ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 1 juillet 2013

Αίγυπτος - Ενα βήμα πριν από τον εμφύλιο

Η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτηση του Μόρσι, ενώ οι οπαδοί του βγήκαν στους δρόμους οπλισμένοι με ρόπαλα και λοστούς

 




 

Νατάσα Μπαστέα

 

Συγκρούσεις διαδηλωτών στην Αίγυπτο με 7 νεκρούς και πάνω από 600 τραυματίες

Στο χάος του εμφύλιου πολέμου κινδυνεύει να βυθιστεί η Αίγυπτος. Ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον πρώτο εκλεγμένο Πρόεδρο, εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν χθες στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, Ταχρίρ, ζητώντας την παραίτησή του, ενώ 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα να παρέμβουν, όπως προειδοποίησαν, «εάν χαθεί ο έλεγχος» και οι ισλαμιστές οπαδοί του Προέδρου Μόρσι κατέβηκαν στους δρόμους πάνοπλοι και έτοιμοι να συγκρουστούν με τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.
Αντιμέτωπος με το διογκούμενο κύμα βίαιων διαδηλώσεων που απαιτεί την παραίτησή του ο Μόρσι δήλωσε χθες ότι είναι σίγουρος ότι θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του ως ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της χώρας. «Ηταν μια δύσκολη, πολύ δύσκολη χρονιά», είπε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». «Νομίζω όμως ότι και τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα».
Από το απόγευμα τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία όπου το 2011 πραγματοποιήθηκαν οι μεγάλες διαδηλώσεις οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. «Ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, αυτή τη φορά όχι εναντίον ενός ηλικιωμένου δικτάτορα αλλά εναντίον του πρώτου εκλεγμένου Προέδρου, που ανέλαβε την εξουσία σαν χθες πριν από έναν χρόνο με την υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους με τους ισλαμιστές, καθώς θεωρούν ότι εκμεταλλεύθηκαν την ανατροπή Μουμπάρακ προκειμένου να μονοπωλήσουν την εξουσία και να προωθήσουν τον ισλαμικό νόμο. «Μας είπες ψέματα στο όνομα της θρησκείας», φώναζαν κάποιοι και άλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Μόρσι Μουμπάρακ».

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην Αλεξάνδρεια, όπου περισσότεροι από 100.000 συγκεντρώθηκαν για δεύτερη ημέρα. Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, τρία γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές σε πόλεις που βρίσκονται στο Δέλτα του Νείλου - αυτά ήταν τα πιο πρόσφατα επεισόδια σε μια εβδομάδα με πολλά γεγονότα στους δρόμους, κατά τα οποία εκατοντάδες άτομα τραυματίσθηκαν και οκτώ σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένας αμερικανός φοιτητής. Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές όδευαν και προς το Προεδρικό Μέγαρο στην περιοχή της Ηλιούπολης ζητώντας την παραίτηση Μόρσι, περίπου 20.000 οπαδοί του Προέδρου συγκεντρώθηκαν σε ένα τέμενος εκεί κοντά, καλώντας σε «γενική κινητοποίηση» για την υποστήριξή του. Ο Πρόεδρος δεν βρισκόταν χθες το βράδυ στο Μέγαρο, έξω από το οποίο συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές.
Στη συνέντευξή του ο αιγύπτιος Πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει το κύμα των διαδηλώσεων, το οποίο χαρακτηρίζει ως «αντιδημοκρατική επίθεση στην εκλογική νομιμότητα», βάσει της οποίας εξελέγη. Προσφέρθηκε πάντως να κάνει τροποποιήσεις στο νέο, ισλαμικής έμπνευσης, Σύνταγμα της χώρας, διευκρινίζοντας ότι άρθρα για τη θρησκευτική εξουσία, που προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις, δεν ήταν δικής του επιλογής. Μια παρόμοια προσφορά έκανε και την περασμένη εβδομάδα, αφότου ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου έκανε έκκληση προς τους πολιτικούς να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Ομως η αντιπολίτευση απέρριψε τις προτάσεις του και κάλεσε τους Αιγυπτίους να συρρεύσουν στους δρόμους ελπίζοντας ότι έτσι ο Μόρσι θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση.

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Στρατός μπορεί να πιέσει τον Πρόεδρο σε παραίτηση. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας προειδοποιώντας ότι θα παρέμβουν εάν χαθεί ο έλεγχος λόγω των μεγάλων διαδηλώσεων - κάτι στο οποίο οι ισλαμιστές του Μόρσι πιστεύεται ότι θα αντιδράσουν με βία. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε το Σάββατο με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και τον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να εξετάσουν τα μέτρα ασφαλείας. Ολη την ημέρα χθες στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το Κάιρο.
Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, δηλαδή το κίνημα Ταμαρόντ (που σημαίνει «εξέγερση» στα αραβικά), ανακοίνωσαν ότι το αίτημα για την παραίτηση του Μόρσι έχει συγκεντρώσει 22 εκατομμύρια υπογραφές - περίπου το 40% του εκλογικού σώματος. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ. Πάντως η αμερικανική πρεσβεία εκκενώθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της μέσα στο Σαββατοκύριακο και δεκάδες αμερικανοί διπλωμάτες μαζί με τις οικογένειές τους αναχώρησαν από το Κάιρο για τη Γερμανία. Ο αμερικανός πρεσβευτής εξαγρίωσε τους διαδηλωτές δηλώνοντας ότι ο Μόρσι εξελέγη δημοκρατικά και ότι οι διαμαρτυρίες ίσως είναι αντιπαραγωγικές για μια οικονομία που έχει πληγεί από τις ταραχές, καθώς ταυτόχρονα έχουν κοπεί σε μεγάλο βαθμό και τα έσοδα από τον τουρισμό.
Η κατακερματισμένη αντιπολίτευση που έχασε σε μια σειρά από εκλογικές μάχες πέρυσι, ελπίζει ότι ωθώντας εκατομμύρια Αιγυπτίους να κατέβουν στους δρόμους μπορεί να εξαναγκάσει τον Μόρσι να παραδώσει την εξουσία σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα διοργανώσει καινούργιες εκλογές. «Αισθανόμαστε όλοι ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και ότι η χώρα θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο τιμημένος με Νομπέλ πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και σήμερα επικεφαλής ενός φιλελεύθερου κόμματος. Αρκετές εφημερίδες κυκλοφόρησαν χθες με τίτλο «Η ημέρα της κρίσης» για τον Πρόεδρο Μόρσι, ενώ άλλες με προτροπές στέλνοντας από το πρωτοσέλιδό τους πιο άμεσα μηνύματα, όπως «Φύγε».

Εκκληση για διάλογο
Να εμποδίσουν την εξάπλωση της βίας στην ευρύτερη περιοχή και να εμπλακούν σε εποικοδομητικό διάλογο κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Αιγύπτου ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Κάθε πλευρά πρέπει να αποκηρύξει τη βία», τόνισε διαπιστώνοντας ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα «προκλητικές καθώς στην Αίγυπτο δεν υπάρχει δημοκρατική παράδοση». Και κατέληξε: «Η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου. Ολη η περιοχή ανησυχεί ότι εάν η αστάθεια συνεχίσει να επικρατεί στην Αίγυπτο, θα υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις».



Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 01/07/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire