ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 23 avril 2011

Ο εργασιακός «ξεριζωμός» των νέων της Ευρώπης


Η κρίση στην Ευρώπη οδηγεί μεγάλο αριθμό των κατοίκων της, και δη των νεαρότερων και αρτιότερα εκπαιδευμένων, να αναζητήσουν το όνειρό τους πέρα από τα σύνορα της γηραιάς ηπείρου.
Το φαινόμενο αυτό όμως, που πολύ έχει συζητηθεί τελευταίως, έχει μια ενδιαφέρουσα και μάλλον απροσδόκητη πτυχή: χώρες, που άλλοτε υποδέχονταν μαζικά μετανάστες από τις αποικίες τους, γίνονται τώρα οι ίδιες χώρες προέλευσης μεταναστών.
Ποιος θα το φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ότι οι Πορτογάλοι θα μετανάστευαν στην Αγκόλα; Ή οι Ισπανοί στην Αργεντινή; Και όμως, μια ολόκληρη γενιά κατοίκων της Ιβηρικής Χερσονήσου, μια γενιά με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, παίρνει το δρόμο για τόπους που μέχρι πρότινος προκαλούσαν μόνον τον οίκτο, όπως η Αγκόλα, με τον εμφύλιο που έμοιαζε ατέλειωτος, και η μακρινή αφρικανική Μοζαμβίκη. Κατά 13% αυξήθηκαν το 2010 οι άδειες παραμονής για Πορτογάλους στη Μοζαμβίκη, ενώ στην Αγκόλα στις 75.000 εκτοξεύτηκε ο αριθμός τους το 2009. Ενα χρόνο νωρίτερα ήταν 57.000. Ερευνητής του Πανεπιστημίου Φρέιζερ του Καναδά υπολόγισε ότι τη δεκαετία 1998-2008 πάνω από 700.000 Πορτογάλοι έφυγαν από τη χώρα τους. Και μάλλον είναι μόνο η αρχή, αφού η Λισαβόνα μόλις ξεκινά διαδικασίες για το σισύφειο πρόγραμμα «διάσωσης» της οικονομίας της.

Μεγάλη έξοδος νέων μεταναστών παρατηρείται και στην Ισπανία. Περίπου 30.000 έφυγαν προς την Αργεντινή την περίοδο 6/2009-11/2010 και άλλοι 13.000 πήγαν στη Χιλή και την Ουρουγουάη. Σε μια χώρα όπου ένας στους πέντε είναι άνεργος, οι «φίλες» χώρες της Λατινικής Αμερικής, που βρίσκονται σε πορεία ανάπτυξης, είναι μια καλή επιλογή.
Καλύτερη πάντως, αν όχι άριστη, θεωρείται η Βραζιλία, μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία, που επιπλέον δημιούργησε πολλές θέσεις εργασίας εν όψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014 και των Ολυμπιακών στο Ρίο το 2016. «Η Λατινική Αμερική εν γένει, εξηγούσε εμπειρογνώμων σε θέματα μετανάστευσης σε γραφείο εξεύρεσης εργασίας, «είναι πια για τους Ισπανούς ένα σύγχρονο Ελντοράντο».
Τι θα γίνει όμως όταν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και τόσες άλλες χώρες σε κρίση χάσουν το «βαρύ πυροβολικό» τους σε εργατικό δυναμικό και ενέργεια;
«Αν δεν εκμεταλλευθούν τη γενιά μας θα διαπράξουν εθνική αυτοκτονία», προειδοποίησε ο 25χρονος Πορτογάλος Αλεξάντρ Καρβάλιο. Μαζί με άλλους διοργάνωσαν τον περασμένο μήνα μέσω facebook διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100.000 νέων ανθρώπων.
«Η φυγή των καλύτερων, των πιο έξυπνων, δημιουργικών και δυναμικών αποφοίτων πανεπιστημίων είναι μία από τις σοβαρότερες συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης», σημείωνε ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Πολιτικής Μετανάστευσης της Ουάσιγκτον, Δημήτρης Παπαδημητρίου. «Χάνουν τους ανθρώπους που μπορούν να τους βγάλουν από την κρίση μακροπρόθεσμα ή που θα τους χρειαστούν για να ξεκινήσουν και να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη». Μια σοβαρή και βάσιμη προειδοποίηση...
Ελευθεροτυπία, 22 Απριλίου 2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire