του 80% της πόλης αυτής στη δυτική Λιβύη, όπου οι αντικαθεστωτικοί και οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών στρατευμάτων. «Οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν μόνο το λιμάνι και τη γύρω περιοχή», προσέθεσε.
«Το πρόβλημά μας στη Μισράτα δεν είναι μια ισορροπία δυνάμεων, καθώς οι φυλές στη Μισράτα και εκτός Μισράτας έχουν όλες δηλώσει ότι είναι με το μέρος της νόμιμης κυβέρνησης αυτής της χώρας», επεσήμανε και υπογράμμισε:
«Όλες οι φυλές και οι πόλεις γύρω από τη Μισράτα είναι βαριά οπλισμένες. Μιλάω για συνηθισμένους νεαρούς άνδρες και γυναίκες».
Ο Μούσα Ιμπραχίμ εξέφρασε, ακόμη, τη βαθύτατη λύπη του για τον θάνατο των δύο δημοσιογράφων, του Βρετανού Τιμ Χεδέρινγκτον και του Ελληνοαμερικανού Κρις Χόνδρος, στη Μισράτα από βλήμα όλμου, σημειώνοντας ότι ο κυβερνητικός Στρατός δεν ευθύνεται για την απώλεια αυτή.
«Λυπούμαστε πάρα πολύ για την απώλεια οποιασδήποτε ανθρώπινης ζωής, ακόμη και στην πλευρά των αντικαθεστωτικών. Λυπούμαστε πραγματικά για την απώλεια των δύο αυτών ζωών», σημείωσε ο Ιμπραχίμ, προσθέτοντας: «Δεν ευθύνεται ο Στρατός μας. Ζητούμε από όλους τους δημοσιογράφους να μην εμπιστεύονται τους αντικαθεστωτικούς και να μην πηγαίνουν με το μέρος τους. Αν θέλουν να κάνουν ρεπορτάζ, μπορούν να ζητήσουν βίζα για να εισέλθουν νόμιμα».
Υπομονή ζήτησαν οι ΗΠΑ
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ζήτησε να επιδειχτεί ανοχή όσον αφορά τα αποτελέσματα της εκστρατείας του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και τη συνέκρινε με εκείνη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο το 1999. «Έχουμε αναλάβει δράση για σχετικά μικρό διάστημα ακόμα. Σας καλώ να θυμηθείτε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους βομβάρδιζαν στόχους στη Σερβία επί 78 ημέρες», τόνισε η Κλίντον μιλώντας στον Τύπο. Η Κλίντον υπενθύμισε ότι η επιτυχία του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στη Σερβία το 1999 είχε «θαμπώσει» γιατί εξακολουθούσε να παραμένει στην εξουσία ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος τελικά πολύ αργότερα οδηγήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ερωτηθείσα για τον αποκλεισμό της πόλης Μισράτα στη Λιβύη, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μίλησε για «απανθρωπιά» και έκρινε ότι το καθεστώς Καντάφι έχει επιδοθεί «σε κατάπτυστες δραστηριότητες που πλήττουν άμεσα αθώους πολίτες. Αλλά οι μαχητές της αντιπολίτευσης, όλοι οι εξεγερμένοι, αντέχουν», προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται εν μέρει και στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Κάλεσε, επίσης, τις λυβικές Αρχές να απελευθερώσουν όλους τους Αμερικανούς που έχουν συλλάβει, συμπεριλαμβανομένων και «τουλάχιστον δύο δημοσιογράφων». Αναφερόμενη στους δύο δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στη Μισράτα, εξέφρασε τα συλληπητήριά της, τονίζοντας ότι «λυπάται βαθιά για κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire