ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 21 avril 2011

Η Συρία αλλά και ο υπόλοιπος αραβικός κόσμος σε αναβρασμό

Ηφαίστειο η Συρία
Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταμάτησαν τους διαδηλωτές
Φωτογραφία
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Συρία, λίγες ώρες μετά τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ. Η τακτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες αλλά και η απάντηση των διαδηλωτών μοιάζουν κάθε άλλο παρά βέβαιες, αφού λίγο μετά την ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων ξέσπασαν νέες διαδηλώσεις, καθιστώντας σαφές ότι πλέον η κατάσταση οδηγείται στα άκρα. Χθες η Αστυνομία της Συρίας προχώρησε στη σύλληψη ενός αριστερού ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, υπονομεύοντας στην πράξη την αξιοπιστία της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, που είχε επιβληθεί πριν από 48 χρόνια και ίσχυε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων για την εκδημοκρατικοποίηση της χώρας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πάταξη της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, το περιστατικό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους ότι η πολιτική πρωτοβουλία του καθεστώτος Άσαντ στοχεύει απλώς στην εκτόνωση της έντασης και δεν πρόκειται να σταματήσει την καταπίεση των πολιτών.

Όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές και στελέχη των αντικαθεστωτικών, άνδρες που ανήκουν στο μισητό Τμήμα Πολιτικής Ασφάλειας της Αστυνομίας της Συρίας, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης ουσιαστικά απήγαγαν από το σπίτι του στην πόλη Χομς τον αριστεριστή ακτιβιστή και στέλεχος της αντιπολίτευσης Μαχμούντ Ίσα. Η Χομς αποτελεί από την έναρξη των αναταραχών στη χώρα ένα από τα προπύργια των διαδηλωτών και των αντικαθεστωτικών, που ζητούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις αλλά και την απομάκρυνση του Άσαντ. Μόνο από τη Δευτέρα σύμφωνα με τους ίδιους, 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος. Χθες έγινε επίσης γνωστό ότι ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Μπανιάς της Συρίας, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται σφοδρές ταραχές, απομακρύνθηκε από τη θέση του. Την είδηση μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επικαλούμενο πηγές από τη Δαμασκό. Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον Αμτζάντ Αμπάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «αυτήν την θετική ενέργεια θα ακολουθήσει η απόδοση ευθυνών στα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που δεν εκτέλεσαν το καθήκον τους να προστατεύουν τους πολίτες». Κάτοικοι της πόλης και ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι πέντε πολίτες σκοτώθηκαν στην Μπανιάς από ενόπλους πιστούς στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος, τον περασμένο μήνα. Την ίδια στιγμή, η επίδοση της Συρίας στα περιστατικά καταπάτησης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να την αποκλείσουν από το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Όπως είπε ο Μαρκ Τόνερ στους δημοσιογράφους, «με δεδομένο τις πράξεις της Κυβέρνησης της Συρίας εις βάρος του ίδιου του λαού της, πιστεύουμε ότι θα ήταν ακατάλληλη και υποκριτική η συμμετοχή της στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Να σημειωθεί ότι η Συρία αντιπροσωπεύει τη μία από τις τέσσερις υποψηφιότητες, για τις τέσσερις θέσεις στο Συμβούλιο, που προορίζονται να πληρωθούν από χώρες της Ασίας, μόλις απελευθερωθούν από τους κατόχους τους το Μάιο.
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ Σ. ΑΡΑΒΙΑ
Οι σαουδαραβικές Αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 160 διαφωνούντες από τον Φεβρουάριο, μεταξύ τους τον συγγραφέα Ναντίρ αλ Μαζίντ, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΗRW), καταγγέλλοντας τη σιωπή που τηρούν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στις συγκεκριμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια που η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δεν αναφέρθηκε δημόσια στις συλλήψεις αυτές κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Σαουδική Αραβία. «Η σιωπή, όταν τουλάχιστον 160 διαφωνούντες έχουν φυλακιστεί, δεν πρέπει να είναι μια επιλογή για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον», υπογραμμίζει ο Κριστόφ Γουίλκ, ερευνητής για τη Μέση Ανατολή του Παρατηρητηρίου.
Κατηγορίες κατά Μουμπάρακ
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ846 άνθρωποι, ανάμεσά τους 26 αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος προέκυψε έπειτα από έρευνα ειδικής επιτροπής, είναι υπερδιπλάσιος απ’ αυτόν (365) που ανέφεραν ως τώρα τα επίσημα στοιχεία. Στην έκθεση που συνέταξε η ερευνητική επιτροπή, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατηγορούνται για υπερβολική χρήση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου και διήρκεσαν περίπου τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με το ΒΒC, στο πλαίσιο της έρευνας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων ανακρίθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο Χόσνι Μουμπάρακ θεωρείται συνένοχος στις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών. Στις ταραχές, επισημαίνεται στην έκθεση, η Αστυνομία άσκησε υπερβολική και δυσανάλογη βία κατά των διαδηλωτών, ενώ πυροβολούσε κατ’ ευθείαν όσους πολίτες έβγαζαν φωτογραφίες ή βιντεοσκοπούσαν τα επεισόδια από τα παράθυρα ή τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire