ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 16 avril 2011

Πόσο κινδυνεύουν οι κυπριακές τράπεζες ;

Ελληνικά Ομόλογα και Κυπριακές Τράπεζες

Πανίκος Δημητριάδης*
Διάβασα με ενδιαφέρον άρθρο του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters με ημερομηνία 6 Απριλίου 2011, σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι της ΕΕ ιδιωτικά εκτιμούν ότι δεν θα αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ο λόγος που παραθέτει το πρακτορείο.  Ότι δηλαδή οι τράπεζες είχαν ενάμιση χρόνο για να προετοιμασθούν γι’ αυτό το ενδεχόμενο και έχουν καταφέρει να μειώσουν τον τελευταίο καιρό την έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα σε αποδεκτά επίπεδα.   Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις Γερμανικές τράπεζες.  Τη μεγαλύτερη έκθεση την έχει τώρα η (κρατικοποιημένη) Commerzbank με σχεδόν €3 δισ. και ακολουθούν η Deutche και η DZ με κάτω από €1 δισ. 
Έτσι η σχεδόν σίγουρη αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους κρίνεται ως μη καταστροφική πλέον για τις Γερμανικές τράπεζες.
Το ίδιο συμπεραίνει και ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου (ΤΚ), σε συνέντευξη του στη StockWatch με ημερομηνία 7 Απριλίου, για την Τρ. Κύπρου.  Ο κ. Ηλιάδης αναφέρει ότι «η Τράπεζα Κύπρου έχει σήμερα ομόλογα κάτω από €2 δισ. και το ποσό αυτό αναμένεται να μειωθεί σταδιακά.  Σε δύο μήνες το ποσό θα μειωθεί σε κάτω από €1,8 δισ., ενώ την επόμενη τετραετία θα μειωθούν περίπου στο μισό».

Ο κ. Ηλιάδης προσθέτει επίσης ότι «…στα βιβλία μας τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου ήδη παρουσιάζονται με έκπτωση 13% και για όσα ομόλογα λήγουν μετά το 2013 με έκπτωση 15% λόγω του ότι αποκτήθηκαν σε χαμηλότερη τιμή».
Εκείνο πού δεν αναφέρει ο κ. Ηλιάδης είναι αν τα €2 δισ. που κατέχει σήμερα η Τρ. Κύπρου είναι αποτέλεσμα μείωσης της επένδυσης της Τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα, όπως και στην περίπτωση των Γερμανικών τραπεζών.
Δυστυχώς όμως, από τα υπόλοιπα που μας λέγει ο κ. Ηλιάδης βγαίνει διαφορετικό συμπέρασμα.
Για να αγορασθούν τα ομόλογα με τόσο μεγάλη έκπτωση, πολύ πιθανό να έχουν αποκτηθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Κάτι που οδηγεί στο αναπόφευκτο αλλά και δυσάρεστο συμπέρασμα ότι όταν οι Γερμανικές τράπεζες πωλούσαν ομόλογα για να μειώσουν την έκθεσή τους, η Τρ. Κύπρου αγόραζε περισσότερα.
Εύχομαι η πιο πάνω εκτίμηση να είναι λανθασμένη.
Διαφορετικά θα πρέπει να απαντηθεί το εξής ερώτημα. Τι είδους μοντέλο διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων είναι αυτό που οδηγεί σε αυξημένη επένδυση σε ελληνικά «ομόλογα» εν μέσω κρίσης του ελληνικού χρέους;  Οι συγκεντρωμένες θέσεις (concentrated positions) ακόμη και χωρίς να υπάρχει κρίση χρέους αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη Βασιλεία ΙΙ (concentration risk αρθρο 738(ιι)) – κάτω από την οποία λειτουργούν και οι Κυπριακές τράπεζες.
Διερωτώμαι επίσης πως η εποπτική αρχή αξιολογεί την επάρκεια τέτοιου μοντέλου.  Σύμφωνα με το δεύτερο πυλώνα της Βασιλείας ΙΙ (Supervisory Review Process), η εποπτική αρχή έχει την ευθύνη να επέμβει όταν εντοπισθούν ανεπάρκειες ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος η να αυξηθούν τα κεφάλαια.
Φυσικά οι διάφοροι κίνδυνοι, σύμφωνα με το άρθρο 825 του τρίτου πυλώνα της Βασιλείας ΙΙ πρέπει να δημοσιεύονται (Market Discipline and Disclosure Requirements: Credit Risk Quantitative Disclosures total, by type, geographic, by industry etc).  Έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ρωτούν ερωτήσεις οι οίκοι αξιολόγησης.  Οι οποίοι – υποθέτω – ότι όταν οι αναμενόμενες πληροφορίες δεν είναι δημοσιευμένες υποθέτουν τα χειρότερα.

*Καθηγητής Οικονομικών
Πανεπιστήμιο του Leicester
ΠΗΓΗ : StockWatch

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire