ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 6 avril 2011

Επίθεση Χριστόφια κατά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Μύδροι κατά Ορφανίδη
Επικριτικός ο Πρόεδρος Χριστόφιας
 στον απολογισμό της διακυβέρνησής του
ΤΗΣ ΘΕΑΝΩΣ ΘΕΙΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτογραφία
Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε εναντίον του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επικρίνοντας με έντονο τρόπο τις συχνές του παρεμβάσεις στα πολιτικά δρώμενα και για την εποπτεία που ασκεί στις τράπεζες. Λύνοντας τη σιωπή του κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης με αφορμή τον απολογισμό των τριών χρόνων διακυβέρνησης, υπενθύμισε στον διοικητή ότι τον τόπο τον διοικεί ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι ο κεντρικός τραπεζίτης.
Για την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα ο κ. Χριστόφιας ήταν για πρώτη φορά ιδιαίτερα αιχμηρός. Το υπεύθυνο όργανο της οικονομικής πολιτικής του κράτους είναι η κυβέρνηση και ο διοικητής έχει τον απόλυτο έλεγχο στις τράπεζες, τόνισε με έντονο ύφος ο κ. Χριστόφιας. Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «είναι πρωτοφανή στην Κύπρο αυτά τα πράγματα», αναφερόμενος στις συχνές παρεμβάσεις του διοικητή σε θέματα οικονομικής πολιτικής. «Ως ανεξάρτητος αξιωματούχος έχει το δικαίωμα να εκφέρει άποψη. Το μέτρο και ο αλληλοσεβασμός πρέπει να υπάρχει, αλλά κάθε μέρα ο διοικητής βρίσκεται μπροστά στο μικρόφωνο», είπε.
«Χάρηκα που άκουσα τον διοικητή να λέει ότι όλοι έχουμε ευθύνες, άρα παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος έχει ευθύνες. Είναι η πρώτη φορά που τον ακούω να λέει ότι έχει και αυτός ευθύνες. Θέλω ο κόσμος να γνωρίζει την αλήθεια. Εγώ προσεκτικά, στωικά και υπομονετικά άκουγα το διοικητή, αλλά δεν βγήκα να κάνω καμιά δήλωση. Και οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι όμως πρέπει να τηρούν μια δεοντολογία και να παραμένουν συνεπείς στα καθήκοντά τους» ανέφερε ο κ. Χριστόφιας. Επιρρίπτοντας ευθύνες στην εποπτεία που ασκείται, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι οι οίκοι υποβαθμίζουν την Κύπρο λόγω της έκθεσης των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. «Ποιος ευθύνεται για αυτή την πορεία; Είναι η κυβέρνηση;», διερωτήθηκε, «ή μήπως η Κεντρική που έχει την εποπτεία των τραπεζών». «Ήταν αρμοδιότητα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», συνέχισε ο Πρόεδρος, «όταν συσσωρεύανε αποθεματικά οι τράπεζες να τα επικεντρώνανε στην Κύπρο και όχι να τα τοποθετήσουν σε ελληνικά ομόλογα. Μήπως είναι υπεύθυνη για αυτό η κυβέρνηση; Εμείς ζητήσαμε από τις τράπεζες να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια και δεν το έκαναν». Έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στον κεντρικό τραπεζίτη, τονίζοντας ότι μπορούσε όχι απλώς να συμβουλεύσει, αλλά να υποχρεώσει τις τράπεζες να μειώσουν τα καταθετικά επιτόκια ώστε να μπορούν να δανείσουν με χαμηλότερα επιτόκια. Με αφορμή την ανεργία, ο Πρόεδρος ξεσπάθωσε για δεύτερη φορά αναφέροντας πως ό,τι κάνει αυτή η κυβέρνηση όλα τα πυρά στρέφονται εναντίον της. Δίνοντας το στίγμα ότι η πολιτική της κυβέρνησης καθημερινά ισοπεδώνεται, τόνισε ότι οι πολίτες ακούνε από το πρωί μέχρι το βράδυ αλληλοκατηγορίες και τίποτε θετικό. «Με κρίνουν κάθε μέρα, μια φορά το χρόνο έχω δικαίωμα να κάνω και εγώ το παράπονό μου», ανέφερε με πικρία ο Πρόεδρος. «Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις και κινδυνολογίες διαφόρων στην Κύπρο, η κυβέρνηση με τη λήψη στοχευμένων μέτρων κατάφερε να συγκρατήσει το έλλειμμα πολύ πιο κάτω από το 6% και το 2010 έκλεισε στο 5,3%. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2010 κυμάνθηκε στο 1%. Αυτό επιτεύχθηκε με τη στήριξη της ανάπτυξης, τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων».
Σχετικά με το κρατικό μισθολόγιο και το συνταξιοδοτικό, δύο θέματα που αποτελούν μέρος της κριτικής της Κεντρικής Τράπεζας και των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι ο επίσημος διάλογος με την ΠΑΣΥΔΥ καθυστέρησε 13 μήνες, αλλά απέδωσε τη συγκυρία σε διάφορους λόγους. Για το συνταξιοδοτικό, τόνισε δύο λέξεις «επιμονή και υπομονή», αναφέροντας ότι όταν πρόκειται για κεκτημένα δικαιώματα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί για τον χειρισμό της κατάστασης, παραπέμποντας και στην αναλογιστική μελέτη που ετοιμάσθηκε. «Εγώ ζητώ και από τους δημόσιους υπαλλήλους να καταθέσουν τον δικό τους οβολό», πρόσθεσε, «αλλά δικαιολογημένα και η ΠΑΣΥΔΥ ζητάει να δει κινήσεις για τους φοροφυγάδες και να πληρώσουν όσοι έχουν». Ο Πρόεδρος μιλώντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων ανέφερε: «δεν είμαι από τους πολιτικούς που θα ζητήσουν μέτρα καταδίκης των εργαζομένων». Δεν ξεκαθάρισε ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα που θα ζητηθεί από τις συντεχνίες για να κλείσει το θέμα εξοικονόμησης €70 εκατ. από το κρατικό μισθολόγιο για δυο χρόνια.
«ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΑΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ»
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέδειξε χθες με δηκτικό τρόπο ότι το θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΗΚΟ στην κυβέρνησή του είναι θέμα που αφορά τους εταίρους του. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να πατάξει ή να διώξει το ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση. Απευθυνόμενος προς το ίδιο το ΔΗΚΟ είπε ότι είναι δική του «υπόθεση εάν θα μείνει ή εάν θα φύγει από την κυβέρνηση». Φρόντισε δε να κάνει ειδική μνεία στους υπουργούς του ΔΗΚΟ για τη συμβολή τους στην κυβέρνηση, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία συνέχισης της συνεργασίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι έχει μια συνεχή επαφή με τον κ. Καρογιάν όπου οι δυο τους λένε «τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη». Επεσήμανε πως δεν σιωπά και «όταν έχω παράπονα τα κάνω τα παράπονά μου».
>>το εργο μεχρι σημερα
Με το μήνυμα «χρειάζεται περισσότερος πατριωτισμός από όλους», ο Πρόεδρος έδωσε το περίγραμμα της κατάστασης:
?Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά προβλήματα και στρεβλώσεις στην οικονομία μας, που συσσωρεύτηκαν μέσα από τις δεκαετίες. ?Τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια μέρα στη άλλη. Για την επίλυσή τους επιβάλλεται διάλογος και συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις. Ποιο είναι το έργο μέχρι σήμερα, ανέφερε: Η κυβέρνηση κατάργησε το προνόμιο της παραχώρησης ανεργιακού επιδόματος για έξι μήνες στους δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνταν και έχει προχωρήσει στην κατάργηση του απαράδεκτου φαινομένου των πολλαπλών συντάξεων. Για την πάταξη της φοροδιαφυγής προωθήσαμε έξι νομοσχέδια τα οποία εγκρίθηκαν πρόσφατα με μεγάλη καθυστέρηση στη Βουλή. Επιλύσαμε το θέμα των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων που ταλάνιζε για δεκαετίες τη δημόσια υπηρεσία. Σχετικά με το συνταξιοδοτικό του δημοσίου, η Κυβέρνηση έχει ήδη διορίσει αναλογιστή για ετοιμασία μελέτης. Για το 2011 ο στόχος είναι να συνεχιστεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών διατηρώντας το κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της οικονομίας.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire