ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 7 avril 2011

O βυθός, το νέο στοίχημα του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Ο Βρετανός μεγιστάνας θέλει να φτάσει στα βαθύτερα σημεία των πέντε ωκεανών του πλανήτη.


Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον έκανε πάλι το θαύμα του. Μόλις την Τρίτη ανακοίνωσε το νέο σχέδιο του να πιλοτάρει ένα μίνι-υποβρύχιο στα πιο απόμακρα βάθη του ωκεανού. Ο εκκεντρικός μεγιστάνας φαίνεται πως δεν θέλει να «κάτσει» στ’ αυγά του αλλά να σπάσει κι άλλα ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, με το μονοθέσιο σκάφος της Virgin Oceanic, o Βranson θέλει να φτάσει στα βαθύτερα σημεία των πέντε ωκεανών του πλανήτη. Το εγχείρημα, πρώτο στο είδος του, θα ξεκινήσει από τον δυτικό Ειρηνικό εντός του 2011.

«Με το διάστημα να έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον άνθρωπο, και την εμπορική αεροπλοΐα στο διάστημα να βρίσκεται πολύ κοντά, η τελευταία μεγάλη πρόκληση για το ανθρώπινο είδος είναι να εξερευνήσουν το βυθό των ωκεανών μας¨, δήλωσε χαρακτηριστκά ο Branson και συνέχισε:
«Περισσότεροι άνθρωποι έχουν πάει στο φεγγάρι απ’ όσους έχουν καταδυθεί στη θάλασσα κάτω από τις 20.000 πόδια». O Bρετανός θα έχει κοντά του τον Αμερικανό καπετάνιο και εξερευνητή Chris Welsh, πεπειραμένο για τέτοιου είδους αποστολές και διαθέσιμου για τις πέντε καταδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια.
Αν όλα πάνε καλά και η πίεση στην καμπίνα του μίνι-υποβρυχίου είναι ικανοποιητική, η εκκίνηση θα γίνει στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στην τάφρο Mariana, σε βάθος 36.201 ποδιών (11.033 μέτρα). Ο Μπράνσον ως συγκυβερνήτης στο πρώτο ταξίδι θα αναλάβει το πιλοτάρισμα στη δεύτερη κατάδυση, στο υποθαλάσσιο φαράγγι του Πουέρτο Ρίκο.
Από την πλευρά του ο Welsh δήλωσε ότι οι πιθανοί κίνδυνοι είναι μεγάλοι: η αντοχή σε πίεση 1000 φορές μεγαλύτερη απ' ότι η ατμοσφαιρική πίεση· την ίδια στιγμή το σκάφος έχει φτιαχτεί από 8.000 τόνους ανθρακονημάτων και τιτανίου. «Καμία διαρροή δεν είναι ανεκτή», εξηγεί ο Welsh: «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση του ανοξείδωτου ατσαλιού και να οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο. Είναι σαν να είσαι στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», κατέληξε.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP 
Δημοσιέυθηκε στις 06/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire