ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 10 avril 2011

Η διαβίωση των μεταναστών στην Αθήνα

5 ευρώ το κεφάλι για τον ύπνο μιας ημέρας
 
 
 
Του Κωστα Oνισενκο
Ολα τα παπούτσια σε μια γωνία, καρφιά στον τοίχο για κρεμάστρα, τέσσερα στρώματα στο πάτωμα. Ενα μικρό τραπεζάκι, μια τηλεόραση κι ένα μικρό ψυγείο. Τίποτε άλλο. Μόλις περιγράψαμε ένα κλασικό σπίτι μεταναστών στα Κάτω Πατήσια, ένα από τα χιλιάδες στο κέντρο της Αθήνας που φιλοξενούν από τέσσερα έως δέκα άτομα, κατά κανόνα άνδρες από ασιατικές χώρες. «Πληρώνουμε περίπου 50 ευρώ ο καθένας τον μήνα για το ενοίκιο μαζί με τους λογαριασμούς, τα μαζεύουμε στο τέλος κάθε μήνα και τα δίνουμε σε ένα συμπατριώτη μας που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή με τον ιδιοκτήτη του ημιυπογείου.
Το σπίτι έχει ενοικιαστεί στο όνομά του, καθώς εμείς δεν έχουμε τα χαρτιά που χρειάζονται», λέει στην «Κ» ο Μαχμούντ από το Ιράν (δηλώνει Κούρδος). Οπως ισχυρίζεται, ο ενοικιαστής του σπιτιού είναι «φίλος» και δεν παίρνει προμήθεια για την «εξυπηρέτηση» που κάνει, αρκεί οι ίδιοι να μη δημιουργούν προβλήματα με την πολυκατοικία και να μη μένουν περισσότεροι από πέντε...
«Επιχειρήσεις»Για κάποιους άλλους αυτή η «εξυπηρέτηση» είναι αρκετά προσοδοφόρα. «Υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν χρήματα νοικιάζοντας διαμερίσματα και στη συνέχεια, βάζοντας μέσα αλλοδαπούς παίρνουν χρήματα από τον καθένα ξεχωριστά. Εχει παρατηρηθεί ότι τέτοιες «επιχειρήσεις» στήνουν άτομα που κατάγονται από βαλκανικές χώρες και ζουν μόνιμα στην Ελλάδα», υποστηρίζει στην «Κ»  ο κτηματομεσίτης Θανάσης Κοπανάς που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας. Οπως λέει, «μέσα σε μια υπόγεια γκαρσονιέρα μπορεί να κοιμούνται σε δύο βάρδιες ακόμα και 16 άτομα. Ο καθένας από αυτούς πληρώνει 5 με 7 ευρώ την ημέρα» – με το «κεφάλι», δηλαδή. Τη στιγμή που το κόστος ενοικίασης ενός τέτοιου διαμερίσματος δεν ξεπερνάει τα 250 ευρώ τον μήνα, το καθαρό κέρδος μπορεί να κυμαίνεται από 500 μέχρι και 2.500 ευρώ τον μήνα. «Σκεφτείτε ότι συνήθως αυτά τα άτομα ενοικιάζουν δύο και τρία διαμερίσματα», συμπληρώνει ο κ. Κοπανάς.
«Η συγκεκριμένη τάση είχε φανεί ήδη από την απογραφή του 2001 στην οποία είχαν καταγραφεί μεταναστευτικές ομάδες που είχαν επιλέξει ανάλογο τρόπο διαβίωσης. Πολλοί μαζί σε διαμερίσματα», συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος του ΕΚΚΕ κ. Θωμάς Μαλούτας. «Πρόκειται για άρρενες που ζουν μαζί σε μια μορφή κοινοβίου, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, την Ινδία και το Ιράν. Συγκεκριμένα, αρκετοί Πακιστανοί έχουν καταγραφεί κατά μήκος της εθνικής οδού. Στον Μαραθώνα ζουν αρκετοί Ινδοί, ενώ αρκετά τέτοια διαμερίσματα υπάρχουν και σε Ταύρο, Ρέντη και Ν. Ιωνία», αναφέρει. Aυτή η μορφή κοινοβιακής συμβίωσης στη συντριπτική πλειονότητα αφορά άνδρες. Δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο π. χ. σε μετανάστες από την Αλβανία ή από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς υπήρχε ισορροπία όσον αφορά το ποσοστό από τα δύο φύλα. Οπως λένε στην «Κ» μετανάστες που ζουν σε τέτοιες συνθήκες, συνήθως τα άτομα που συγκατοικούν έχουν κάποιας μορφής συγγένεια ή προέρχονται από τον ίδιο τόπο. Τα έξοδα του σπιτιού καλύπτονται από κοινό ταμείο, ενώ όποιος δεν έχει δουλειά συνήθως αναλαμβάνει τις εργασίες του σπιτιού, όπως μαγείρεμα και καθάρισμα. «Στην Αθήνα, εκτός από την περιοχή γύρω από την Ομόνοια, τέτοια διαμερίσματα υπάρχουν σε Ανω Κυψέλη, Γκύζη, Σεπόλια, όρια Παγκρατίου και Φιλαδελφείας κ. ά. Πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα, όπως είναι λογικό όταν σε ένα σπίτι ζουν 10 ή 15 άτομα», σχολιάζει ο κτηματομεσίτης κ. Λευτέρης Ποταμιάνος.
Η αστυνομία δεν έχει στοιχεία για το θέμα, ενώ, όταν προκύπτουν προβλήματα, το «φίδι από την τρύπα» καλούνται συνήθως να βγάλουν οι διαχειριστές των πολυκατοικιών. «Εχουμε μονίμως ένα με δύο διαμερίσματα στο υπόγειο ενοικιασμένα σε αλλοδαπούς όπου μένουν πάνω από 6 άτομα. Εχουμε πει στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος να προσέχει σε ποιον νοικιάζει το σπίτι, ωστόσο εκείνος μας απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, αφού λίγοι είναι εκείνοι που θα δεχθούν να πληρώνουν χρήματα για να μένουν σε μια υπόγεια γκαρσονιέρα στον Αγιο Παντελεήμονα», συνοψίζει η Γ. Κ., διαχειρίστρια.

Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύθηκε στις 13/03/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire