ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 4 juillet 2013

NSA και Παρακολουθήσεις - 38 πρεσβείες-στόχοι της αμερικανικής NSA

Κατερίνα ΤΖΑΒΑΡΑ

Χωρίς τέλος φαίνεται πως είναι οι αποκαλύψεις από τη στιγμή που άνοιξε ο ασκός του... Σνόουντεν και διαχύθηκαν στον αέρα τα αμερικανικά «μυστικά». Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επανήλθε, απελευθερώνοντας νέους «βοριάδες» κόντρα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποκαλύπτοντας ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα περιλαμβάνονταν μεταξύ των 38 στόχων που παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).
Επιπλέον η αμερικανική «Washington Post» δημοσίευσε άλλα τέσσερα σλάιντ από την παρουσίαση του προγράμματος Prism της NSA που δείχνουν τον τρόπο συνεργασίας της υπηρεσίας με εννιά εταιρείες, μεταξύ αυτών και οι Google, Microsoft και Apple.
Λίστα
Το έγγραφο που διέρευσε από τον Εντουαρντ Σνόουντεν στην «Guardian» περιλαμβάνει μια λίστα 38 πρεσβειών και αποστολών που περιγράφονται ως «στόχοι» και αναφέρει αναλυτικά μια ασυνήθιστα μεγάλη γκάμα κατασκοπευτικών μεθόδων εναντίον καθενός από τους στόχους αυτούς, από κοριούς για παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών έως την παγίδευση δικτύων και τη συλλογή μεταδόσεων από ειδικές κεραίες.
«Κλοντάικ»
Εκτός από τους παραδοσιακά θεωρούμενους στόχους στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η λίστα περιλαμβάνει αποστολές της Ε.Ε., τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπως και έναν αριθμό συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Τουρκία. Το έγγραφο, που έχει ημερομηνία Σεπτεμβρίου του 2010, δεν αναφέρει τη Βρετανία, τη Γερμανία ή άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης.
Η επιχείρηση παρακολούθησης της γαλλικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ ονομάστηκε «Blackfoot» και εκείνη που είχε στόχο την πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον, «Wabash». Η ιταλική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ήταν γνωστή στην NSA ως «Bruneau» και «Hemlock». Η ελληνική αποστολή στα Ηνωμένα Εθνη έφερε την κωδική ονομασία «Powell», ενώ η επιχείρηση εναντίον της ελληνικής πρεσβείας αναφέρεται ως «Klondyke».
Οσον αφορά το νέο υλικό που ήλθε να συμπληρώσει σλάιντ που είχε δημοσιεύσει στις αρχές Ιουνίου η «Washington Post», δείχνει πώς το FBI «εφαρμόζει κυβερνητικό εξοπλισμό σε στοιχεία ιδιωτικών εταιρειών προκειμένου να μπορεί να ανασύρει πληροφορίες από εταιρείες, όπως η Microsoft ή η Yahoo, και να τις διοχετεύει προς την NSA». Μάλιστα τα νέα σλάιντ υπογραμμίζουν την τεράστια κλίμακα της επιχείρησης Prism και εξηγούν τη δυνατότητά της να συλλέγει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σε φωνητικά ντοκουμέντα ή σε συνομιλίες κειμένου, επαφές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως και να αναλύει τα δεδομένα αυτά.

k.tzavara@eleftherotypia.ne


Πηγές: Ελευθεροτυπία/www.guardian.co.uk/www.washingtonpost.com-/Ass. Press/ΑΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 02/07/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire