ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 31 mai 2014

Κύπρος : Η απαξίωση της πολιτικής ζωής


 Άριστος Μιχαηλίδης

Το όραμα των «μικρών»


Όσα λέγαμε χτες για τα δύο μεγάλα κόμματα, που αισθάνονται δικαιωμένα (και τα δύο!) από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, ισχύουν και για τα υπόλοιπα κόμματα, τα μικρά ή τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, όπως τους αρέσει να αυτοαναφέρονται για να δίδουν στο ρόλο τους μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτήν που τελικά τους αναλογεί. Η διαφορά στον χώρο των «μικρών» κομμάτων είναι το όραμα των ηγετών τους: να διατηρούν ένα ποσοστό όσο γίνεται πιο αξιοπρεπές ώστε να τους επιτρέπεται να βρίσκονται πάντα στην περιφέρεια των μεγάλων και αναλόγως να συμμετέχουν στα λάφυρα της εξουσίας, έστω και στ΄ απομεινάρια. Φτάνει να ελέγχει ο καθένας ξεχωριστά το μαγαζάκι του. Η ΕΔΕΚ, για παράδειγμα, που μαζί με τους Οικολόγους, πήρε την Κυριακή 7,68% επί των ψηφισάντων (ή μόλις 3,2% επί όσων έχουν δικαίωμα ψήφου) κατέχει την προεδρία της Βουλής, το δεύτερο αξίωμα της Πολιτείας. Όπως την κατείχε προηγουμένως και το ΔΗΚΟ, το οποίο υπό τις περιστάσεις εισέπραξε μέχρι και προεδρίες της Δημοκρατίας. Όπως και το ΕΥΡΩΚΟ, που διαθέτει μόλις ένα βουλευτή, με πολύ μειωμένα ποσοστά μετά τη διάσπαση, αλλά έχει και έναν υπουργό στην Κυβέρνηση. Και οι Οικολόγοι, με επίσης έναν βουλευτή, κατέχουν και τη θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, σε μια Κυβέρνηση με την πολιτική της οποίας διαφωνεί. Για να μην πάμε στη ρουσφετολογία, που μπορεί να αποδίδει καλύτερα όταν έχουν δικούς τους σε θέσεις κλειδιά, που κερδίζουν με το σπαθί τους όταν στηρίζουν πότε την μία και πότε την άλλη Κυβέρνηση.

Είναι φανερό και από τα πειράματα, που έγιναν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές για την κάθοδο τους με κοινό υποψήφιο, που τελικά εξελίχθηκαν σε φαρσοκωμωδία (με πρωταγωνιστή τον Μάριο Καρογιάν, που σήμερα ανησυχεί για τη «συρρίκνωση των δυνάμεων του Κέντρου», που δημιουργεί «ανισορροπίες και εμπόδια στην εθνική προσπάθεια») ότι οι ηγέτες του κέντρου, βολεύονται μια χαρά και με τα χαμηλά ποσοστά που τους δίνει ο λαός. Η συνεχής συρρίκνωση δεν τους ανησυχεί ακόμα. Ούτε και βάζουν το εθνικό θέμα στις προτεραιότητές τους, όπως διαλαλούν, διότι αν το έβαζαν, εκείνο που θα κυριαρχούσε στις επιλογές τους θα ήταν ακριβώς να ισχυροποιήσουν τον τρίτο δρόμο για να υπάρξει ικανό αντίβαρο στις επιλογές των δύο μεγάλων. Και θα το έκαναν αν λάμβαναν υπόψη το σύνολο των ποσοστών τους. Στις εκλογές της Κυριακής ήταν 26,29% (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ/Οικολόγοι και Συμμαχία) όταν το πανίσχυρο ΑΚΕΛ πήρε 26,98%. Στις βουλευτικές του 2011, τα τέσσερα κόμματα που έκαναν τις γελοίες διαβουλεύσεις για συνεργασία (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ) χωρίς τη Συμμαχία Πολιτών, πήραν 30,78%.
Φυσικά, για τις ανατρεπτικές αποφάσεις χρειάζονται οράματα και ηγετικές προσωπικότητες και δεν υπάρχουν. Αλλά, το γεγονός είναι ότι για την απαξίωση και την τεράστια αποχή των πολιτών, δεν ευθύνονται μόνο τα μεγάλα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους, αλλά και οι αρχηγοί και τα στελέχη των μικρομάγαζων του «ενδιάμεσου χώρου», που δεν θα μπορέσουν ποτέ να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών με κομματίδια προσωπικών ατζέντων.
Άριστος Μιχαηλίδης
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/202229/to-orama-ton-mikron#sthash.9xyZVGN8.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire