ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 3 juillet 2013

Κύπρος - Άνοιξε τις πόρτες του το νοσοκομείο Αθαλάσσας

Μια πρωτοβουλία του θαλάμου 24, με στόχο τη μείωση της προκατάληψης και του στίγματος προς την ψυχική νόσο

Τη θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες», των μαθητών του Γυμνασίου Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας, παρακολούθησαν ασθενείς και δεκάδες επισκέπτες


ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ παρακολούθησαν ασθενείς από όλους τους θαλάμους και τις δομές του νοσοκομείου Αθαλάσσας, όπως άτομα από τη δομή εξαρτήσεων ΘΕΜΕΑ και παιδιά από το παιδοψυχιατρικό τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου


Μικροί και μεγάλοι παρακολουθούν την 
           παράσταση στην αυλή του νοσοκομείου.



Μάριος Δημητρίου

Μια ξεχωριστή, γιορταστική και χαρούμενη βραδιά ήταν η 21η Ιουνίου 2013 για τους ασθενείς του νοσοκομείου Αθαλάσσας, τους συγγενείς τους και όλους τους πολίτες που παρακολούθησαν μαζί τη βραβευμένη θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες», των μαθητών του Γυμνασίου Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας. Το διαχρονικό αυτό έργο του Αριστοφάνη, σε διασκευή Κάρμεν Ρουγγέρη, παρουσιάστηκε μέσα στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, που άνοιξε γι’ αυτό τον σκοπό τις πόρτες του στην κοινωνία, με πρωτοβουλία του θαλάμου 24 (εισδοχής γυναικών), θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι το τρομακτικό μέρος που η κοινωνία φαντάζεται.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ασθενείς από όλους τους θαλάμους και τις δομές του νοσοκομείου Αθαλάσσας, όπως άτομα από τη δομή εξαρτήσεων ΘΕΜΕΑ και παιδιά από το παιδοψυχιατρικό τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου.
«Σήμερα το νοσοκομείο Αθαλάσσας ανοίγει τις πόρτες του για δεύτερη φορά για το κοινό, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της προκατάληψης και του στίγματος προς την ψυχική νόσο. Εύχομαι η εκδήλωση να ανοίξει τον δρόμο για ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις και προσπάθειες για τη μείωση της προκατάληψης προς τις ψυχικές ασθένειες», είπε σε σύντομη προσφώνησή του ο Διευθυντής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Γιάννης Καλακούτας.
Όπως ανέφερε η συντονίστρια της εκδήλωσης, ανώτερη νοσηλευτική λειτουργός Θεογνωσία Παπακυριακού, εμπνευστής και κύριος διοργανωτής της βραδιάς ήταν η ψυχίατρος Δρ Λουίζα Βερεσιέ, επιστημονικά υπεύθυνη του θαλάμου 24, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα το νοσηλευτικό προσωπικό του θαλάμου και τους συναδέλφους της Χρίστο Δημοσθένους και Αντώνη Ασιήκκα για την εθελοντική τους δουλειά στο στήσιμο της παράστασης.

Η «εντατική των ψυχικών παθήσεων»

Η Δρ ΛΟΥΙΖΑ Βερεσιέ, υπεύθυνη του θαλάμου 24 από τον Ιανουάριο 2013, μας εξήγησε ότι πρόκειται για θάλαμο εισδοχής και φιλοξενεί γυναίκες που νοσηλεύονται λόγω οξέος περιστατικού, μετά από ένταλμα υποχρεωτικής νοσηλείας. Το ένταλμα εκδίδει δικαστήριο με βάση τον νόμο του 2007 για την ψυχική υγεία και αφορά άτομα επικίνδυνα για τον εαυτό τους και για τους γύρω τους. Διευκρίνισε ότι είναι οξέα περιστατικά ψυχώσεων, διπολικού τύπου διαταραχές κτλ.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μας, ανέφερε ότι εκτός από τον 24, υπάρχουν σήμερα άλλοι πέντε θάλαμοι στο νοσοκομείο Αθαλάσσας - ο 23 εισδοχής αντρών, ο 21 γυναικών για χρόνιες περιπτώσεις, ο 34 αντρών και ο 36 επίσης αντρών και ο 37 που είναι θάλαμος κοινωνικής επανένταξης και αποκατάστασης (Το ψυχιατρικό νοσοκομείο άνοιξε για το κοινό για πρώτη φορά τον Δεκέμβρη 2012, μετά από πρωτοβουλία του θαλάμου 37, που οργάνωσε μουσική βραδιά στον χώρο του νοσοκομείου).
Όπως επισήμανε η Δρ Βερεσιέ, η παράσταση των μαθητών του Γυμνασίου Δερύνειας (που περιλαμβάνει και μαθητές από τη γειτονική Σωτήρα) «άφησε θετικά συναισθήματα, τόσο στους ασθενείς όσο και στους συγγενείς τους, βελτίωσε την επικοινωνία μέσα στον θάλαμο και έκανε πιο ανάλαφρο το κλίμα σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες».
Πρόσθεσε ότι η εκδήλωση λειτούργησε σαφώς ενάντια στην προκατάληψη ότι «όποιος ασθενής μπαίνει στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, δεν ξαναβγαίνει». Μας πληροφόρησε ότι το νοσοκομείο παρέχει «βραχυπρόθεσμου τύπου νοσηλεία 20-28 ημερών, εξαιρουμένων των χρόνιων ασθενών». Και συμπλήρωσε: «Είναι πλέον ένα απλό ψυχιατρικό νοσοκομείο όπως αυτά που υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Δεν είναι άσυλο πια, στη μορφή που λειτουργούσε παλιά, πριν από 40-50 χρόνια. Παλιά υπήρχαν χιλιάδες ασθενείς και 40 θάλαμοι, ενώ σήμερα έχουμε μόνο 93 ασθενείς και έξι θαλάμους».
Τόνισε ότι καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες για μείωση του αριθμού τους και υπενθύμισε ότι τώρα βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης ο θάλαμος 14, όπου παρέμειναν μόνο οκτώ ασθενείς.
«Στόχος μας είναι πάντα η προώθηση της ψυχικής υγείας και η εξάλειψη του εκφοβισμού σε ό,τι αφορά τη σωστή ψυχιατρική θεραπεία», είπε. «Βλέπετε, κάποτε χρειάζεται κάποιος να νοσηλευτεί, είτε για ψυχική είτε για άλλη ασθένεια. Γιατί δεν φοβάται κανείς, όταν ο ασθενής εισάγεται στην εντατική; Κατά κάποιον τρόπο, το νοσοκομείο Αθαλάσσας είναι η εντατική μονάδα των ψυχικών παθήσεων».
Ο καταλύτης του χιούμορ και η σάτιρα
ΔΡ ΑΓΑΘΗ Βαλανίδου, υπεύθυνη νοσοκομείου Αθαλάσσας:
«Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο δυο καρδιές κι έναν ήλιο στη μέση. Παίρνω φως απ’ τον ήλιο και φτιάχνω την αγάπη. Η μέρα που δεν γέλασες, είναι χαμένη μέρα, συνήθιζε να λέει ο Αριστοτέλης και σίγουρα δεν είχε καθόλου άδικο. Απόψε η παράσταση, σε ένα περιβάλλον χρωματισμένο από το στίγμα για την ψυχική νόσο, είναι ανοικτή για δεύτερη φορά, για όλους.
Οι αρχαίοι Έλληνες, παιδεύοντας τη ζωή και το μυαλό τους, δημιούργησαν την κωμωδία, την ύψιστη αυτή έκφραση ανθρώπινης διανόησης και διδασκαλίας, προστατεύοντας ταυτόχρονα το δρώμενο από την αισχρολογία και τη ρυπαρότητα. Εισήγαγαν την πολιτική σάτιρα που παρουσιαζόταν μάλιστα μπροστά στα θύματά της, χωρίς ωστόσο ποτέ, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, να ενοχλούσε κανέναν. Το χιούμορ μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο καταλύτης στις σχέσεις των ανθρώπων, ως η ανθρώπινη βάση πάνω στην οποία μπορεί ο άνθρωπος να ξεκουραστεί, να ακουμπήσει και να αποβάλει τη μιζέρια της καθημερινότητας. Εδώ δίνουμε όλοι το ''παρών'' μας με πρωτεργάτες τα παιδιά, που στέλνουν το μήνυμα ότι όλοι μπορούμε να διασκεδάσουμε μαζί στον ίδιο χώρο».
Σπάζοντας το φράγμα της κοινότητας
Σπύρος Φωτίου, Διευθυντής Γυμνασίου Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας: «Οι μαθητές μας δεν είναι μόνο κεφάλια για να τα γεμίζουμε με γνώσεις, αλλά και ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπο και έχουν αλτρουϊστικά συναισθήματα. Απόψε κάνουν κάτι πρωτοποριακό. Σπάζουν το φράγμα της κοινότητας και έρχονται εδώ στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, για να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν τα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Θέλουν με τον δικό τους τρόπο να ενισχύσουν την προσπάθεια για εξάλειψη των διακρίσεων και του στίγματος στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε αυτό τον χώρο».
Βοηθός Διευθύντρια, Ήβη Χατζηκωνσταντή: «Με αυτό το έργο αναδεικνύεται η παιδαγωγικότητα του σχολικού θεάτρου. Οι “Εκκλησιάζουσες” είναι δυόμισι χιλιάδων χρόνων, αλλά έχουν επίκαιρη υπόθεση. Το έργο παρουσιάζει την ανικανότητα των αντρών να κυβερνήσουν στην αρχαία Αθήνα και τις γυναίκες, με έναν πολύ έξυπνο τρόπο, να παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους και να εφαρμόζουν το πολιτικό πρόγραμμα της γυναικοκρατίας. Όλοι οι συντελεστές της παράστασης, μαθητές και καθηγητές, δούλεψαν με πολλή αγάπη και μεράκι, κοπίασαν και θυσίασαν πολύτιμο ελεύθερο χρόνο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, που είναι στ’ αλήθεια εντυπωσιακό. Οι μικροί ηθοποιοί ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και επέδειξαν έναν πρωτοφανή επαγγελματισμό που τιμά το νεαρό της ηλικίας τους».


Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 30/06/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire