Βρήκαν γάλα με ραδιενέργεια στις ΗΠΑ
Μολυσμένο με ραδιενέργεια γάλα βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και μολυσμένα με ραδιενέργεια λαχανικά στην Σιγκαπούρη.
Συγκεκριμένα, ίχνη ραδιενεργού ιωδίου-131 σε δείγμα γάλακτος προερχόμενο από την πολιτεία της Ουάσινγκτον εντόπισαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, το ποσοστό που ανιχνεύθηκε είναι πολύ πιο χαμηλό από το όριο ασφαλείας και δεν δημιουργεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία.
«Τέτοια ευρήματα θα συναντάμε συχνά το επόμενο διάστημα και είναι πολύ πιο χαμηλά από τα όρια ασφαλείας για τη δημόσια υγεία, τόσο αυτών για τους ενήλικες, όσο και εκείνων για τα παιδιά», αναφέρεται στην κοινή δήλωση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Στο δείγμα, βρέθηκε ραδιενεργό ιώδιο-131 σε ποσοστό 0,8 pCi/L, που είναι 5.000 φορές χαμηλότερο από το όριο ασφαλείας, τονίζει στην ανακοίνωση η Πατρίτσια Χάνσεν από την FDA.
Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος αναφέρει ότι έχει αυξήσει τους ελέγχους τόσο στο γάλα όσο και στο πόσιμο νερό, μετά τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο υπηρεσιών, το ιώδιο-131 έχει πολύ μικρό χρόνο ημί-ζωής και στις επόμενες οκτώ ημέρες τα επίπεδα που ανιχνεύτηκαν θα έχουν μειωθεί.
Πιέζουν οι κυβερνήσεις την Ιαπωνία
Στο μεταξύ, αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς την ιαπωνική κυβέρνηση αυξάνονται καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Μέσα σε μια μέρα αυξήθηκε κατακόρυφα το ραδιενεργό ιώδιο-131 στη θαλάσσια περιοχή φθάνοντας σήμερα στις 4.385 φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο.
Πρόκειται για την υψηλότερη συγκέντρωση ραδιενεργής ουσίας που καταμετρήθηκε από τη μέρα του σεισμού και του τσουνάμι, στις 11 Μαρτίου.
Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργής ουσίας που ανιχεύονται στο νερό της θάλασσας έξω από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να σημαίνουν ότι διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
«Αυτή είναι μία πιθανότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε αν η μόλυνση της θάλασσας είναι συνεχής.
Μονάδα Πεζοναυτών, ειδικευμένων σε πυρηνικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, θα αναχωρήσει σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό την Ιαπωνία για να βοηθήσει τις αρχές να διαχειριστούν την κρίση που προέκυψε μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Οι 155 Πεζοναύτες που ανήκουν στην «Μονάδα Αντιμετώπισης Χημικού ή Βιολογικού Ατυχήματος» (CBIRF) με βάση το Μέριλαντ θα φτάσουν αύριο στην Ιαπωνία.
Η ομάδα αυτή είναι εκπαιδευμένη να εντοπίζει χημικούς παράγοντες και να παρακολουθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας καθώς και στην απολύμανση ατόμων από τη ραδιενέργεια, όμως, δε θα συμμετάσχει στις προσπάθειες σταθεροποίησης των αντιδραστήρων του εργοστασίου της Φουκουσίμα.
«Θα βοηθήσουν τους Ιάπωνες αξιωματούχους με τις γνώσεις τους στη ραδιολογία και αν χρειαστεί και τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της ιατρικής, της επιμελητείας και των επικίνδυνων υλικών», διευκρίνισε Αμερικανός στρατιωτικός.
Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δεν έχουν την άδεια να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 80 χιλιομέτρων το πυρηνικό εργοστάσιο.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire