ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 15 mai 2014

Καμπάνες θα χτυπήσουν;


Άριστος Μιχαηλίδης

Πρέπει να βάλουμε τα γιορτινά μας;


Τώρα που έρχεται ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πρέπει να φορέσουμε τα γιορτινά μας; Διότι, όπου κουβεντιάζω αυτές τις μέρες σαν να ξαναζούμε το μομέντουμ του Χριστόφια με τον Ταλάτ, που μας έλεγαν ότι αν δεν το λύσουν αυτοί οι δυο οι φίλοι δεν θα το λύσει κανένας και βάζαμε τα γιορτινά μας πάλι και χτυπούσαμε καμπάνες και βρίζαμε τους ματαιόδοξους, που χαλούσαν το κλίμα. Τώρα βρήκαμε το μομέντουμ των Αμερικανών και κάποιοι άρχισαν να μελετούν τους χάρτες για να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν παραλιακό οικόπεδο στην Αμμόχωστο, που θα την ελευθερώσει οσονούπω ο Τζο Μπάιντεν και θα την κάνει ξανά το κόσμημα της Μεσογείου. Να πανηγυρίζουμε λέει και το κυβερνών κόμμα διότι ξυπνήσαμε το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα και δεν πρέπει να έχουμε παράπονο. «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις ζητούσαμε εδώ και χρόνια την ενεργότερη εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα με την απαίτηση ή τη θέση να προσπαθήσουν να πιέσουν ή να συμβάλουν στην κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας», έλεγε χθες ο Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας στο εσωτερικό μέτωπο για τις επιφυλάξεις του.
Πράγματι, οι Αμερικανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να συμβάλουν στην κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, ωστόσο δεν είδαμε ακόμα τέτοια συμβολή. Αντίθετα εκείνα που είδαμε είναι, πρώτον, πίεση για να καμφθεί η αδιαλλαξία(!) του Νίκου Αναστασιάδη και να κάνει πίσω σε όλες τις κόκκινες γραμμές που έβαζε ο ίδιος για να δεχθεί το ασαφές κοινό ανακοινωθέν ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. (Θυμάστε ότι ήρθε για μισή μέρα η Αμερικανίδα βοηθός υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ και μας προέκυψε ανακοινωθέν συγυρισμένο στο τάκα - τάκα). Και δεύτερον, τις νουθεσίες του Αμερικανού πρέσβη, Τζον Κόνινγκ να μην είμαστε ξεροκέφαλοι και να εμπιστευτούμε τον θύτη μας τον Τούρκο, που είναι καλός και θέλει λύση. Οι άλλες εμπειρίες που έχουμε από τον αμερικανικό παράγοντα είναι του 1974 και του 2004 και δεν είναι εμπειρίες για να μας κάνουν να πανηγυρίζουμε, που επιστρέφουν φουριόζοι να ρίξουν το βάρος τους. Διότι, ο κίνδυνος να πέσει πάνω μας πάλι είναι πιο πιθανός από το να γίνει αυτό που επιθυμεί και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, να στραφεί προς την τουρκική αδιαλλαξία.
Ασφαλώς να κοπιάσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και μετά ο υπουργός Εξωτερικών. Ούτως ή άλλως, μόνοι μας δεν πρόκειται να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία, ούτε που το προσπαθούμε εξάλλου, έχουμε παραδοθεί από καιρό. Αλλά, πρέπει να υπενθυμίζουμε στους ηγέτες μας ότι όσες φορές χρειαστήκαμε βοήθεια δεν ήταν οι Αμερικανοί που μας την πρόσφεραν, ούτε οι Βρετανοί. Ήταν τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κυρίως και πάντα οι Ρώσοι. Η Ρωσία λοιπόν, πού βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία; Την έχουμε βγάλει εντελώς από το διπλωματικό παιχνίδι, που εξελίσσεται ραγδαία και την επόμενη φορά που θα τη χρειαστούμε για να ανακόψει τις ραδιουργίες Αμερικανών και Βρετανών, θα μας πει να πάμε να γυρευτούμε αλλού. Ελπίζουμε, λοιπόν, να ξέρουν τι κάνουν οι ηγέτες μας. Διότι συνήθως δεν ξέρουν και παίζουν καζαντίν. Αν κάτσει η μπίλια έκατσε. Στην τύχη.
Άριστος Μιχαηλίδης
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/199407/prepei-na-valoume-ta-giortina-mas#sthash.EjbnBErX.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire