ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 8 mars 2014

Οικονομία - «Σκιές» στην τιμή του χρυσού

Ερευνα διαπιστώνει ότι επί μία δεκαετία πέντε μεγάλες τράπεζες (Deutsche Bank, Barclays, HSBC, Societe Generale, Bank of Nova Scotia) πιθανόν χειραγωγούσαν την τιμή του χρυσού




  

Του Μπάμπη Μιχάλη

Ενδείξεις χειραγώγησης των τιμών του χρυσού τα τελευταία δέκα χρόνια διαπιστώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από καθηγητές Οικονομικών και στελέχη της Moody’s. Οπως στο τεράστιο σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (Libor), οι υποψίες είναι και εδώ ότι το στήσιμο γίνεται στις τιμές αναφοράς του πολύτιμου μετάλλου (fixing), οι οποίες διαμορφώνονται δύο φορές την ημέρα ύστερα από κλειστή τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων υπαλλήλων πέντε μεγάλων τραπεζών της Γης, της Deutsche Bank, της Barclays, της HSBC, της Societe Generale και της Bank of Nova Scotia.
Στις εν λόγω τηλεδιασκέψεις, οι οποίες διαρκούν συνήθως 10 λεπτά αλλά μπορούν να φτάσουν και τη μία ώρα, οι υπάλληλοι των πέντε τραπεζών δηλώνουν πόσες μπάρες χρυσού θέλουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν στην τρέχουσα τιμή της αγοράς (spot), βάσει των παραγγελιών που έχουν από τους πελάτες τους ή για δική τους χρήση. Η τιμή αυξάνεται ή μειώνεται μέχρις ότου η διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης του πολύτιμου μετάλλου να υποχωρήσει κάτω από τις 50 μπάρες ή αλλιώς τα 620 κιλά. Σε αυτό το σημείο ορίζεται η τιμή fix που αποτελεί την τιμή αναφοράς για όλες τις συναλλαγές χρυσού στον κόσμο, που στη διάρκεια του 2012 ανήλθαν στα 19,6 τρισ. δολάρια.

Η έρευνα, που συνυπογράφεται από την καθηγήτρια του Stern School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Ρόζα Αμπράντες-Μετζ, και τον γενικό διευθυντή της Moody’s Investor Service, Αλμπερτ Μετζ, διαπίστωσε ασυνήθιστα μοτίβα συναλλαγών στη δεύτερη κλειστή συνδιάσκεψη, που πραγματοποιείται στις 3.00 μ.μ. ώρα Λονδίνου, και θεωρεί ότι αυτά αποτελούν ενδείξεις προσυνεννοημένης συμπεριφοράς η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί από τις αρχές. «Η δομή της τιμής αναφοράς στηρίζει σίγουρα τη συνωμοσία και τη χειραγώγηση, ενώ τα εμπειρικά στοιχεία συμπίπτουν με την πλαστότητα των τιμών… Είναι πιθανόν να υπήρξε συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων», τονίζει το προσχέδιο της έρευνας. Οι ερευνητές εξέτασαν τις συναλλαγές στην αγορά spot και τις διακυμάνσεις των τιμών από το 2001 έως το 2013. Διαπίστωσαν ότι από το 2004 καταγράφονται τακτικά απότομες πτωτικές διακυμάνσεις στην τιμή spot κατά τη διάρκεια της απογευματινής τηλεδιάσκεψης και μάλιστα από το πρώτο λεπτό αυτής.

Οι κινήσεις αυτές, όπως υπογράμμισε η Αμπράντες-Μετζ είναι «δυσανάλογα μεγάλες». Γι’ αυτό, «τόσο το μέγεθος όσο και η συχνότητα αυτών των διακυμάνσεων θα πρέπει να αξιολογηθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο θα περιλαμβάνει: α) το πώς δομείται το fixing, β) πόσο αδιαφανείς είναι οι συναλλαγές, γ) τα αντικρουόμενα συμφέροντα, δ) τα πιθανά κέρδη από κατάχρηση εξουσίας και ε) την έλλειψη κατάλληλης κρατικής εποπτείας».

Ανησυχίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε ότι αρκετοί traders εξέφραζαν ανησυχίες για το γεγονός ότι οι 5 τράπεζες που συμμετέχουν στο fixing των τιμών του χρυσού έχουν πλεονέκτημα από την προνομιακή πληροφόρηση που κατέχουν για τις τάσεις των τιμών. Επίσης, ότι οι τράπεζες μπορούν να στοιχηματίσουν σε τιμές spot στην αγορά παραγώγων χρυσού κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Είναι προφανές ότι τα πιθανά κέρδη από τιμές που έχουν χειραγωγηθεί από αυτές είναι τεράστια.
 

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δημοσιεύτηκε στις 06/03/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire