Ολοκληρώνοντας το έργο της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες είναι υποχρεωμένοι να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχουν εστίες που συνεχίζουν να σιγοκαίνε. Με τις φλόγες της τραπεζικής κρίσης να ελέγχονται στις περισσότερες πλούσιες οικονομίες, «πούλησαν» στους λαούς ότι δεν κινδυνεύουν οι τράπεζες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Ωστόσο, οι καπνοί από τις «μαύρες τρύπες» που διακρίνονται δίνουν το μήνυμα ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν έχει σταθεροποιηθεί.
Η «μαύρη τρύπα» των τραπεζών στην Ιρλανδία άνοιξε κατά 24 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψαν τα stress tests, εκτινάσσοντας το συνολικό κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα στα 70 δισ. ευρώ (ή 99 δισ. δολάρια). Εντάξει. Αλλά θα διευρυνθεί το χρηματοδοτούμενο χάσμα μεταξύ της βοήθειας που έχει προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις τράπεζες της Ιρλανδίας και της κυβέρνησης της χώρας περίπου στα 150 δισ., δηλαδή όσο και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν!
Στα καθ’ ημάς, η υποβάθμιση των τεσσάρων τραπεζών –Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς– από τον οίκο Standard & Poor’s ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, αύξησε την κατηγορία κινδύνου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του. Η ανακοίνωση του οίκου για τις ελληνικές τράπεζες ακολουθεί την ανακοίνωσή του για την ταπεινωτική υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στα επίπεδα τη Αιγύπτου. Ο κίνδυνος για ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυξήθηκε κατά δύο βαθμίδες, στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Λιθουανίας και της Ουγγαρίας. Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι αναμένει πως «το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα επηρεασθεί αρνητικά από το δύσκολο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον» και ότι «θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στα βιβλία εγχώριων δανείων των τραπεζών εν μέσω της ακόμη μεγάλης οικονομικής ύφεσης».
Σε δηλώσεις που έκανε σε τραπεζικό συνέδριο στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank για θέμα κινδύνων κ. Ούγκο Μπέντζινγκερ δήλωσε ότι η αγορά γνωρίζει ότι οι ελληνικές, οι ιρλανδικές και πιθανόν οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν προβλήματα και δεν χρειάζεται να το μάθει από τα τεστ αντοχής που θα γίνουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην Ισπανία, οι μεταρρυθμίσεις στον καταχρεωμένο τραπεζικό τομέα της χώρας αποτυγχάνουν. Επειδή οι cajas θεωρούνται «μεγάλο επενδυτικό ναρκοπέδιο», οι προωθούμενες νέες συγχωνεύσεις δεν γίνονται. Οι cajas –τράπεζες τύπου στεγαστικών ταμιευτηρίων και διάσπαρτες ανά την επικράτεια– ελέγχονται από διοικητικούς ή εκκλησιαστικούς παράγοντες των περιφερειών στην Ισπανία και δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση Θαπατέρο προχώρησε σε ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους και από τις 45 cajas, απέμειναν μόνον 17 μέσω συγχωνεύσεων. Δύο cajas, οι Caja Castilla και La Mancha Caja Sur, έχουν περιέλθει στον έλεγχο του κράτους. Οι cajas έχουν χορηγήσει το ήμισυ των στεγαστικών δανείων στην αγορά ακινήτων της Ισπανίας, η κατάρρευση της οποίας αποτέλεσε την απαρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Αλλά, η έκθεση της JPMorgan Cazenove επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση Θαπατέρο έχασε μια ακόμη ευκαιρία να αποκαλύψει στις αγορές τις αληθινές κεφαλαιακές ανάγκες των cajas, αφήνοντας τους επενδυτές να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο κάτω από το τρέχον δημοσιονο-φοβικό περιβάλλον».
Πάντως, ο προσφάτως τιμηθείς με Νομπέλ Οικονομίας Κρίστοφερ Πισσαρίδης έχει προειδοποιήσει ότι η Ε. Ε. δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να διασώσει την Ισπανία αν «καταρρεύσει» και πως αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ευρώ. Σύμφωνα με τον νομπελίστα Κύπριο οικονομολόγο, μια κατάρρευση «όπως εκείνη της Ελλάδας» θα ήταν «πολύ σοβαρό πρόβλημα», καθώς «τα χρήματα που θα χρειάζονταν για τη διάσωση της Ισπανίας θα ήταν τόσο πολλά που αμφιβάλλω αν τα ισχυρότερα κράτη, ιδίως η Γερμανία, είτε θα μπορούσαν είτε θα ήταν πρόθυμα να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια». Ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι θα πρέπει να αναζητηθούν πιο δραστικές λύσεις, όπως η προσωρινή επιστροφή της Ισπανίας στην πεσέτα.
Παράλληλα, θα πρέπει, οι cajas να έχουν μετατραπεί σε εμπορικές τράπεζες, με τις σχετικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις να έχουν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. Με βάση τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, η συμμετοχή του FROB στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών δεν θα ξεπεράσει χρονικά την πενταετία, με σταδιακή διάθεση των μετοχών τους στο χρηματιστήριο. Η Ισπανία έχει ήδη διοχετεύσει 11 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, για τη στήριξη των cajas.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire