ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 13 mai 2014

Προκλητική άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση για αποζημιώσεις

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Με προσβλητικό τρόπο για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά κυρίως για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αντέδρασε η Αγκυρα στην εξαιρετικά σημαντική απόφαση του δικαστηρίου που επιδίκασε την καταβολή αποζημιώσεων μαμούθ σε ελληνοκύπριους ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Προκλητική άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση για αποζημιώσεις
Ο Α.Νταβουτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να καταβάλει την αποζημίωση καθώς όπως είπε, η απόφαση αφορά μια χώρα την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία και συνεπώς δεν είναι δεσμευτική .

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών μάλιστα σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει «άδικη και λανθασμένη» την απόφαση ,ενώ επιχειρείται να συνδεθεί με την διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό ,καθώς επισημαίνεται ότι η απόφαση «δεν θα παρεμποδίσει την Τουρκία όσον αφορά στην συνέχιση της αποφασιστικός στάσης της για την εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης του Κυπριακού».

Ο υπουργός εξωτερικών Β.Βενιζελος από τις Βρυξέλλες εξήρε την σημασία της απόφασης επισημαίνοντας ότι θα ήταν «πρόσφορο και παραγωγικό η Τουρκία να λάβει υπόψη της αυτές τις αποφάσεις για να μπορέσει να συμβάλει στην διαμόρφωση μιας εφαρμόσιμης δίκαιης και βιώσιμης λύσης..» ενώ χαρακτήρισε την απόφαση σημαντική ηθική και νομική δικαίωση για τις οικογένειες των αγνοουμένων και για τούς εγκλωβισμένους.
Καθώς χθες έγινε η δεύτερη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών έχει ενδιαφέρον η δήλωση του Κ.Οζερσάι ότι ο χρόνος έκδοσης της απόφασης δεν είναι κάλος γιατί αν κατά την επίλυση μιας διαμάχης η μια πλευρά θεωρεί ότι σημείωσε μια νίκη ,αυτό κάνει δυσκολότερη την επίτευξη αποτελέσματος στις διαπραγματεύσεις.
Ενδεικτικό των σπασμωδικών αντιδράσεων της Άγκυρας είναι ότι το τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολού, παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του με τις «σφαγές» τουρκοκυπρίων από ελληνοκύπριους στην διάρκεια των διακοινοτικών ταραχών στις δεκαετίες 60 και 70.
Νίκος Μελέτης
Το Έθνος,13-5-2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire